Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 6-11-2016, 16:10
ΕΛΛΑΔΑ

Πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η καθημερινότητα των πολιτών και προς αυτή την κατεύθυνση δημιουργείται ένα νέο χαρτοφυλάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη.

Την ανακοίνωσε έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ έδωσε το σύνθημα για εντός των χρονοδιαγραμμάτων κλείσιμο της αξιολόγησης, με τελικό στόχο, να γίνει αυτή η κυβέρνηση, αυτή που έβγαλε τη χώρα από την κρίση, και όχι άλλη μία κυβέρνηση της κρίσης. 

Αναλυτικά, στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «τώρα έχει έρθει ο καιρός για να γυρίσουμε σελίδα», ζητώντας από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να κάνουν και δική τους φιλοδοξία, την προσωπική φιλοδοξία, η κυβέρνηση αυτή να γίνει η κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση και όχι άλλη μια κυβέρνηση της κρίσης.

«Οι συμπολίτες μας να νιώσουν ότι πρώτη προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης είναι η καθημερινότητα τους, ο καθημερινός τους αγώνας για να ζήσουν με αξιοπρέπεια», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του, άλλωστε «η μάχη της πολιτικής ηγεμονίας εξάλλου κρίνεται πάντα στο πεδίο της καθημερινότητας».

Όμως, η καθημερινότητα «συγκροτείται από σειρά σχέσεων στις οποίες καθοριστικό ρόλο παίζει το κράτος και ο διοικητικός του μηχανισμός», πιο συγκεκριμένα από τη «σχέση με τις εφορίες, με το σχολείο, με τις πολεοδομίες, με τα ασφαλιστικά ταμεία, με το σύστημα υγείας. Και οι παθογένειες του ελληνικού κράτους σε αυτούς τους τομείς είναι γνωστές», αναγνώρισε ο πρωθυπουργός.

Για να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις: «Δημιουργούμε λοιπόν, για πρώτη φορά, ένα ειδικό χαρτοφυλάκιο για θέματα καθημερινότητας που θα αναλάβει την στήριξη των πολιτών που αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα με τη δημόσια διοίκηση, είτε λόγω αμέλειας, είτε λόγω άρνησης εφαρμογής του νόμου, είτε για λόγους βραχυκυκλώματος των υπηρεσιών. 

Για πρώτη φορά ένας Υπουργός Επικρατείας θα επιφορτιστεί με το καθήκον της συγκέντρωσης παραπόνων και αιτημάτων των πολιτών». Ενώ σε άλλο σημείο ανακοίνωσε τη δέσμευσή του για υλοποίηση των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η κυβέρνηση βάσει της 1ης δόσης. «Θα προχωρήσουν ανεξαρτήτως της εξέλιξης της υπόθεσης των τηλεοπτικών αδειών», διαβεβαίωσε.

Όμως, η αλλαγή σελίδας περνά μέσα από ενδιάμεσους σταθμούς, όπως «η έγκαιρη, χωρίς εκπτώσεις αλλά και χωρίς άσκοπες κωλυσιεργίες κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης», και κατόπιν, από το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, η έναρξη της συζήτησης για τα απαραίτητα μέτρα για το χρέος. Για να ακολουθήσει, εντός του πρώτου τριμήνου του 2017, η ένταξη και των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. 

«Ανοίγει έτσι ο δρόμος να ξαναποκτήσουμε έγκαιρα πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος και έτσι να δημιουργηθεί ένας καθαρός διάδρομος δεκαετίας, να ανακτήσουμε την απαραίτητη εμπιστοσύνη των επενδυτών και να κινητοποιηθεί το αναξιοποίητο δυναμικό της ελληνικής οικονομίας», σύμφωνα με τον κυβερνητικό χάρτη. Γι’ αυτό και ζήτησε τη σκληρή δουλειά από όλους τους υπουργούς, να ξενυχτήσουν, όπως χαρακτηριστικά παρατήρησε.

Μιλώντας για το «μεγάλο Εθνικό μας στόχο», που πρέπει να είναι «η ανάκτηση της εργασίας στη πατρίδα μας», και σε αριθμητικούς στόχους, η προσέγγιση του Ευρωπαϊκού μέσου όρου μέχρι το 2021 και προοπτικά να μειωθεί στο 10%, εστίασε στον πυρήνα της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης: Με σύμμαχο το ευρωπαϊκό κεκτημένο θα καταβληθεί η προσπάθεια και με επικεφαλής «μια νέα αλλά εξαιρετικά ικανή συνάδελφο» (σ.σ. την υπουργό Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου). 

Τέλος κατηγόρησε τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ ότι ταυτίζεται με «τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για περαιτέρω απορρύθμιση, απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και ακόμη περισσότερη ευελιξία».

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα