ΕΚΛΟΓΕΣ

Αγνή Δρίμτζια: «Να κερδίσουμε το στοίχημα της εξωστρέφειας και των συνεργασιών»

Εικόνα του άρθρου Αγνή Δρίμτζια: «Να κερδίσουμε το στοίχημα της εξωστρέφειας και των συνεργασιών»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/09/2023, 23:48
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

H Aγνή Δρίμτζια είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την παράταξη «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα» με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Θωμά Μπέγκα.

Η κα Δρίμτζια είναι τραπεζικό στέλεχος. Στην τοπική κοινωνία είναι γνωστή από την ενεργό δράση της στη διοργάνωση του Ioannina Lake Run και από τη θητεία της ως τοπική διαχειρίστρια του Μουσείου Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων την περίοδο 2016-2022.

Είναι η πρώτη φορά που θέτει υποψηφιότητα στην αυτοδιοίκηση.


Υποψήφια στην εποχή των πολλών υποψηφίων: Πώς πήρατε την απόφαση;

Είναι πρωτόγνωρο για την πόλη μας να συμμετέχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές τόσο πολλοί συμπολίτες μας, νεότεροι και παλαιότεροι στον εκλογικό στίβο. Αυτό, σαν γεγονός, έχει ενδιαφέρον γιατί αποδεικνύει το αυξανόμενο ενδιαφέρον για προσφορά. Τουλάχιστον αυτό υποθέτουμε ότι ισχύει για όλους.

Όπως σε κάθε αναμέτρηση, ο πολίτης αποφασίζει, αυτός έχει τη δύναμη. Οι πολίτες δεν έχουν αντιληφθεί πόσο σημαντική είναι η δική τους επιλογή των προσώπων ανάλογα με τα προσόντα τους και την προσωπικότητά τους.

Δεν ξέρουν πόσο σημαντικό είναι για την πόλη και τη ζωή των κατοίκων, να επιλέξουν πρόσωπα που έχουν πραγματικά τις ικανότητες, το όραμα και τη θέληση να εργαστούν για ένα καλύτερο αύριο. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο απλός δημοτικός σύμβουλος δεν πληρώνεται, είναι εθελοντής ουσιαστικά. Ωστόσο, η άποψή του και η ψήφος του είναι σημαντική. Και είναι άδικο πρώτα για τους πολίτες να δίνουν το δικαίωμα ψήφου σε τυχαίες επιλογές…

Ήταν για εμένα λοιπόν μια απόφαση που πάντα υπήρχε σαν σκέψη και τώρα ωρίμασαν οι συνθήκες να γίνει και πράξη.

Τα Γιάννενα είναι η πόλη που ζω και αγαπώ. Είναι η πόλη μου. Μια πόλη με απεριόριστες δυνατότητες. Τις δυνατότητες αυτές τις έχω εντοπίσει εδώ και πολλά χρόνια λόγω της ενασχόλησής μου με τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Οι μεγάλες πολιτιστικές και αθλητικές διοργανώσεις έβαλαν στον χάρτη του ενδιαφέροντος και της προσοχής, τα Γιάννενα και δημιούργησαν μεγαλύτερες προσδοκίες για τα επόμενα βήματα.

Διοργανώσεις όπως τα «Plasmata II» αλλά και το Ioannina Lake Run έδειξαν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τον δρόμο της εξωστρέφειας. Έναν δρόμο που πρέπει να διευρυνθεί με επιπλέον συνεργασίες που ήδη είχαν ξεκινήσει την περίοδο της δημοτικής αρχής του Θωμά Μπέγκα.

Η απάντηση λοιπόν στην ερώτηση είναι μία: Γιατί θέλω τα Γιάννενα να κερδίσουν το στοίχημα της εξωστρέφειας, των συνεργασιών, της ανάπτυξης.

Μόνο όταν συμμετέχεις, μπορείς να κάνεις τον κόσμο καλύτερο. Από απόσταση είσαι απλώς παρατηρητής-κριτής. Ο κόσμος γίνεται καλύτερος λοιπόν με το να συμμετέχεις.

Επί μια επταετία, ήσασταν τοπική διαχειρίστρια στο Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων. Εκ των πραγμάτων, είχατε μια μεγάλη επαφή με τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Τι λείπει, αν λείπει, από αυτή την πόλη;

Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι η έννοια του πολιτισμού είναι ευρύτερη από αυτή που συνήθως έχουμε στο μυαλό μας. Πολιτισμός είναι και κάθε νέα μητέρα να μπορεί να περπατήσει στη γειτονιά με το καρότσι, κάθε παιδί να έχει ένα λειτουργικό και ωραίο σχολείο, μια καθαρή παιδική χαρά, κάθε πολίτης να απολαμβάνει μια καθαρή πόλη, μια πόλη προσβάσιμη σε όλους.

Πολιτισμός είναι οι δράσεις να απευθύνονται και να αφορούν σε όσο το δυνατόν περισσότερες ομάδες πληθυσμού. Δεν είναι προνόμιο των μεγαλύτερων ηλικιών. Αντίθετα θα πρέπει κυρίως να απευθύνεται σε νεαρότερες ηλικίες με στόχο την «εκπαίδευση» των εφήβων και νέων και στην εξοικείωσή τους με διαφορετικές εκφράσεις πολιτισμού.

Ο τρόπος για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα, είναι η συμμετοχικότητα. Κάνουμε κοινωνούς και συνδημιουργούμε, με τους μαθητές, τους φοιτητές, τους νέους αυτής της πόλης.

Αυτό που μου έλειπε τα χρόνια ενασχόλησής μου με τον πολιτισμό είναι η πιο ενεργή και εμφανής εμπλοκή των νέων στην δημιουργία πολιτιστικού προϊόντος.

Το πρόγραμμα της «Ενότητας Πολιτών-Νέα Γιάννενα» έχει σαφή προσανατολισμό προς αυτή την κατεύθυνση και συγκεκριμένες προτάσεις.

Είστε ενεργή σε μια μεγάλη αθλητική διοργάνωση που ξεπερνάει τα όρια της πόλης. Από τη μέχρι τώρα εμπειρία σας, πόση δυναμική έχει ή μπορεί να έχει ο αθλητικός τουρισμός; Υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές;

Τα Γιάννενα είναι από τις λίγες πόλεις στην Ελλάδα που έχουν δυνατότητες ανάπτυξης πολλών μορφών τουρισμού. Η διοργάνωση του Ioannina Lake Run έχει αποδείξει ότι ο αθλητικός τουρισμός στην πόλη μας έχει τεράστια δυναμική και προοπτική. Με επίκεντρο τη λίμνη, τόσο στην περιβαλλοντολογική όσο και στην αισθητηριακή της διάσταση, την πολυπολιτισμικότητα της πόλης, και την ύπαρξη πολλών σημείων τουριστικού ενδιαφέροντος, η διοργάνωση τα επόμενα χρόνια σχεδιάζει τη δημιουργία πολυεπίπεδων δράσεων που θα διαχέονται σε όλο το έτος ενισχύοντας έτσι την επισκεψιμότητα της πόλης και σε χρονικές περιόδους που παρατηρείται κάμψη.

Αυτό προϋποθέτει τη στενή συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών.

Όσον αφορά τις υπάρχουσες υποδομές, θεωρώ ότι η πόλη μας υπολείπεται σημαντικά από άλλες πόλης της χώρας. Έχουν ωριμάσει πια οι συνθήκες για να μην θεωρείται ένας νέος αθλητικός χώρος «πολυτέλεια» αλλά να είναι αναγκαιότητα για τους πολίτες.

Με δεδομένη την προγραμματική δέσμευση της «Ενότητας Πολιτών-Νέα Γιάννενα» για δημιουργία νέων χώρων άθλησης σε όλο το εύρος του Δήμου θεωρώ ότι ο αθλητισμός στην πόλη μας θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης.

Από το πρόγραμμα της παράταξης, τι ξεχωρίζετε ιδιαίτερα; Πείτε μας δύο προτάσεις που εκτιμάτε ότι θα βοηθήσουν τους Γιαννιώτες.

Μια δύσκολη ερώτηση. Να αναφέρω δύο προτάσεις από το πρόγραμμα… Μα είναι ένα πρόγραμμα που βρίθει προτάσεων με επίκεντρο τον πολίτη.

Ίσως αυτό που σκέφτομαι είναι οι προτάσεις που αφορούν την εξωστρέφεια και στη προσαρμογή σε όσα βλέπουμε να «έρχονται» με ταχύς ρυθμούς στην εξέλιξη της τεχνολογίας. 

Και φυσικά οι προτάσεις που αναφέρονται στο περιβάλλον και στη συνειδητοποιημένη συμβίωση των δημοτών με το λιμναίο οικοσύστημα, με όρους υγιούς αλληλεπίδρασης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back