Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αιχμές και αιτήματα από τον Δήμο Ζίτσας

Εικόνα του άρθρου Αιχμές και αιτήματα από τον Δήμο Ζίτσας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/02/2021, 15:46
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Δήμος Ζίτσας με ψήφισμά του, καταθέτει μια σειρά αιτήματα, τα οποία θέτουν όλο και πιο εντατικά χώροι όπως αυτός των υγειονομικών, ωστόσο δεν φαίνεται να λαμβάνονται εξ ολοκλήρου τουλάχιστον, υπόψη από την κυβέρνηση. Ο Δήμος Ζίτσας βρίσκεται στο «κόκκινο», σε επιδημιολογικό επίπεδο, από το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου.

Το δημοτικό συμβούλιο στη συνεδρίασή του χτες 24 Φεβρουαρίου, θέτει με το ψήφισμα τέσσερα ζητήματα:

Καταρχάς, ζητάει «το σεβασμό και την προστασία των επαγγελματιών και των δημοτών λόγω των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων COVID-19 που επιβλήθηκαν στο Δήμο καθώς τα όσα λέγονται, γράφονται και ακούγονται για τον αριθμό των κρουσμάτων δε συνάδουν με τα επίσημα στοιχεία που αποστέλλονται εβδομαδιαία από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας».

Σημειώνεται ότι προ ημερών, ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης είχε πει ότι «κάποιοι δεν πειθάρχησαν κι αυτό δημιούργησε τεράστιο θέμα. Πήρε φωτιά στον Δήμο Ζίτσας από ανθρώπινες αβλεψίες» και πως η κατάσταση επιβαρύνθηκε «και από ανοιχτά μαγαζιά όσα όλα ακούγονται για τα οποία δεν είμαστε η Αστυνομία για να κάνουμε ελέγχους». Ο Δήμος Ζίτσας πρακτικά αμφισβητεί τις δηλώσεις και τη συγκεκριμένη απόδοση ευθυνών.

Δεύτερον, ζητάει «την πλήρη χαρτογράφηση των κρουσμάτων και την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση του Δήμου», ώστε και αυτός με τις υπηρεσίες «να στρέψει την προσοχή του στις περιοχές που εντοπίζεται το πρόβλημα προκειμένου να συμβάλει στην αποφυγή της διασποράς». Αυτού του επιπέδου η ενημέρωση δεν παρέχεται, δημόσια τουλάχιστον, ούτε από τον ΕΟΔΥ, ούτε από την Πολιτική Προστασία κεντρικά. Επανειλημμένα, ο ΕΟΔΥ έχει κατηγορηθεί, είτε για ανακρίβειες στα στοιχεία, είτε για μη επαρκή επιστημονικά δεδομένα. Ο οργανισμός δεν απαντάει ούτε σε επίσημα ερωτήματα, σχετικά με τα Γιάννενα. Τελευταία, οι αναφορές του έχουν γίνει πιο λεπτομερείς, αλλά όχι στο επίπεδο που ζητάει ο Δήμος Ζίτσας.

Τρίτον, ζητάει «την άμεση ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Βουτσαρά  με το αναγκαίο ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και με την υλικοτεχνική υποδομή προκειμένου να συνεχίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του, να ενταχθεί στο δίκτυο των εμβολιαστικών κέντρων και να μπορεί να εξυπηρετεί περιστατικά COVID βραχείας νοσηλείας». Το αίτημα για περαιτέρω στελέχωση των υγειονομικών δομών, τίθεται επίμονα και επιτακτικά από τους υγειονομικούς από την αρχή της πανδημίας. Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις είναι συνήθως αναντίστοιχες με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις…

Τέλος, ο Δήμος Ζίτσας «ζητά τη δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων στις έδρες των πέντε δημοτικών ενοτήτων του Δήμου για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών».

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο για τον εμβολιασμό προβλέπει συνολικά 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα. Η αργή διαδικασία χορήγησης δόσεων ωστόσο, δεν έχει προχωρήσει αυτή την εφαρμογή που εξαγγέλθηκε πριν από δύο μήνες περίπου.  Σημειωτέων επίσης ότι ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Χριστοδούλου σε δηλώσεις του σήμερα (24/2) ανέφερε ότι «ενδέχεται να προστεθούν και εμβολιαστικά κέντρα για την εξυπηρέτηση των πολιτών».

Τέλος, ο Δήμος Ζίτσας σημειώνει ότι αυτός και οι πολίτες του, «ένα χρόνο τώρα συμμετέχουν έμπρακτα στην εθνική προσπάθεια κατά της πανδημίας COVID -19 εφαρμόζοντας ρητά τις συστάσεις και τα μέτρα  που ανακοινώνονται».

Τέλος, αναφέρει: «Εκτιμούμε πως η στιγμή που ο εφιάλτης της πανδημίας θα τελειώσει, πλησιάζει αρκεί όλοι μας να εφαρμόσουμε τη ρήση του Ιπποκράτη ‘κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν’».

  

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back