πλαισιο πισω tc1
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Στα 33 εκατ. ευρώ το ύψος της φοροδιαφυγής

Εικόνα του άρθρου ΑΑΔΕ: Στα 33 εκατ. ευρώ το ύψος της φοροδιαφυγής
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/11/2023, 11:48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H Aνεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έδωσε στη δημοσιότητα αποτελέσματα από τους 67.000 ελέγχους που πραγματοποίησε από την αρχή του έτους μέχρι και 31 Οκτωβρίου 2023.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της καταγράφηκαν 1,4 εκατ. παραβάσεις, με καθαρή αποκρυβείσα αξία 33 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ άνω των 7 εκατ. ευρώ. 

Επίσης έκλεισαν για 48 ώρες 830 επιχειρήσεις και επιβλήθηκε ειδική χρηματική ποινή σε 170 επιχειρήσεις (πρόκειται για ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις, που δεν προβλέπεται το κλείσιμό τους, λόγω του αντικειμένου τους, ώστε να εξυπηρετούν τους πελάτες τους).

Η ΑΑΔΕ, σημειώνει, φέτος έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία στους στοχευμένους ελέγχους, όπως αυτοί προκύπτουν από τον ειδικό αλγόριθμο ανάλυσης κινδύνου, με βάση και την ευρύτερη φορολογική συμπεριφορά των επιχειρήσεων. Παράλληλα, συνεχίζονται να πραγματοποιούνται και οι επιτόπιοι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι.

Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της ελεγκτικής δραστηριότητας διαδραμάτισε και η διεύρυνση της αποστολής ελεγκτών σε επιχειρήσεις διαφορετικών νομών, από αυτόν, όπου εργάζονται. 

Ταυτόχρονα, οι εκτεταμένες διασταυρώσεις και τα στοιχεία από τις ψηφιακές πλατφόρμες, e-send και myDATA, συνδυαστικά με τα στοιχεία συναλλαγών από τα POS, βοήθησαν σημαντικά τη στόχευση των ελέγχων.

Εντοπίστηκαν επιχειρήσεις με παραβάσεις μη έκδοσης και μη διαβίβασης φορολογικών στοιχείων, καθώς και πλήθος περιπτώσεων, όπου η πληρωμή είχε γίνει με πλαστικό χρήμα, αλλά η επιχείρηση δεν είχε κόψει ή δεν είχε διαβιβάσει τα αντίστοιχα παραστατικά.

Σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις, επιβλήθηκε κλείσιμο 48 ωρών, καθώς και τα αναλογούντα πρόστιμα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
δεη πισω Μαννι πισω dodoni back