ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αναζητώντας τον «νέο» Ζορ

Εικόνα του άρθρου Αναζητώντας τον «νέο» Ζορ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/06/2018, 04:28
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Έρευνα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο: Προοπτικές και Προκλήσεις» ήταν το θέμα της χτεσινής εκδήλωσης που διοργάνωσαν η Επιτροπή Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών και ο Όμιλος Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής», στα παλιά σφαγεία.

Μόνο και μόνο ο τίτλος ήταν αρκετός για να κινητοποιήσει μέλη της Πρωτοβουλίας ενάντια στις Εξορύξεις στην Ήπειρο, τα οποία παραβρέθηκαν στον χώρο. Μαζί με τα μέλη, ήρθαν και… οι αστυνομικές δυνάμεις (και δεν ήταν λίγες). Η εκδήλωση έγινε κανονικά, με την παρουσία μελών της πρωτοβουλίας, τα οποία απηύθυναν στο τέλος ερωτήματα στον ομιλητή, μέλος της Επιτροπής Ενέργειας, Ηλία Κονοφάγο. Πέραν της έντασης κάποιων ερωτημάτων και της επίμονης «υπενθύμισης» εκ μέρους του κ. Κονοφάγου για το θέμα της ομιλίας του, ήταν προφανής η αποφασιστικότητα των μελών κατά των εξορύξεων στην Ήπειρο.

Ο κ. Κονοφάγος, στην ομιλία του, επιχείρησε να παρουσιάσει τη θέση της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη μετά την ανακάλυψη κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο ίδιος ανήκει σε μια ομάδα επιστημόνων που εδώ και χρόνια προσπαθούσε να πείσει τους πολιτικούς της Ελλάδας για την αξία της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) κι είναι από αυτούς που πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν έχει κάποιον ενεργειακό σχεδιασμό.

Την ενδεχόμενη αξία της ελληνικής ΑΟΖ τη διαπίστωσαν ωστόσο μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες, οι οποίες κίνησαν τον διαγωνισμό για την παραχώρηση δύο «οικοπέδων» νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπως είπε. Τα δύο αυτά «οικόπεδα» αναλαμβάνουν οι εταιρίες ExxonMobil και Total σε συνεργασία με τα ΕΛΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια).

Στην Ανατολική Μεσόγειο, από το 2009 και μετά ανακαλύφθηκαν μια σειρά από μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου: Το Tamar και το Leviathan που διαχειρίζεται το Ισραήλ, η Αφροδίτη στην κυπριακή ΑΟΖ και το τεράστιο κοίτασμα του Zohr (Ζορ), το οποίο εγγυάται την αυτάρκεια της Αιγύπτου για τις επόμενες δεκαετίες στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Το κοίτασμα Ζορ έχει δημιουργήσει πολλές προσδοκίες για την ύπαρξη αντίστοιχου, ίσως και μεγαλύτερου, «αδελφού» κοιτάσματος στην ελληνική ΑΟΖ.  «Υπάρχουν ελπίδες» τόνισε ο κ. Κονοφάγος, ο οποίος σε όλη την ομιλία του έκανε λόγο για φυσικό αέριο κι όχι για πετρέλαιο. Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι το φυσικό αέριο μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα ευημερίας ενός κράτους, με το σκεπτικό ότι η τιμή του πετρελαίου είναι ίδια, ανεξαρτήτως πού θα βρεθεί το κοίτασμα, ενώ η τιμή του φυσικού αερίου εξαρτάται από την απόσταση που βρίσκεται το κοίτασμα. Θύμισε δε ότι σήμερα η Ελλάδα προμηθεύεται φυσικό αέριο από τη Ρωσία, 6.000 χλμ. μακριά και υπογράμμισε τη σημασία του αγωγού EastMed, ο οποίος θα συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιταλία (οριστική απόφαση των τεσσάρων χωρών για τον αγωγό αυτόν αναμένεται στους επόμενους μήνες). Σημειωτέον ότι ο αγωγός αυτός θα περνάει και από Ήπειρο.

Τόσο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του όσο και με αφορμή ερωτήματα από τα μέλη της πρωτοβουλίας κυρίως, ο κ. Κονοφάγος έδωσε έμφαση στην ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές.

Στην εκδήλωση, για το έργο της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών μίλησαν ο ακαδημαϊκός και πρόεδρος της επιτροπής Λουκάς Χριστοφόρου και το μέλος της επιτροπής Ραφαήλ Μωυσής, ο οποίος εκτίμησε ότι «η τυχόν ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στον χώρο της ελληνικής επικράτειας θα είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη».


* Στην εκδήλωση του Ομίλου Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού έδωσε το παρών αρκετός κόσμος, μεταξύ των οποίων ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Παντελής Κολόκας και ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Καλούδης

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back