Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αφορολόγητο μόνο με ηλεκτρονικές αγορές

Εικόνα του άρθρου Αφορολόγητο μόνο με ηλεκτρονικές αγορές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/01/2017, 22:05
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με την έλευση του νέας χρονιάς ξεκινά και τυπικά η υποχρεωτική σύνδεση του αφορολόγητου με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές καθώς οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κάνουν τις αγορές ή τις πληρωμές τους μέσω καρτών (πιστωτικών ή χρεωστικών) ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής. 

Το ύψος των δαπανών αυτών θα προσδιορίζεται με βάση το ύψος του δηλωθέντος εισοδήματος και θα ανέρχονται στο 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, στο 15% για το κλιμάκιο του εισοδήματος από 10.001 ευρώ έως και 30.000 ευρώ και στο 20% για το υπερβάλλον εισόδημα από τις 30.001 ευρώ. 

Οι δαπάνες που αναγνωρίζονται είναι: 

-Είδη διατροφής, προϊόντα σούπερ μάρκετ, ηλεκτρικές-ηλεκτρονικές συσκευές, ένδυση, υπόδηση, είδη οικιακού εξοπλισμού, καύσιμα, τσιγάρα, ποτά 

Δεν αναγνωρίζονται τα ενοίκια και οι δόσεις δανείων. 

Στην κατοχύρωση του αφορολόγητου θα περιλαμβάνονται και μια σειρά υπηρεσιών εάν έχουν εξοφληθεί ηλεκτρονικά όπως: πάσης φύσεως καταστήματα εστίασης, κομμωτήρια και ινστιτούτα αισθητικής, γυμναστήρια και σχολές χορού, συνεργεία επισκευής οχημάτων, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, μαραγκοί, δικηγόροι και λογιστές 

Για τις ιατρικές πράξεις και τα φαρμακεία οι μειώσεις φόρου θα συνεχίσουν να ισχύον εφόσον και αυτές έχουν πληρωθεί με κάρτα ή μέσω τράπεζας. 

Σε περίπτωση που κάποιος φορολογούμενος δεν μαζέψει τις απαραίτητες αποδείξεις, η διαφορά θα έχει ποινή 22%. 

Από την υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος εξαιρούνται οι άνω των 70 ετών, όσοι κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%. 

Τέλος από την 1η Ιανουαρίου, δεν επιτρέπεται η εξόφληση με μετρητά για συναλλαγές μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων αξίας μεγαλύτερης των 500 ευρώ, από 1.500 ευρώ που ήταν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016. Κίνητρο για αγορές με πλαστικό χρήμα θα είναι και οι κληρώσεις που θα διεξάγει το υπουργείο Οικονομικών με βάση τους αριθμούς των αποδείξεων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back