Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αναζητώντας το δάνειο...

Εικόνα του άρθρου Αναζητώντας το δάνειο...
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/12/2022, 18:41
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς βρέθηκε σήμερα στο γραφείο του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το πάρκο υψηλής τεχνολογίας και έρευνας, όπως αποκαλείται, με τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο, Γιώργο Χατζηνικολάου και Χρήστο Μεγάλου αντίστοιχα να ενημερώνονται για το επιχειρηματικό πλάνο από τον κ. Καχριμάνη.

Ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε δε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου παρέλαβε χτες την οικοδομική άδεια του πάρκου, το οποίο προορίζεται να ανεγερθεί σε έκταση απέναντι από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. «Ετοιμάζονται πλέον οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση του έργου» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ωστόσο, δεν αρκεί από μόνη της η οικοδομική άδεια. Το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. θα χρηματοδοτήσει με 20 εκατ. ευρώ την επένδυση του πάρκου, με την Περιφέρεια Ηπείρου, ως φορέα υλοποίησης, να έχει αναλάβει την εξεύρεση της υπόλοιπης ιδιωτικής συμμετοχής μέσω δανειοδότησης. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ).

Το 25% του προϋπολογισμού του έργου, όπως έχει ειπωθεί πολλές φορές από τον κ. Καχριμάνη, θα προέλθει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το υπόλοιπο 25% από εμπορική τράπεζα. Μέχρι στιγμής, επίσημα δεν υπάρχει καμία συμφωνία.

Η σημερινή συνάντηση με την Τράπεζα Πειραιώς έχει προφανώς τη σημασία της. Όπως τη σημασία του έχει το γεγονός ότι η Περιφέρεια Ηπείρου κάνει αναφορά στην ανακοίνωσή της και στο ότι έγινε πρόταση χρηματοδότησης (δανειοδότησης δηλαδή) στην Τράπεζα Πειραιώς όπως «έχει γίνει και στην Τράπεζα Ηπείρου».

«Αναμένουμε πλέον τις τελικές απαντήσεις» αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Καχριμάνης.

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χατζηνικολάου ανέφερε ότι υπάρχει η διάθεση «να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τη σπουδαία δουλειά που κάνει ο περιφερειάρχης» και μίλησε για ένα πάρκο που «δημιουργεί τις πιθανότητες να γίνει μια σημαντική σύνδεση μεταξύ του ακαδημαϊκού χώρου και της πραγματικής οικονομίας, αλλά και όχι μόνο».

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου, αφού έκανε αναφορά και στην πρώτη ελληνική ψηφιακή τράπεζα που θα γίνει στα Ιωάννινα με συνέταιρο την εταιρία Natech, μίλησε για τα αυτονόητα του τραπεζικού συστήματος και δη του δανεισμού: τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. 

«Όπως ξέρετε όλες οι τράπεζες έχουν ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια τα οποία θα πρέπει να ακολουθούν. Και βέβαια η πιστοληπτική πολιτική είναι τέτοια, η οποία θα πρέπει να πληρούνται τα κριτήρια αυτά για να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί. Κάνουμε μια προσπάθεια με ειλικρινή διάλογο με την Περιφέρεια και τον κ. περιφερειάρχη να μπορέσουμε να φτάσουμε στο σημείο εκείνο όπου θα εξετάσουμε σοβαρά τη χρηματοδότηση. Έχει δουλειά ακόμη, αλλά νομίζουμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο» ανέφερε σε δήλωσή του, η οποία φιλοξενείται στο δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Ηπείρου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back