Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

​Αλ. Τσίπρας: Πρόσκληση σε διάλογο για τις εργασιακές σχέσεις

Εικόνα του άρθρου ​Αλ. Τσίπρας: Πρόσκληση σε διάλογο για τις εργασιακές σχέσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/06/2016, 03:19
ΕΛΛΑΔΑ

Πρόσκληση στο σύνολο των κοινωνικών φορέων «να συμμετάσχουν σε έναν γόνιμο και δημιουργικό διάλογο για την βελτίωση και την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, που δε μπορεί παρά να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό του ρόλου των παραγωγικών φορέων», απηύθυνε σήμερα το βράδυ Τρίτη 21 Ιουνίου 2106, ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αν επιτευχθεί μεταξύ μας το τρίπτυχο: «αμοιβαίος σεβασμός, συνευθύνη και συναίνεση στη λήψη των κρίσιμων αποφάσεων», οι εταίροι της χώρας δε θα μπορούν παρά να σεβαστούν το πεδίο σύγκλισης και συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων». «Έχουμε», τόνισε ο κ. Τσίπρας, «έναν κοινό στόχο: την έξοδο από την κρίση».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που θα σέβονται τις κοινωνικές, ψυχολογικές και δημιουργικές πλευρές της εργασίας και δεν θα υποβιβάζουν τον εργαζόμενο σ' ένα αναλώσιμο συντελεστή της παραγωγικής διαδικασίας».

«Η μονομερής, ακραίας νεοφιλελεύθερης προσέγγισης εμμονή στην ελαστικοποίηση της εργασίας, στη μείωση του εργατικού κόστους και στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, είναι σε τελευταία ανάλυση αντιπαραγωγική. Καθώς λειτουργεί εις βάρος όχι μόνο των εργαζομένων αλλά και της ίδιας της παραγωγικότητας της εργασίας», είπε ο πρωθυπουργός.

ΓΙΟΥΝΚΕΡ: ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Ευρεία πολιτική στήριξη, «ιδιοκτησία» του προγράμματος και σεβασμό της συμφωνίας από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις, ζήτησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, τονίζοντας παράλληλα ότι η τωρινή είναι «ίσως η τελευταία ευκαιρία να γίνει αυτό που είναι καλό για την Ελλάδα».

Ο κ. Γιούνκερ απέρριψε τις «θεωρίες συνωμοσίας» κατά της Ελλάδας, λέγοντας ότι αντίθετα βλέπει καλή θέληση και για αυτό θα ήθελε να δει και τις επόμενες ελληνικές κυβερνήσεις να σεβαστούν τη συμφωνία.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back