Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Αλιεία υπό επιτήρηση

Εικόνα του άρθρου Αλιεία υπό επιτήρηση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/04/2021, 21:46
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Και οι μηχανισμοί προστασίας της λίμνης έγιναν από τρεις, τέσσερις. Ποιοι ήταν οι τρεις, αρχικά;

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ιωαννίνων Βασίλη Βλέτσα και τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Φίλιππα Φίλιο, οι τρεις μηχανισμοί είναι:

-Οι «πράσινες περιπολίες» για την αποτροπή της ανεξέλεγκτης εναπόθεσης  ζωικών και στερεών αποβλήτων  τα οποία καταλήγουν στην λίμνη. Εκτός από την Ελληνική Αστυνομία, τη Δημοτική Αστυνομία και τους φύλακες του Φορέα θα υπάρξει και η συνδρομή της θηροφυλακής. «Κάνω έκκληση σε όποιον συμπολίτη μας έχει ζωικά απόβλητα ή στερεά απόβλητα και δεν μπορεί να τα διαχειριστεί μόνος  να ζητήσει την βοήθεια των υπηρεσιών του Δήμου (2651075555). Βάζουμε τέλος στην άναρχη εναπόθεση», ανέφερε ο κ. Βλέτσας.

-Ένας μηχανισμός ελέγχου με τη συνεργασία της ΔΕΥΑΙ. Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στο 2651054500 για περιπτώσεις ρίψεις λυμάτων  στα όμβρια ύδατα.

-Και ο τρίτος μηχανισμός: Η καθημερινή παρουσία συνεργείου καθαριότητας και ευπρεπισμού στο παραλίμνιο μέτωπο.

Και τώρα έρχεται ο τέταρτος… μηχανισμός που επιδιώκει να ρυθμίσει θέματα αλιείας, καθώς «είναι σχεδόν καθημερινές οι αναφορές που γίνονται για επικίνδυνους τρόπους ψαρέματος στη λίμνη και για άναρχη αλιεία» όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Πώς θα λειτουργήσει ο τέταρτος μηχανισμός;

Τον τρόπο τον περιέγραψε ο κ. Βλέτσας. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

-Αυστηρή επιτήρηση για το διάστημα απαγόρευσης της αλιείας στη λίμνη με παράλληλη εκστρατεία ενημέρωσης. Σχετική ενημέρωση θα γίνει και στους πρόσφυγες και μετανάστες στη δομή του Κατσικά,

-Τακτικές πλωτές περιπολίες με το σκάφος του Φορέα.

-Συνεργασία με τους επαγγελματίες αλιείς «καθώς ένα ξεκάθαρο πλαίσιο με κανόνες το επιθυμούν και οι ίδιοι» όπως ειπώθηκε.

«Είναι η πρώτη φορά που αγγίζουμε αυτό το θέμα με τη δέουσα σοβαρότητα. Ξεκινάμε να βάζουμε κανόνες και να τους  εφαρμόζουμε. Μειονέκτημα στην προσπάθεια μας είναι η απουσία μιας διαχειριστικής μελέτης η οποία θα μας δείχνει διάφορους δείκτες για τις αντοχές τις λίμνης Παμβώτιδας. Ο Φορέας ετοιμάζει μια μελέτη για τη φέρουσα ικανότητα της λίμνης. Αυτή η μελέτη όταν παραληφθεί, θα αποτελέσει οδηγό σε πολλές μελλοντικές δράσεις. Τώρα λοιπόν ξεκινάμε να εφαρμόσουμε τα αυτονόητα και στο μέλλον θα εξετάσουμε και άλλες παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν την κατάσταση και στον τομέα της αλιείας» υπογράμμισε ο κ. Βλέτσας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back