ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Με εξαιρέσεις τα των δικαστηρίων

Εικόνα του άρθρου Με εξαιρέσεις τα των δικαστηρίων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/03/2020, 01:31
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Από αύριο και μέχρι 27 Μαρτίου, αναστέλλεται μερικά η λειτουργία όλων των δικαστηρίων της χώρας, όπως αναφέρεται σε κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας Βασίλη Κικίλια και Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα, η οποία ανακοινώθηκε πριν από λίγη ώρα. Καταρχήν, αναστέλλεται και η διεξαγωγή των πλειστηριασμών.

Με την κοινή υπουργική απόφαση, αναστέλλονται οι δημόσιες συνεδριάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και όλων των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων της χώρας, με εξαίρεση αυτές που αφορούν την παροχή προσωρινής δικαστικής προστασίας και τη δημοσίευση αποφάσεων. Τα ίδια ισχύουν και για το Ελεγκτικό Συνέδριο (με εξαίρεση και τις υποθέσεις επιτακτικού δημόσιου συμφέροντος).

Όσον αφορά τα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια και τις εισαγγελίες της χώρας, από την αναστολή εξαιρούνται:

-η δημοσίευση αποφάσεων,

-η εκδίκαση αυτόφωρων πλημμελημάτων,

-η κλήρωση των ενόρκων και η έναρξη της συνόδου των Μικτών Ορκωτών Δικαστηρίων και Μικτών Ορκωτών Εφετείων,

-η εκδίκαση κακουργημάτων για τους προσωρινά κρατούμενους κατηγορουμένους, των οποίων συμπληρώνεται κατά περίπτωση το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης,

-οι ποινικές δίκες που αφορούν πλημμελήματα, ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται εντός του χρονικού διαστήματος από την έναρξη της αναστολής μέχρι και την 31.5.2020 και

-οι ποινικές δίκες που αφορούν κακουργήματα, ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται εντός του χρονικού διαστήματος από την έναρξη της αναστολής μέχρι και την 31.1.2021.

Ακόμη, οι  ποινικές δίκες που άρχισαν πριν την ημερομηνία έναρξης της αναστολής και έχουν διακοπεί για δικάσιμο εντός του χρονικού διαστήματος της αναστολής, το δικαστήριο, κατά την ορισθείσα δικάσιμο, αποφασίζει κατά περίπτωση για την εκδίκαση ή την εκ νέου διακοπή αυτών, λαμβανομένων υπόψη των παραπάνω εξαιρέσεων.

Τα θέματα  λειτουργίας των δικαστηρίων για την εκδίκαση υποθέσεων ασφαλιστικών μέτρων ρυθμίζονται με αποφάσεις των διοικήσεων των οικείων δικαστηρίων.

Ακόμη, προβλέπεται ότι η  λειτουργία των δικαστηρίων περιορίζεται στις αναγκαίες ενέργειες για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων. Η λειτουργία των Εισαγγελιών περιορίζεται στις αναγκαίες ενέργειες για τη διεκπεραίωση των ποινικών υποθέσεων που εκδικάζονται ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ (Παν. Τσιμπούκης)

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3