Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

Αίτημα «έκτακτης ανάγκης»…

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/12/2017, 16:48
ΗΠΕΙΡΟΣ

Η κακοκαιρία του περασμένου διημέρου έχει αφήσει σοβαρά προβλήματα στο νομό Ιωαννίνων αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος της Ηπείρου. Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης ενημέρωσε σήμερα ότι έχει καταθέσει αίτημα για την κήρυξη των περιοχών της Ηπείρου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης,  μετά τη συγκέντρωση των πρώτων στοιχείων και ενώ η καταμέτρηση των ζημιών συνεχίζεται από κλιμάκιο μηχανικών της, αλλά και των Δήμων. Ο κ. Καχριμάνης είπε ότι έχουν δοθεί ήδη «προσωρινές ή και μόνιμες λύσεις» και ότι «έχουμε συνεργασία σε πάρα πολλά θέματα που πρέπει όχι μόνο τις προσωρινές αποκαταστάσεις να κάνουμε, αλλά να είμαστε έτοιμοι όπου μπορούμε για να μη δημιουργηθούν πάλι προβλήματα από  τα φερτά υλικά που κατέκλυσαν το εθνικό,  επαρχιακό, δημοτικό και αγροτικό δίκτυο».

Ειδικότερα για τον Λούρο, εξήγησε ότι δεν υπερχείλισε ο ποταμός, αλλά τα πλημμυρικά φαινόμενα στην κωμόπολη, προκλήθηκαν από φερτά υλικά που μεταφέρθηκαν από το παρακείμενο βουνό.

Ερωτηθείς για τα αντιπλημμυρικά σχέδια ο Περιφερειάρχης σημείωσε «Έχω ειδοποιήσει εδώ και 4-5 μήνες τους δημάρχους να τα έχουν έτοιμα γιατί προσεχώς θα ‘βγουν’ στον αέρα. Δεν ξέρω πόση δουλειά έχει κάνει ο καθένας. Πολλά από αυτά τα έργα είναι εντός σχεδίου. Όπου μπορούμε και μας ζητήσουν τη συνδρομή μας, θα την έχουν».

 

Οι περιοχές που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές και οι οποίες περιλαμβάνονται στο αίτημα για την κήρυξή τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (κι ενώ συνεχίζονται οι έλεγχοι) είναι οι εξής

Πρέβεζα

Καθολικά οι  Δήμοι Πρέβεζας, Ζηρού, Πάργας  

Γιάννενα

Δήμος Κόνιτσας στο σύνολό του.

Δήμος Ιωαννιτών (Τ.Κ. Ανατολικής και Κράψης)

Δήμος Δωδώνης (Δ.Ε. Αγίου Δημητρίου: Τ.Κ. Επισκοπικό , Σερβιανά, Αβγό, Κρυφοβός, Θεριακήσι, Βουλιάστα, Μουσιωτίτσα, Τέροβο, Κουκλέσι, Δ.Ε. Σελλών: Τ.Κ. Παρδαλίτσα, Βαλανιδιά, Κερασέα, Καταμάχη, Ζωτικό, Άγιος Ανδρέας, Σενίκο, Δ.Ε.  Λάκκας Σουλίου: Τ.Κ. Μπεστιά, Άρδοση, Έλαφος, Σιστρούνι, Ρωμανός Δ.Ε Δωδώνης: Τ.Κ. Μελιγγοί),

Δήμος Βορείων Τζουμέρκων (Τ.Κ Βαθυπέδου, Παλαιοχωρίου Συράκου, Μιχαλιτσίου Ραφταναίων, Πλατανούσας, Ελληνικού, Πλαισίων, Μονολιθίου και Δ.Ε. Τζουμέρκων),

Δήμος Μετσόβου (Τ.Κ Μικρής και Μεγάλης Γότιστας, Ανθοχωρίου, Μεγάλου Περιστερίου) 

Δήμος Ζαγορίου (Τ.Κ. Γρεβενιτίου, Βρυσοχωρίου, Σκαμνελίου, Δίκορφου, Καλουτάς, Βοβούσας, Ελατοχωρίου),

 Δήμος Πωγωνίου: Γέφυρα στην περιοχή Κακαβιάς (κάμπος Μαυροπούλου)

Δήμος Ζίτσας: (Τ.Κ. Δοβλά, Φτέρη, Κάτω Ζάλογγο, Βερενίκη)

Εθνική Οδός Ιωαννίνων – Κοζάνης

Άρτα

Δήμος Αρταίων: Δημοτική Ενότητα Ξηροβουνίου στις περιοχές Κορφοβούνι- Πιστιανά- Ροδαυγή- Σκούπα- Δαφνωτή –και προς γέφυρα Τζαρή κατά μήκος της 4ης επαρχιακής οδού.

Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων Α) Δημοτική Ενότητα Αγνάντων στις θέσεις Ράμια – Λεπιανά –Μικροσπηλιά- Σκοτωμένο-Ζγάρα –Καταρράκτης –Άγναντα κατά μήκος της 16ης  και 22ης  επαρχιακής οδού Β) Λεπιανά-  Μακρύκαμπος –Γέφυρα Τζαρή Γ) Άνω Γραικικό – Κουκούλια –Γουριανά- Ρωμανό –Μακρύκαμπος Δ) Γέφυρα Γιακουβάκη- Δίστρατο – Βαθύκαμπος –Κρυονέρι –Μακρύκαμπος της 18ης  επαρχιακής οδού Ε) Παλαιοκάτουνο –Βουργαρέλι της Εθνικής οδού Άρτας –Τρικάλων. Στ) Αθαμάνιο – Θεοδώριανα μέσω Σταυρού, Σκαρπάρι - Θεοδώριανα μέσω διασταύρωσης Νεράιδας, Τετράκωμο-Μεσούντα, Τετράκωμο από το Κέντρο Τοπικής Κοινότητας προς όλους τους συνοικισμούς του (Λογαρού, Κεράνη, Λύκος, Νευρόπολη κ.λ.π).

Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη  Α) περιοχές Αστροχώρι- Μεγαλόχαρη- Μεσόπυργος της 12ης επαρχιακής οδού  Β) περιοχές Άνω Καλεντίνη –Ξηρόκαμπος –Γέφυρα Κοράκου της επαρχιακής οδού  Άρτας –Καρδίτσας.


Θεσπρωτία

Δήμος Σουλίου (Δ.Κ. Παραμυθιάς, Τ.Κ. Κρυσταλοπηγής, Γκρίγκας, ψάκας, Καλλιθέας, Πετροβίτσας, Παγκρατίου, Νεοχωρίου, Πετουσίου, Σαλονίκης, Ελαταριάς, Πλακωτής, Πέντε Εκκλησιές.

Δήμος Φιλιατών (Τ.Κ Βρυσέλλας, Άετού, Κυπαρίσσος, Πλαίσιου (συνοικισμός Κότσικας).

 Δήμος Ηγουμενίτσας (Δ.Ε. Παραπόταμου: Τ.Κ Παραποτάμου, Τ.Κ. Κορύτιανη.


Ζημιές στον Δήμο Δωδώνης

Στον Δήμο Δωδώνης όπως πχ στο Κουκλέσι και τη Μουσιωτίτσα, παρασύρθηκαν πεζογέφυρες που ένωναν οικισμούς. Στον Άγιο Δημήτριο καταγράφηκαν αρκετά πλημμυρικά φαινόμενα, που σύμφωνα με τον Δήμο Δωδώνης «οφείλονται και στην διέλευση της Ιόνιας Οδού». Σημαντικές είναι οι ζημιές που έχουν καταγραφεί στη δημοτική ενότητα Σελλών από κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο. Και σήμερα, μηχανήματα του Δήμου αλλά και ιδιωτικά δουλεύουν προκειμένου να αποκαταστήσουν την πρόσβαση σε σημεία του οδικού δικτύου, ενώ ο Δήμος με έγγραφό του προς το υπουργείο Υποδομών ζητάει να «επιταχυνθούν τα έγα αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων, ειδικά στο τμήμα του λεκανοπεδίου», δίνοντας έτσι και μια «παράλληλη ενημέρωση» για το «τι έχουν κάνει οι Δήμοι» στον τομέα αυτό.  


...και στο Ζαγόρι

Σημαντικά προβλήματα και ζημιές σε δρόμους και δίκτυα ύδρευσης προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις των περασμένων ημερών στο Ζαγόρι. Εκτός από τις περιοχές που συμπεριλαμβάνει η Περιφέρεια, ο Δήμος Ζαγορίου επισημαίνει ότι  υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, όπως στην Ελάτη, τους Φραγκάδες, το  Ηλιοχώρι, τη Λάιστα, τους Κήπους, το Δίλοφο και το Δεμάτι. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο Βρυσοχώρι με ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης, πολλές καταπτώσεις, κατολισθήσεις εντός του οικισμού και κίνδυνο ακόμη και κατάρρευσης  κτιρίων. Από φερτά υλικά έφραξε γέφυρα στο χωριό, υπάρχει πρόβλημα με τη στατικότητα άλλου πέτρινου γεφυριού και πρόβλημα στην πρόσβαση προς το μικρό υδροηλεκτρικό Βρυσοχωρίου. 

Επίσης, στο Ηλιοχώρι υπάρχουν καθιζήσεις και κατολισθήσεις και κίνδυνος αποκοπής της πρόσβασης προς τα χωριά της περιοχής. Καταπτώσεις καταγράφονται και στην περιοχή της Λάιστας. Στην περιοχή του Τσεπελόβου έπεσε η περισσότερη βροχή, αφού την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου ο τοπικός μετεωρολογικός σταθμός κατέγραψε 202 χιλιοστά, ενώ στα 120 χιλιοστά ήταν η Βοβούσα.

Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής λόγω νερών και φερτών υλικών στο οδόστρωμα, από υπερχείλιση ρεμάτων στο ύψος της πέτρινης  γέφυρας Κόκκορη, διακόπτονταν  η κυκλοφορία προς Τσεπέλοβο και τα υπόλοιπα χωριά της Τύμφης, αλλά με την επέμβαση μηχανημάτων της Περιφέρειας, της Πυροσβεστικής και παρέμβαση του Δήμου, ο δρόμος άνοιξε μετά από περίπου δυο ώρες.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3