ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αναδρομικό «χαράτσι» στο ρεύμα: Φτηνές δικαιολογίες και ανακρίβειες

Εικόνα του άρθρου Αναδρομικό «χαράτσι» στο ρεύμα: Φτηνές δικαιολογίες και ανακρίβειες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/07/2024, 20:11
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Εδώ και μερικές μέρες, επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα λαμβάνουν ειδοποιήσεις από τον ΔΕΔΔΗΕ, με τις οποίες πρακτικά καλούνται να επιστρέψουν ποσά που έλαβαν ως επιδότηση, μέχρι του σημείου που ίσχυαν οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις για την ενεργειακή ακρίβεια.

Στις 10 Ιουνίου, μια μέρα μετά τις ευρωεκλογές δηλαδή, εκδόθηκε ΚΥΑ με την οποία ζητούνται πίσω περίπου 1 εκατ. ευρώ (σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη) ή περίπου 2 εκατ. ευρώ με βάση τους υπολογισμούς της ΔΕΗ που δόθηκε σε μικρές, κυρίως, επιχειρήσεις, ως επιδότηση.

Το κυβερνητικό λάθος, που το χρεώνονται συναρμόδια υπουργεία (Οικονομικών, ξανά ο Κωστής Χατζηδάκης συνδέει την υπογραφή του με υπερβολικά ενεργειακά κόστη, Ενέργειας κ.α.), προέκυψε ως απαίτηση επιστροφής ποσών.

Κοινώς, η κυβέρνηση αρνήθηκε να διορθώσει τις παραλείψεις της και κατέφυγε στην εύκολη και συνήθη γι αυτήν, λύση: την επιβάρυνση άλλων…

Ήδη από χτες, η ΓΣΕΒΕΕ και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών ζήτησαν εξηγήσεις για τα ποσά που καλούνται να επιστρέψουν οι επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση αρνήθηκε να πάρει δημόσια θέση για το θέμα, μέχρι που το έκανε με τον προσφιλή της, λαϊκίστικο και στρεψόδικο τρόπο: απαντώντας σε ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με μια ανακοίνωση που δεν διορθώνει τα πράγματα.

Η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη χρησιμοποιεί τις συνήθεις κυβερνητικές μεγαλοστομίες, παραθέτει σωρηδόν ποσά, χρησιμοποιεί στατιστικά αφαιρώντας την ουσία τους και υποπίπτει σε ανακρίβειες.

Λέει δηλαδή μεταξύ άλλων ο κ. Μαρινάκης ότι «τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν από την κάθε επιχείρηση είναι στην συντριπτική πλειοψηφία τους ποσά μέχρι 200 ευρώ».

Πρώτον, 200 ευρώ οφειλή από το πουθενά, για μια μικρή επιχείρηση δεν είναι καθόλου αμελητέα, ειδικά στη φάση που η κυβέρνηση επιβάρυνε περισσότερο με το τεκμαρτό εισόδημα, αλλά και το «καπέλο» των τιμολογήσεων του δημοσίου.

Δεύτερον, ο κ. Μαρινάκης θα έπρεπε να έχει πιο ακριβή στοιχεία. Στα Γιάννενα για παράδειγμα, έχουν ζητηθεί από όντως μικρά ποσά, μέχρι και ποσά που ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ.

Όλα αυτά ενώ οι τιμές χονδρικής στο ρεύμα είναι ξανά υπέρογκες και παράλογες, στην Ελλάδα και η κυβέρνηση ψελλίζει ανεπαρκείς δικαιολογίες για «διεθνή κρίση ακρίβειας» κα.

Είτε διεθνής, είτε εθνική, η ακρίβεια γονατίζει την αγορά και τα νοικοκυριά, χωρίς η κυβέρνηση να δείχνει ικανή να προσφέρει λύσεις. Αντίθετα, προσθέτει προβλήματα…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3