ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Αιφνιδιαστική μείωση της παραγωγής πετρελαίου

Εικόνα του άρθρου Αιφνιδιαστική μείωση της παραγωγής πετρελαίου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/04/2023, 22:12
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η Σαουδική Αραβία και άλλοι παραγωγοί πετρελαίου μέλη του ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσαν την Κυριακή «εθελοντικές» περικοπές στην παραγωγή τους ύψους περίπου 1,15 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση που, όπως είπαν, αποσκοπούσε στη στήριξη της σταθερότητας της αγοράς.

Οι απροσδόκητες εθελοντικές περικοπές που αποφασίστηκαν σήμερα και ξεκινούν από τον Μάιο, έρχονται να προστεθούν σε αυτές που έχουν ήδη συμφωνηθεί τον Οκτώβριο.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος περιλαμβάνει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και συμμάχους με επικεφαλής τη Ρωσία, συμφώνησε περικοπές παραγωγής 2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως από τον Νοέμβριο έως το τέλος του έτους, προκαλώντας την οργή της Ουάσινγκτον.

Οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει ότι ο κόσμος χρειάζεται χαμηλότερες τιμές για να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη και να εμποδίσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να κερδίσει περισσότερα έσοδα για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το Ριάντ δήλωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή κατά 500.000 bpd ενώ το Ιράκ θα μειώσει την παραγωγή του κατά 211.000 bpd, σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δήλωσαν ότι θα μειώσουν την παραγωγή κατά 144.000 bpd, το Κουβέιτ ανακοίνωσε μείωση κατά 128.000 bpd, ενώ το Ομάν ανακοίνωσε μείωση κατά 40.000 bpd και η Αλγερία δήλωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή της κατά 48.000 bpd. Το Καζακστάν θα μειώσει επίσης την παραγωγή κατά 78.000 bpd.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε επίσης την Κυριακή ότι η Μόσχα θα παρατείνει την εθελοντική μείωση κατά 500.000 bpd μέχρι το τέλος του 2023. Η Μόσχα ανακοίνωσε αυτές τις περικοπές μονομερώς τον Φεβρουάριο μετά την εισαγωγή των δυτικών ανώτατων ορίων τιμών.


Αυξήσεις

Οι παραπάνω εξελίξεις θα έχουν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερες αυξήσεις στα καύσιμα, αν και στη χώρα μας παρά την εδώ τρεις μήνες πτωτική πορεία του μπρεντ, η διαφορά δεν φτάνει στην αντλία. Αντίθετα τις τελευταίες μέρες οι τιμές πλησιάζουν ή και ξεπερνούν τα 1,90 ευρώ ανά λίτρο σε πολλά πρατήρια των Ιωαννίνων. 

Παράλληλα παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι υπάρχει ο φόβος, καθώς πλησιάζουμε προς το Πάσχα, η τιμή μπορεί να φτάσει και ίσως και να ξεπεράσει τα 2 ευρώ, σε αστικές κυρίως περιοχές.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back