Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομική αύξηση ασφαλιστικών εισφορών

Εικόνα του άρθρου Αναδρομική αύξηση ασφαλιστικών εισφορών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/01/2023, 21:15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομική αύξηση από 1η Ιανουαρίου στις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών στο ύψος του πληθωρισμού (9,6%) ανακοίνωσε πριν από λίγο το υπουργείο Εργασίας. 

Σύμφωνα με την απόφαση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνου Τσακλόγλου και με βάση τις προβλέψεις του νόμου 4670/2020, αναπροσαρμόζονται ένας ελεύθερος επαγγελματίας, με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, ο οποίος για την κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία πλήρωνε 210 ευρώ, από τώρα και στο εξής, θα πληρώνει 230 ευρώ. 

Σύμφωνα με την απόφαση, οι νέες εισφορές ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2023 και κλιμακώνονται σε έξι διαφορετικές κλάσεις. Οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ελεύθερα την κλάση των εισφορών, που θα πληρώνουν.

Παράλληλα, με απόφαση της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ, παρατείνεται, μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2023, η δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας.

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, θέλοντας να δικαιολογήσει τις αυξήσεις δήλωσε: «Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, οι εισφορές των ασφαλιστικών κλάσεων των ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων για τα χρόνια 2023 και 2024 προσαυξάνονται κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη μεταβολής μισθών της προηγούμενης χρονιάς, δηλαδή στο 9,6% για το τρέχον έτος, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Ο κορμός του ασφαλιστικού μας συστήματος είναι διανεμητικός. Η αναπροσαρμογή των εισφορών είναι απαραίτητη, προκειμένου αφενός μεν οι συντάξεις των ελευθέρων επαγγελματιών να τους εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης στο μέλλον αφετέρου δε να διατηρούνται οι δημοσιονομικές ισορροπίες, με δεδομένη την αύξηση των συντάξεων, που λαμβάνει χώρα, μετά από 12 χρόνια».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back