ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Αίγυπτος: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τμήμα αγάλματος του Ραμσή Β’

Εικόνα του άρθρου Αίγυπτος: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τμήμα αγάλματος του Ραμσή Β’
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/03/2024, 10:16
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Το πάνω μέρος ενός τεράστιου αγάλματος του βασιλιά Ραμσή Β’ αποκάλυψε κοινή αρχαιολογική αποστολή Αιγύπτου-ΗΠΑ κατά τη διάρκεια ανασκαφών νότια της αιγυπτιακής πόλης Μίνια, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Έχει ύψος περίπου 3,8 μέτρα και απεικονίζει έναν καθιστό Ραμσή που φορά ένα διπλό στέμμα και μια κόμμωση στο κεφάλι που ολοκληρώνεται με μια βασιλική κόμπρα, ανέφερε σε δήλωσή του ο Μπασέμ Τζιχάντ, επικεφαλής της αιγυπτιακής ομάδας της αποστολής.

Το ανώτερο τμήμα της πίσω στήλης του αγάλματος δείχνει ιερογλυφικά που δοξάζουν τον βασιλιά, έναν από τους ισχυρότερους φαραώ της αρχαίας Αιγύπτου, είπε.

Γνωστός και ως Μέγας Ραμσής, ήταν ο τρίτος φαραώ της δέκατης ένατης δυναστείας της Αιγύπτου και κυβέρνησε από το 1.279 έως το 1.213 π.Χ.

Το μέγεθος του αγάλματος όταν συνδυάζεται με το κάτω τμήμα του, το οποίο είχε ανασκαφεί πριν από δεκαετίες, θα έφτανε περίπου τα 7 μέτρα.

Η πόλη Ελ Ασμουνάιν, στη δυτική όχθη του ποταμού Νείλου, ήταν γνωστή στην αρχαία Αίγυπτο ως Κμούν και στην ελληνορωμαϊκή εποχή ήταν η περιφερειακή πρωτεύουσα της Ερμούπολις.

Οι μελέτες επιβεβαίωσαν ότι το πάνω μέρος του αγάλματος ταιριάζει με το κάτω μέρος που ανακάλυψε ο Γερμανός αρχαιολόγος Γκάντερ Ρόντερ το 1930, δήλωσε ο Μοστάφα Γουαζίρι, επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Η αποστολή έχει ξεκινήσει τον καθαρισμό και την προετοιμασία του μπλοκ ενόψει της μοντελοποίησης του πώς θα μοιάζει το άγαλμα όταν τα δύο τμήματα συνδυαστούν, δήλωσε ο Γουαζίρι.

Με πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία: Ministry of Tourism and Antiquities/Facebook

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back