Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεματικές περιηγήσεις από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων

Εικόνα του άρθρου Θεματικές περιηγήσεις από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/06/2018, 01:40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων συμμετέχει στις «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» με τη διοργάνωση δράσεων που απευθύνονται σε ενήλικες και μαθητές. Οι δράσεις θα γίνουν από 7 έως 10 Ιουνίου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου και τοπικούς φορείς, όπως ο Σύλλογος Νέων Αρίστης.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Πέμπτη, 7 Ιουνίου 2018
• Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων
«Στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων», 10:00-13:00
 

Με βάση την ανατολική είσοδο του Μουσείου θα γίνει αναφορά στη λίμνη Παμβώτιδα, στο Ασλάν Τζαμί και στον λόφο της Καστρίτσας, που είναι ορατά από το σημείο. Θα ακολουθήσει κυνήγι θησαυρού, κατά τη διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες θα αναζητήσουν -λύνοντας σύντομους γρίφους- αντίγραφα αρχαίων ευρημάτων του μουσείου, που θα έχουν κρυφτεί από τους υπεύθυνους της δράσης σε σημεία του κήπου. Η δράση απευθύνεται σε μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού.

Υπεύθυνοι προγράμματος: Ελένη Βασιλείου, αρχαιολόγος, Γιώργος Κύρκος, συντηρητής (τηλ. 26510 01078)

• Αρχαιολογικός Χώρος Δωδώνης
«Δωδώνη: Αρχαίες τεχνικές-Σύγχρονες τεχνολογίες», 10:00. 
 

Ξενάγηση και ενημέρωση σχολικών μονάδων για την ιστορική διαδρομή του χώρου και των μνημείων, του τρόπου κατασκευής τους και πως το φυσικό περιβάλλον συνετέλεσε και συντελεί στην ανάδειξη αλλά και την φθορά τους. Θα αναλυθούν οι μεθοδολογία των επεμβάσεων συντήρησης και αποκατάστασης και οι σύγχρονες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται. Τέλος θα γίνει επίδειξη στους συμμετέχοντες, σε πραγματικό χρόνο, επιλεγμένων επεμβάσεων συντήρησης από το προσωπικό του χώρου.

Υπεύθυνοι προγράμματος: Μελίνα Νάκα, συντηρήτρια, Χαρά Καππά, Θάλεια Κύρκου, αρχαιολόγοι (τηλ.: 26510 01063, 2651001073)

Η ίδια ξενάγηση θα γίνει και την Παρασκευή 8 Ιουνίου

Παρασκευή 8 Ιουνίου,  10:00-13:00
• Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων
 

Ξενάγηση σε ομάδες ενηλίκων στον φυτικό κόσμο των αρχαίων μέσα από τα εκθέματα της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων (αγγεία, επιτύμβιες στήλες, κοσμήματα και όπλα)

Υπεύθυνη προγράμματος: Ελένη Βασιλείου, αρχαιολόγος (τηλ. 26510 01078)

Σάββατο 9 Ιουνίου, 11:30
• Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

«Οι άνθρωποι και η λίμνη: 20.000 χρόνια πριν»

Θεματική περιήγηση για ενήλικο κοινό στον τομέα της παλαιολιθικής εποχής της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων. 

Σκοπός της δράσης είναι το κοινό να ενημερωθεί, μέσα από την ειδικά σχεδιασμένη θεματική περιήγηση και με επίκεντρο τα αρχαιολογικά ευρήματα από το παλαιολιθικό σπήλαιο «Καστρίτσα», στα ριζά του ομώνυμου φόγου, για 

(α) τη γεωλογική και γεωμορφολογική ιστορία του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων και ειδικά της λίμνης Παμβώτιδας, μίας από τις παλαιότερες της Ευρώπης,

(β) την παλαιο-οικολογική σημασία του υδάτινου αυτού ταμιευτήρα, του μεγαλύτερου της Ηπείρου, για την ανάπτυξη πολιτισμικών δικτύων διαχείρισης κατά την απώτατη προϊστορία,

(γ) τις ιδιαιτερότητες του παλαιολιθικού πολιτισμικού τοπίου και των επιλογών εκμετάλλευσής του από τις εποχικά μετακινούμενες ομάδες κυνηγών-συλλεκτών, 

(δ) τον κομβικό ρόλο του σπηλαίου της Καστρίτσας, ως καταυλισμού με μακραίωνη χρήση, για τον τρόπο διαβίωσης κατά την εποχή των τελευταίων παγετώνων.

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί πληροφοριακό έντυπο για το θέμα.

Υπεύθυνος προγράμματος: Ελένη Κοτζαμποπούλου, αρχαιολόγος (ekotzampopoulou@culture.gr, τηλ. 26510 01075).

• Αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης, 10:00-11:00

Θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική και διαλεκτική περιήγηση στον Αρχαιολογικό Χώρο Δωδώνης, που λειτούργησε στην αρχαιότητα ως πανελλήνιο ιερό και Μαντείο του Δωδωναίου Διός. Η περιήγηση θα συνδεθεί με τα στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος (Δωδωναία κοιλάδα, όρος Τόμαρος, ιερή βαλανιδιά-φηγός, ιερή πηγή νερού, αέρας), τα οποία επηρέασαν καθοριστικά την επιλογή της θέσης, το τελετουργικό της λατρείας και τους τρόπους μαντείας-χρησμοδοσίας. Στο ίδιο μικροπεριβάλλον του πλατώματος της Δωδώνης έδρασαν για πολλούς αιώνες απλοί άνθρωποι, εντεταλμένοι ιερείς του θεού, περαστικοί προσκυνητές του Ιερού και ικέτες του Μαντείου, αθλητές των Ναΐων και θεατές των αγώνων και των παραστάσεων στο στάδιο ή στο θέατρο.  

Υπεύθυνοι προγράμματος: Σοφία Κίγκα, Χρήστος Κλείτσας, αρχαιολόγοι (τηλ. 26510 01062, 2651001067).

Η ίδια περιήγηση θα γίνει και την Κυριακή 10 Ιουνίου 

Οι περιηγήσεις θα πραγματοποιηθούν εφόσον υπάρξουν δηλώσεις συμμετοχής.

* Εθνικός Δρυμός Βίκου- Αώου: Μεταβυζαντινή Μονή Αγίων Αναργύρων, 10:00-13:00
«Αρχαιολογικοί Περίπατοι στην κοιλάδα του Βοϊδομάτη»

Η δράση αποσκοπεί στη γνωριμία με τη μεταβυζαντινή Μονή των Αγίων Αναργύρων, η οποία βρίσκεται στον εθνικό δρυμό Βίκου-Αώου. Περιλαμβάνει περίπατο και ξενάγηση. Η δράση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Σύλλογο Νέων Αρίστης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back