Η δυσαρέσκεια που υπήρχε στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα για τον Αλέκο Καχριμάνη ακόμα και από ομοϊδεάτες του, τον συγκεντρωτικό τρόπο διοίκησης αλλά και τα πολλά λάθη που έγιναν κατά τη θητεία του αυτή, δεν είχαν ιδιαίτερο αντίκτυπο στην κάλπη. Ο κ. Καχριμάνης εκλέχτηκε ξανά περιφερειάρχης Ηπείρου με υψηλό ποσοστό, μόλις 2 ποσοστιαίες μονάδες πιο κάτω από την εκλογική αναμέτρηση του 2019.
Και κάπως έτσι όσοι δεν θα ψήφιζαν Καχριμάνη, ψήφισαν... Καχριμάνη και τον έβγαλαν ξανά περιφερειάρχη με ένα ποσοστό που του επιτρέπει να λειτουργήσει σαρωτικά και την επόμενη πενταετία –πόσο μάλλον αν η αντιπολίτευση δεν αποφασίσει να κάνει σωστά τη δουλειά της.
Δείτε τα αναλυτικά αποτελέσματα της Περιφέρειας Ηπείρου, ανά εκλογικό τμήμα, στο νομό Ιωαννίνων:
Στο ποσοστό του 55% δηλώνουν το παρών τους και οι δυσαρεστημένοι που τελικά τον ψήφισαν είτε γιατί «δεν υπήρχε άλλος» είτε γιατί ήθελαν να είναι απλώς με τον νικητή.
Το πιο εμφανές στοιχείο όμως της εκλογικής αυτής αναμέτρησης ήταν η αδυναμία των άλλων υποψήφιων περιφερειαρχών να πείσουν το εκλογικό κοινό και να αντιμετωπίσουν τη δύναμη του κ. Καχριμάνη. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν μπόρεσαν να αναδείξουν τις μεγάλες αδυναμίες της διοίκησης του επί 20 χρόνια νομάρχη και περιφερειάρχη. Ούτε σε επικοινωνιακό επίπεδο, ούτε στις επαφές τους με τους πολίτες.
Σίγουρα, η αποστολή τους, μετά από μια καθεστωτική 20ετία δεν ήταν εύκολη. Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση όμως συνέβη το εξής: Ενώ ο κ. Καχριμάνης είχε μια φθορά, όχι μόνο δεν μπόρεσαν να την αξιοποιήσουν αλλά συνέβαλαν κιόλας στη σταθεροποίηση της εξουσίας του.
Ο Γιάννης Στέφος με το «Κοινό των Ηπειρωτών» διέψευσε τις προσδοκίες. Προεκλογικά, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ περίμεναν από τον κ. Στέφο να βάλει το «2» μπροστά από το ποσοστό του. Ήταν εξαρχής ένα πολύ αισιόδοξο σενάριο, και φανέρωνε τους ευσεβείς πόθους ενός κόμματος που περνάει μια ιδιαίτερα τραυματική περίοδο.
Ο κ. Στέφος δεν το πάλεψε όσο θα έπρεπε, ενώ ο ίδιος έκανε και κάποιες άστοχες ενέργειες (π.χ. ανάρτηση κατά Κασσελάκη) που δεν βοήθησαν ιδιαίτερα την κατάσταση. Το ποσοστό του 12,54% δεν είναι ένα καλό ποσοστό – σημειωτέον ότι είναι πιο κάτω από αυτό που είχε πάρει ο Γιώργος Ζάψας στις εκλογές του 2019 (14.84%). Ναι μεν διαφορετικές συνθήκες, αλλά…
Εντυπωσιακό δε είναι το δεδομένο ότι ο κ. Στέφος δεν κινήθηκε σε υψηλότερα επίπεδα εντός της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων όπου υπήρχε μια μεγαλύτερη σιγουριά λόγω της αναγνωρισιμότητάς του όντας στο παρελθόν βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ.
Το εκλογικό του αποτέλεσμα σηματοδοτεί ένα τέλος εποχής στα εκλογικά πράγματα, για τον ΣΥΡΙΖΑ. Πόσο μεγάλο και πόσο καίριο, θα φανεί προσεχώς. Ειδικά αν το κόμμα συνειδητοποιήσει ότι η παρουσία στην αυτοδιοίκηση είναι κομβική και η «διάχυση», καταστροφική.
Σε σύγκριση με το 2019, ο χώρος του ΠΑΣΟΚ με τον Στέφανο Ζούμπα τα πήγε λίγο καλύτερα: από το 7,9% του Δημήτρη Δημητρίου το 2019 στο 9,14% του 2023. Δεν ήταν όμως και μια ιδιαίτερη άνοδος.
Κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες ανέβηκε και η «Λαϊκή Συσπείρωση» με τον Γιώργο Πρέντζα, που είχε σαφώς πιο σοβαρή και καίρια αντιπολιτευτική στάση, από ό,τι η παράταξη του ΠΑΣΟΚ.
Ο Σπύρος Ριζόπουλος (που άρχισε να αποχαιρετά ήδη την Ήπειρο) των «Οριζόντων Ηπείρου» κατάφερε να ρίξει τα ποσοστά του σε σύγκριση με το 2019: από το 9,7% στο 7,96%. Παραμένοντας στον χώρο της κεντροδεξιάς, ο Λάμπρος Γεωργόπουλος πέτυχε να κάνει μια καλή παρουσία, παίρνοντας ένα ποσοστό 5,5%. Αμφότεροι κάτω από αυτό που καλλιέργησαν ως αναμενόμενο...
Ήταν την 1η Ιανουαρίου του 2003 όταν ο κ. Καχριμάνης ανέλαβε νομάρχης Ιωαννίνων. Από το 2011 εκλέγεται περιφερειάρχης Ηπείρου. Έχουν κλείσει 20 χρόνια παραμονής στο μέγαρο της κεντρικής πλατείας των Ιωαννίνων. Και έρχονται άλλα πέντε…
Photo credit: Χάρης Καλαμπόκης