Συμπαίκτες, δόκτορες, ambient και άλλα πολλά: ο Αντώνης Λιβιεράτος, ένας άνθρωπος με στενές σχέσεις με τα Γιάννενα, μιλάει στον Τύπο Ιωαννίνων, λίγες μέρες πριν το live στο Θυμωμένο Πορτραίτο με τους Livieratos Ensemble, στο πλαίσιο του Soundtrope, σε μια συζήτηση για τα μουσικά συγκροτήματα, αλλά και τη μουσική την ίδια.
Κάθε πότε χτυπάει ο σατανικός Dr Atomik; (καταρχάς, είναι σατανικός;)
Ο Δόκτωρ δεν έχει καμιά σχέση με το μεταφυσικό. Οπότε ο όρος «σκοτεινός» τον περιγράφει πληρέστερα από τον όρο «σατανικός». Ως σκοτεινός, λοιπόν, τύπος είναι πάντα ελαφρώς απρόβλεπτος, τόσο ως προς το πότε, όσο και προς το πως θα χτυπήσει. Αυτό που μου επιτρέπεται να πω ως μέλος του γκρουπ που φέρει το ένδοξο όνομά του είναι πως οι Dr. Atomik έχουν, ήδη, ένα ολοκληρωμένο νέο, τρίτο άλμπουμ καθώς και νέο συναυλικό line-up. Αν όλα πάνε καλά ο πλανήτης θα μπορέσει να τους απολαύσει ξανά (τόσο στη σκηνή όσο και στο σπίτι του) στις αρχές του 2018.
Μουσική για λίγους; Για πολλούς; Μόνο για το δημιουργό της και ό,τι ήθελε προκύψει; Υπάρχει σωστό ή λάθος σε αυτή την ιστορία;
Απ' τη στιγμή που η μουσική δημοσιοποιείται, εκ των πραγμάτων δεν είναι «μουσική μόνο για το δημιουργό της»: Γράφεται φιλοδοξώντας να φέρει τον δημιουργό σ' επαφή με κάποιο ακροατήριο. Τώρα το πόσοι θα αισθανθούν πως εκφράζονται από αυτήν (πέρα απ' τον ίδιο τον δημιουργό) είναι κάτι που δεν μπορεί κανείς να το προβλέψει. Αν, πάλι, ο δημιουργός θέσει, εκ προοιμίου, στον εαυτό του το ερώτημα «σε πόσους και ποιους απευθύνομαι», εκ των πραγμάτων αυτοπεριορίζεται, άρα τελικά οδηγείται στο να παράγει έργο που είναι πιθανό να μην αφορά κανέναν. Ούτε καν τον ίδιο του τον εαυτό.
Πότε θα βγάλουν κάτι καινούργιο οι Κεφάλαιο 24;
Όπως ξέρουν όσοι μας παρακολουθούν στη σκηνή, το Κεφάλαιο 24 παράγει διαρκώς νέο υλικό. Ακόμα κι όταν παίζουμε παλιότερα κομμάτια μας τα προσεγγίζουμε σε κάθε συναυλία με διαφορετικό τρόπο. Όσον, όμως, αφορά την παραγωγή νέας δισκογραφικής δουλειάς το γεγονός πως ζούμε σε διαφορετικές πόλεις αποτελεί ένα μόνιμο κώλυμα. Πρακτικά μπορώ να πω πως ο επόμενος δίσκος θα ηχογραφηθεί τη στιγμή που θα εξασφαλιστεί το να βρεθούμε όλοι μαζί, στην ίδια πόλη και στο ίδιο στούντιο για μερικές μέρες. Ελπίζω να το καταφέρουμε σύντομα.
Τι να περιμένουμε περίπου από το Livieratos Ensemble, ενόψει της εμφάνισής του στο Soundtrope;
Οι Livieratos ensemble είναι ένα αυτοσχεδιαστικό, κυρίως, γκρουπ που αποτελείται από τον υποφαινόμενο (στα πληκτροφόρα όργανα) και τον Ηλία Λιβιεράτο στα τύμπανα και τα πάσης φύσεως κρουστά. Η γκάμα μας ξεκινάει από τα ambient-οειδή ηχοτοπία και φτάνει μέχρι τον θόρυβο. Στη συναυλία στο Soundtrope θα χρησιμοποιήσουμε, γιά πρώτη φορά, δημοσία, και ηλεκτρονικά όργανα (synths, όργανο και ποικίλα εφέ) μιά και στις μέχρι τώρα εμφανίσεις μας, απ' το 2015 που ξεκινήσαμε, χρησιμοποιούσαμε αποκλειστικά φυσικές πηγές (drums και ακουστικό πιάνο). Θα υπάρξουν επίσης κάποια δικά μου κείμενα που θα ενσωματωθούν στον αυτοσχεδιασμό καθώς και, σε ένα μέρος του σετ, τρεις εξαιρετικοί Γιαννιώτες guests που ταυτόχρονα τυγχάνουν και αδερφικοί μου φίλοι: Ο μπασίστας Βαγγέλης Μπουλουχτσής, ο κιθαρίστας Περικλής Μπουλουχτσής (ισόβιοι συμπαίκτες μου στο Κεφάλαιο 24) και ο, επίσης, κιθαρίστας (και ψυχή του Soundtrope) Αντώνης Παπαδόπουλος (συμπαίκτης μου στους Dr.Atomik).
Η πιο μουσική σου ανάμνηση από τα Γιάννενα, ποια είναι;
Τώρα που το καλοσκέφτομαι, οι περισσότερες αναμνήσεις μου απ' τη ζωή μου στα Γιάννενα που αξίζουν τον κόπο είναι έχουν ως βασικό συστατικό τους τη μουσική. Οπότε φοβάμαι πως δεν μπορώ να δώσω στη ερώτηση μιαν αξιοπρεπή απάντηση.