Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναμένοντας την εκταμίευση της δόσης

Εικόνα του άρθρου Αναμένοντας την εκταμίευση της δόσης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/06/2016, 17:20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Και τυπικά αναμένεται σήμερα να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης από EuroWorking Group που συνεδριάζει στο Ελσίνκι.

Την απόφαση για εκταμίευση των δόσεων θα επισημοποιήσει το Eurogroup της 16ης Ιουνίου, όπως δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί την Τετάρτη 8 Ιουνίου.

Στη σημερινή του συνεδρίαση το EuroWorking Group, αναμένεται να επιβεβαιωθεί ότι η Ελλάδα ικανοποίησε όλα τα προαπαιτούμενα, ώστε εν συνεχεία να ενημερωθούν σχετικά τα κοινοβούλια που πρέπει να εγκρίνουν την εκταμίευση των χρημάτων. Για την απελευθέρωση των χρημάτων απαιτείται το «πράσινο φως» από πέντε εθνικά κοινοβούλια.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, επιβεβαιώνει ότι είναι πιθανή εντός του μήνα η αποδέσμευση της επόμενης δόσης. «Θα έλεγα ότι η πρώτη αξιολόγηση έχει βασικά τελειώσει εκεί, κάποια πολύ λίγα εκκρεμή ζητήματα θα διευκρινιστούν εντός των ημερών, εάν όχι σήμερα. Έπειτα από αυτό, μπορούμε να ξεκινήσουμε τις εθνικές διαδικασίες για την αποδέσμευση της 2ης δόσης, σε κάθε περίπτωση αναμένουμε αυτό να συμβεί αυτόν το μήνα, πιθανώς κάπου στα μέσα του μήνα», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις.

Η υποδόση των 7,5 δισ. ευρώ αναμένεται να εισρεύσει στο ελληνικό ταμείο περίπου στις 20 Ιουνίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών αναμένει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QΕ) της ΕΚΤ ως τον Σεπτέμβριο. Θα έχει προηγηθεί απόφαση της ΕΚΤ για επαναφορά του waiver για τις ελληνικές τράπεζες, η οποία αναβλήθηκε λόγω της εκκρεμότητας με τα προαπαιτούμενα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back