Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 9-08-2016, 10:53
ΕΛΛΑΔΑ

Με το ωρολόγιο πρόγραμμα των δημοτικών σχολείων εναρμονίζεται το πρόγραμμα των νηπιαγωγείων, που μετατρέπονται εν δυνάμει σε ολοήμερα. Το υπουργείο Παιδείας έδωσε τη Δευτέρα 8 Αυγούστου στη δημοσιότητα την υπουργική απόφαση για τον Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Νηπιαγωγείου. 

Με τη νέα ρύθμιση θα γράφεται ο μαθητής στο νηπιαγωγείο της γειτονιάς του, και αν θέλει ολοήμερο πρόγραμμα θα παραμένει στο νηπιαγωγείο έως τις 16.00. Θα υπάρχει ενιαίο πρόγραμμα για όλα τα τμήματα. Ενα βασικό-υποχρεωτικό από τις 8.30 έως τις 13.00 (έως σήμερα το νηπιαγωγείο τελείωνε από τις 12.15 έως τις 12.30) και ένα προαιρετικό από τις 13.00 έως τις 16.00, με ελάχιστο αριθμό νηπίων και προνηπίων, πέντε για τα μονοθέσια, δέκα για τα διθέσια και δεκατέσσερα για τα τριθέσια και άνω νηπιαγωγεία. Επίσης προβλέπεται προαιρετική πρωινή ζώνη από τις 7.45 έως τις 8.30, όμως μόνο για τα νήπια-προνήπια οι γονείς των οποίων έχουν επιλέξει το ολοήμερο πρόγραμμα. 

Οι αλλαγές στη λειτουργία των νηπιαγωγείων έχουν προκαλέσει τις οξύτατες αντιδράσεις των εκπαιδευτικών, οι οποίοι μιλούν για διάλυση του θεσμού και μετατροπή του σε «παιδοφυλακτήριο» και για υποβάθμιση του ρόλου του νηπιαγωγού, ο οποίος δεν θα μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο από δημιουργική φύλαξη, καθώς δεν θα υπάρχει καμία συνέχεια ανάμεσα στο πρωινό και στο ολοήμερο πρόγραμμα.

Παράλληλα, με δεύτερη υπουργική απόφαση καθορίζεται το εβδομαδιαίο υποχρεωτικό διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα νηπιαγωγεία. 

Συγκεκριμένα ως ανώτατος χρόνος απασχόλησης προβλέπονται οι 25 ώρες εβδομαδιαίως για εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια νηπιαγωγεία, ανεξάρτητα από τον βαθμό και τον χρόνο υπηρεσίας τους.

Διαβάστε τις αποφάσεις για το ωρολόγιο πρόγραμμα των νηπιαγωγείων και το ωράριο των εκπαιδευτικών στα παρακάτω συνημμένα:

Ωρολόγιο Πρόγραμμα Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου.pdf

Ωράριο εκπαιδευτικών.pdf

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα