Ηρων back dodoni back
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Αγωγές κατά της ΕΕ για το «πράσινο» αέριο και την «πράσινη» πυρηνική ενέργεια

Εικόνα του άρθρου Αγωγές κατά της ΕΕ για το «πράσινο» αέριο και την «πράσινη» πυρηνική ενέργεια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/04/2023, 23:06
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

H Greenpeace και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις κατέθεσαν αγωγή ενώπιον του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον χαρακτηρισμό «πράσινο» που αποδόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο αέριο και στην πυρηνική ενέργεια.

Ειδικότερα η Greenpeace κατέθεσε επίσης σήμερα ξεχωριστή προσφυγή στο Δικαστήριο της ΕΕ κατά της συμπερίληψης του αερίου αλλά και της πυρηνικής ενέργειας στην ταξινόμηση των «βιώσιμων επενδύσεων» καταγγέλλοντας μια «ψευδή ετικέτα» που κινδυνεύει να «εκτρέψει τις πράσινες χρηματοδοτήσεις από τους σκοπούς τους».

«Η συμπερίληψη των πυρηνικών δραστηριοτήτων προκαλεί σημαντικές βλάβες στο περιβάλλον, κάτι που απαγορεύεται ρητά» από τη νομοθεσία την οποία η Επιτροπή υποτίθεται ότι θα μετέφραζε με αυτή την ταξινόμηση, υποστηρίζει η Ρόντα Βερχέβεν, δικηγόρος της Greenpeace.

Η συμπερίληψη της πυρηνικής ενέργειας στην «πράσινη ταξινόμηση» είχε διχάσει πολύ τους «27» προκαλώντας την εναντίωση της Γερμανίας και μερικών άλλων χωρών μελών μεταξύ των οποίων η Αυστρία και το Λουξεμβούργο, με αυτές τις δύο χώρες να προσφεύγουν επίσης στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Από την πλευρά τους οι μκο ClientEarth, WWF, Transport&Environment (T&E) και η γερμανική οργάνωση BUND κατέθεσαν επίσης, αγωγή στο Δικαστήριο της ΕΕ κατά της άρνησης των Βρυξελλών να απαλείψει το αέριο «από την ταξινόμησή της για βιώσιμη χρηματοδότηση».

Το κείμενο αυτό, που παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιανουάριο του 2022 και υιοθετήθηκε έξι μήνες αργότερα, ορίζει τα κριτήρια προκειμένου να θεωρηθούν «βιώσιμες» οι επενδύσεις, με σκοπό τον προσανατολισμό ιδιωτικών κεφαλαίων σε δραστηριότητες που μειώνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

«Είναι τόσο παράλογο όσο και παράνομο, υπονομεύει θεμελιωδώς την αξιοπιστία της κλιματικής δράσης της ΕΕ. Το αέριο δεν είναι ούτε καθαρό, ούτε φθηνό, ούτε μια σίγουρη πηγή ενέργειας», εκτιμούν, τονίζοντας τον κίνδυνο «να επιδεινωθεί  η εξάρτηση της ΕΕ» από εισαγόμενες και ακριβές ορυκτές πηγές.

Η ταξινόμηση αυτή αντιβαίνει στις «υποχρεώσεις της συμφωνίας του Παρισιού» για το κλίμα και «στις πολιτικές (δημόσιων) χρηματοπιστωτικών θεσμών» όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ανέφεραν, εκφράζοντας φόβους ότι το κείμενο θα «διοχετεύει επιπλέον επενδύσεις» στο αέριο σε βάρος των ανανεώσιμων πηγών.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3