ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

«Αδρανής η καθημερινότητα, όχι η σκέψη μας»

Εικόνα του άρθρου «Αδρανής η καθημερινότητα, όχι η σκέψη μας»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/03/2021, 17:32
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Ενώ η κυβέρνηση έχει κλείσει… αναδρομικά τα πανεπιστήμια για τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, παρότι υποτίθεται ότι σχεδιάζονται ανοίγματα δραστηριοτήτων και είμαστε «στην τελευταία μεγάλη ανηφόρα» όπως διατείνεται, 70 φοιτητές του 2ου έτους της Ιατρικής Ιωαννίνων με ανοιχτή τους επιστολή, θυμίζουν ότι είναι σε αυτή την κατάσταση εδώ και ένα χρόνο.

«Παρ΄ όλο που κατανοούμε όσο μπορούμε την κατάσταση και την τεράστια πρόκληση αυτής της πανδημίας, η ανία και η υπολειτουργικότητα δεν ικανοποιούν κανέναν μας. Αυτό που μας θλίβει περισσότερο είναι ότι στο προσχέδιο για επιστροφή στην κανονικότητα των ειδικών δεν συμπεριλαμβανόμαστε πουθενά» αναφέρουν.

Συμπληρώνουν ότι «αντίθετα, το κλείσιμο των πανεπιστημίων ήταν πρώτη προτεραιότητα παρ’ όλο που ταυτόχρονα τα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης ήταν ακόμα ανοιχτά χωρίς κανένα μέτρο προστασίας».

Ζητούν από την Ιατρική και την πρυτανική αρχή ασφαλές άνοιγμα σχολών, με rapid tests, εμβολιασμό διδακτικού προσωπικού, απολυμάνσεις κ.λπ.

 καλούμε τόσο την Ιατρική Σχολή, όσο και την Πρυτανεία του πανεπιστημίου, να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει η απαραίτητη οργάνωση και προετοιμασία για την έναρξη εργαστηριακών μαθημάτων όταν οι συνθήκες επιτρέψουν κάτι τέτοιο».

Οι φοιτητές-τριες δεν μιλάνε όμως μόνο για τη σχολή και το μικρόκοσμό τους.

«Σε μία περίοδο φόβου για το θάνατο και τον ιό το θεμελιώδες δικαίωμα της ασφάλειας των πολιτών πρέπει να είναι απαράβατο. Γι’ αυτό καταδικάζουμε περιστατικά ωμής βίας, όπως αυτό στη Νέα Σμύρνη, καθώς και τις προσπάθειες σωμάτων ασφαλείας για βίαιη καταστολή της κατάληψης του ΑΠΘ. Η βία φέρνει βία και έχει αντίκτυπο σε όλους τους πολίτες της χώρας σε όποια θέση κι αν βρίσκονται. Σε μία δημοκρατική χώρα που σέβεται τους πολίτες της και λειτουργεί με βάση τον ανθρωπισμό, τα φαινόμενα βίας οποιασδήποτε μορφής και προς οποιοδήποτε αποδέκτη δεν έχουν καμία θέση και δεν δικαιολογούνται, αντιθέτως οδηγούν στον διχασμό» αναφέρουν.

Συμπληρώνουν ακόμα ότι «τα γεγονότα αυτά που μας τρομοκρατούν, επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς μας όσον αφορά στον ρόλο της πανεπιστημιακής αστυνομίας, η οποία δρα ενάντια στο πνεύμα ελευθερίας διακίνησης ιδεών που πρεσβεύει το πανεπιστήμιο».

«Το αυτοδιοίκητο σημαίνει πως για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία τους τα πανεπιστήμια διοικούνται από τα δικά τους όργανα τις πρυτανικές αρχές και τη σύγκλητο. Συνεπώς αρμόδιοι για την τήρηση της τάξης και την εύρυθμη λειτουργία της πανεπιστημιακής ζωής είναι τα πανεπιστημιακά όργανα. Αυτοί ήταν οι λόγοι κατάληψης της Πρυτανείας των Ιωαννίνων και οι λόγοι για τους οποίους η Πρυτανεία τάχθηκε με το μέρος των φοιτητών» καταλήγουν.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3