Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αγιασμός… ενότητας και αλληλεγγύης στο 9ο δημοτικό

Εικόνα του άρθρου Αγιασμός… ενότητας και αλληλεγγύης στο 9ο δημοτικό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/09/2016, 14:17
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο αγιασμός στα σχολεία είναι συμβολικός, έως και βαρετός για τους μαθητές και τις μαθήτριες των δημοτικών σχολείων. Στην περίπτωση του 9ου δημοτικού όμως στο Κάστρο, η παρουσία του δημάρχου Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα μόνο εθιμοτυπική δεν ήταν σήμερα το πρωί, καθώς το σχολείο αντιμετωπίζει πρόβλημα που το συντηρεί ένα κομμάτι των γονέων, σε «συμμαχία» με ένα κομμάτι των εκπαιδευτικών: βρίσκεται σε διχασμό.

«Το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι δικαίωμα όλων» είπε ο κ. Μπέγκας μπροστά σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς σήμερα το πρωί, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να συμβεί και εδώ «ό,τι συμβαίνει σε όλο τον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο» και να συνυπάρξουν τα τρία σχολεία, το 9ο και τα δύο ειδικής εκπαίδευσης. Στο ίδιο κλίμα ήταν και η παρέμβαση του Βασίλη Τσαμπαλά, δημοτικού συμβούλου, εκ μέρους της ενιαίας σχολικής επιτροπής.

Το πρόβλημα είναι ότι μια μερίδα ανθρώπων ουσιαστικά δεν θέλει τα ειδικά σχολεία εκεί. Πάντως, τα επιχειρήματα αυτής της ομάδας, δεν είναι σταθερά εκτός από ένα που ισχύει όμως για το σύνολο σχεδόν των σχολικών κτιρίων: χρειάζονται παρεμβάσεις. Κατά τα λοιπά, τα παιδιά του σχολικού συγκροτήματος είναι λίγα (ήταν θέμα συζήτησης σήμερα μεταξύ των γονιών) για να πει κανείς ότι υπάρχει «υπερπληθυσμός», ενώ το επιχείρημα για «χωριστά σχολεία» για τα παιδιά με αναπηρία, ειδικές ανάγκες και ικανότητες, εκτός από αντιπαιδαγωγικό, είναι και επικίνδυνο κοινωνικά.

Ο «υπόγειος πόλεμος» στο 9ο δημοτικό σήμερα είχε ένα διάλειμμα πάντως. Μόλις τις προάλλες κάποιοι κατήγγειλαν «αυθαίρετες εργασίες» στο σχολείο, έφτασε εκεί η αστυνομία, αλλά διαπίστωσε ότι υπήρχαν όλες οι άδειες. Προφανώς, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο εάν οι άνθρωποι που ενδεχομένως δημόσια λένε πως «το σχολείο δεν έχει υποδομές», είναι οι ίδιοι που παίρνουν τηλέφωνο για καταγγελίες περί απουσίας αδειών. Οι υποδομές μάλλον δεν είναι πραγματικό πρόβλημα γι αυτούς...

Τόσο η διευθύντρια του 9ου στη μακροσκελή ομιλία της κατέληξε με ευχές για καλή χρονιά, όσο και οι διευθυντές των δύο ειδικών σχολείων καλωσόρισαν τα παιδιά, ευχήθηκαν «υγεία και δύναμη και τα υπόλοιπα θα τα βρούμε». Για να δούμε…

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back