Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ανάπτυξη, αλλά για τους «μεγάλους»

Εικόνα του άρθρου Ανάπτυξη, αλλά για τους «μεγάλους»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/03/2018, 21:35
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι οικονομικοί δείκτες βελτιώνονται και η ανάπτυξη, για τους «μεγάλους» όμως, δίνει σημεία ζωής. Μαζί με αυτήν, οι τράπεζες προσπαθούν να επανοριοθετήσουν το χώρο τους. Έτσι, η Εθνική Τράπεζα βρέθηκε στα Γιάννενα Τετάρτη απόγευμα, επιλέγοντας ως βασικό ομιλητή στο συνέδριό της τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη, δίνοντας έτσι και έναν πολιτικό τόνο στην εκδήλωση.

Το θέμα είναι για ποιους έρχεται η πολυθρύλητη ανάπτυξη και ποιοι την απολαμβάνουν. Όπως παραδέχθηκε η κα Νέλλη Τζάκου, γενική διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της τράπεζας, αφορά κυρίως τους «μεγάλους», δηλαδή οι «μικροί» δεν βλέπουν ακόμα τα θετικά σημάδια. Σε αυτό, συνηγόρησε και ο Νίκος Μαγγίνας, οικονομικός αναλυτής της τράπεζας, ο οποίος μίλησε αργότερα μπροστά σε διάφορους δείκτες: «Η οικονομία είναι ξεκάθαρα σε φάση ανάκαμψης. Είναι ανάκαμψη των πρωταθλητών και πρόκληση, είναι η διάχυσή της» είπε χαρακτηριστικά, ενώ πίσω του, το γράφημα είχε τίτλο «οι καταναλωτές και οι μικρότερες επιχειρήσεις παραμένουν ευάλωτοι».

Κοινώς, η μεγάλη πλειοψηφία ακόμα, ανάπτυξη ακούει, αλλά ανάπτυξη δεν βλέπει.

Στη μέση των δύο προαναφερθέντων, μίλησε ο κ. Καχριμάνης. Δεν είπε κάτι ιδιαίτερα καινούργιο σε σχέση με τις αντίστοιχες ομιλίες και παρεμβάσεις του (αναφέρθηκαν δηλαδή επανειλημμένα το κασκαβάλ, οι εκθέσεις του εξωτερικού, ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας, η απαιτούμενη ενότητα δράσης), είχε όμως μερικές καινούργιες «πινελιές» και αυτές δεν ήταν μόνο η μακρά εισαγωγή του για την οικογένεια του Γεωργίου Σταύρου, ιδρυτή της Εθνικής Τράπεζας.

Είπε δηλαδή μεταξύ άλλων ότι «δεν μετράει αν είναι κανείς δεξιός ή αριστερός. Όλοι πρέπει να βγάλουμε τον πατέρα από τη φυλακή» σε μια από τις γνωστές «παραβολές» του, κάνοντας μια επίκληση στην ενότητα με τοπικό χαρακτήρα. Πρόσθεσε βέβαια ότι κατά την άποψή του, οι Ηπειρώτες είναι «συντηρητικοί και σταθεροί», όταν ζήτησε από τους τραπεζικούς φορείς να στηρίξουν τις βιομηχανίες που έχουν κλείσει στην Ήπειρο. «Όχι με θαλασσοδάνεια όμως», όπως είπε χαρακτηριστικά. Κάπως έτσι, απάντησε χωρίς να... απαντά, στις εκλογές προκλήσεις που δέχεται τελευταία. 

Είπε επίσης, ανατρέχοντας στην ιστορία της Εθνικής, ότι οι πρώτα χάθηκε ο χρυσός των ευεργετών, τον οποίο «πήραν οι Γερμανοί στην Κατοχή και πρέπει να τους το λέμε κάπου-κάπου» και έπειτα, από το 2008 και μετά εννοώντας προφανώς, χάθηκαν και οι μετοχές. Αυτή, ήταν μια αναφορά στο ρόλο της Μητρόπολης Ιωαννίνων στην τράπεζα, μέχρι το σημείο που οι μετοχές της στην Εθνική, ουσιαστικά… εξαφανίστηκαν όταν έπαψαν να πληρώνουν μέρισμα.

Ο κ. Μαγγίνας που μίλησε αμέσως μετά, παρατήρησε αυτό που πρώτη ανέφερε η κα Σκάρου, ότι δηλαδή δεν υπάρχει διάχυση της ανάπτυξης πέραν των «μεγάλων» και χρησιμοποίησε ως παράδειγμα λύσης τον… κ. Καχριμάνη. Είπε δηλαδή ότι «η ουσία της οικονομίας είναι αυτό που παρουσίασε ο κ. περιφερειάρχης».

Κατά τα λοιπά, τόσο ο κ. Μαγγίνας, όσο και η κα Τζάκου αναφέρθηκαν σε παράγοντες όπως ο τουρισμός που στήριξε τους δείκτες στην καρδιά της κρίσης και επιβεβαίωσαν όσα αναφέρουν οι κυβερνητικοί φορείς για «θετικά σημάδια ανάκαμψης».  Ο κ. Μαγγίνας στάθηκε και σε μερικά ενδεικτικά σημεία που είναι μεν θετικά, αλλά ενέχουν και μια σχετική ανησυχία, όπως πχ το ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών: Έχουν αυξηθεί οι εξαγωγές, αυξάνονται όμως και οι εισαγωγές. Επίσης, τόνισε ότι οι τιμές των ακινήτων σταθεροποιήθηκαν (κάτι που αφορά άμεσα τις τράπεζες γιατί έχουν γεμάτα χαρτοφυλάκια), αλλά υπάρχει ακόμα πολύ «κατεστραμμένο κεφάλαιο».

Βέβαια, το ερώτημα που έθεσαν τα τραπεζικά στελέχη που μίλησαν, παραμένει: Η «ανάπτυξη των πρωταθλητών», εκτός από το μεγάλο κεφάλαιο που τη «γλίτωσε», θα απασχολήσει στο άμεσο μέλλον και όσους πληρώνουν ακριβά την κρίση των «μεγάλων» ή η κοινωνία άλλαξε οριστικά και αμετάκλητα προς το φτωχότερο;

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τις προτάσεις της τράπεζας για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, ενότητα που άκουσαν με ιδιαίτερα ενδιαφέρον οι πολλοί επιχειρηματίες και οικονομολόγοι του ακροατηρίου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3