Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικό «ψαλίδι» στις επικουρικές

Εικόνα του άρθρου Αναδρομικό «ψαλίδι» στις επικουρικές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/06/2016, 20:57
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περικοπές στις επικουρικές συντάξεις που φθάνουν έως και 40%  και μάλιστα αναδρομικά από τον Ιούνιο, προβλέπει απόφαση του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

Η απόφαση ορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα αναπροσαρμοστούν οι καταβαλλόμενες συντάξεις του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και προβλέπει μειώσεις στις επικουρικές, όταν το άθροισμα μαζί με την κύρια ξεπερνάει τα 1.300 ευρώ μεικτά, ενώ ο επανυπολογισμός  κύριων και επικουρικών συντάξεων θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το Σεπτέμβριο του 2017.

Ειδικότερα ορίζεται ότι εάν το νέο καταβαλλόμενο ποσό -στο άθροισμα κύριας και επικουρικής- είναι μικρότερο ή ίσο των 1.300 ευρώ μεικτά, ο δικαιούχος δεν θα δει καμία μείωση στην επικουρική του σύνταξη.

Στην περίπτωση που το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων είναι μεγαλύτερο των 1.300 ευρώ, καθώς και το άθροισμα κύριων και επανυπολογισθέντων επικουρικών είναι μεγαλύτερο των 1.300 ευρώ, η επικουρική σύνταξη μειώνεται.

Σε κάθε περίπτωση, η περικοπή είναι τέτοια ώστε να διασφαλίζεται ότι το άθροισμα κύριας και καταβαλλόμενης επικουρικής σύνταξης του δικαιούχου δεν υπολείπεται του ποσού των 1.300 ευρώ.

Οι δικαιούχοι θα δουν τις πρώτες περικοπές στις επικουρικές από τη σύνταξη του Αυγούστου. Οι μειώσεις, ωστόσο, έχουν αναδρομικό χαρακτήρα από την 1η Ιουνίου, πράγμα που σημαίνει ότι η όποια διαφορά θα πρέπει να επιστραφεί σε ισόποσες δόσεις μέχρι το τέλος του χρόνου.

Όσοι λαμβάνουν σύνταξη κύρια και επικουρική σήμερα άνω των 1.170 ευρώ, θα δουν αναπροσαρμογή στην επικουρική τους σύνταξη που θα ξεκινάει από 5% και μπορεί να φτάνει έως και 40% στις υψηλές επικουρικές.

Με τον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων με βάση τους νέους συντελεστές, στη ζώνη υψηλού κινδύνου μπαίνουν, όσοι ασφαλισμένοι πλήρωναν χαμηλές εισφορές (3%) και έλαβαν επικουρική σύνταξη με υψηλή αναπλήρωση του συντάξιμου μισθού τους (έως και 0,90%).

Μειωμένα, τουλάχιστον κατά 18% θα είναι και τα εφάπαξ του δημοσίου, που εκκρεμούν από τον Σεπτέμβριο του 2013, καθώς με κοινή υπουργική απόφαση τίθεται σε εφαρμογή ο νέος τρόπος υπολογισμού.

Μειώσεις κατά 32% αναμένονται και στα μερίσματα που σήμερα λαμβάνουν 284.000 συνταξιούχοι του Μετοχικού Ταμείου. Η σχετική εγκύκλιος ορίζει ότι οι περικοπές έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2016 και τα ποσά θα πρέπει να επιστραφούν σε δύο δόσεις, τον Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back