ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Θανάσης Μανταλόβας: «Είμαστε η πιο σοβαρή πολιτική φωνή»

Εικόνα του άρθρου Θανάσης Μανταλόβας: «Είμαστε η πιο σοβαρή πολιτική φωνή»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/07/2019, 20:18
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Ο Θανάσης Μανταλόβας, πρώην αντιδήμαρχος Ιωαννίνων, υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων με το ΚΙΝ.ΑΛ., μιλάει στον Τύπο Ιωαννίνων για την επερχόμενη εκλογική μάχη. 


Το ΚΙΝΑΛ ετοιμάζεται για την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, έχοντας βιώσει έναν χρόνο με αρκετές αλλαγές, με τελευταία την αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου. Πώς είδατε αυτή τη διαδρομή;

Πριν από ενάμιση χρόνο, αποφάσισα να συμμετάσχω στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς, η πρώτη φάση της οποίας οδήγησε στην εκλογή της προέδρου Φώφης Γεννηματά. Στη συνέχεια, ήρθε μια πολύ τιμητική πρόταση για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο. Νομίζω ότι μπορώ να εκπροσωπήσω και τον χώρο και τον νομό, έχοντας και γνώση των προβλημάτων. Κυρίως όμως, μέσα από την υποψηφιότητά μου, θέλω να περάσω ένα μήνυμα ανανέωσης, διεύρυνσης και της ενότητας του χώρου. 

Υπήρξε πρόσφατη η εξέλιξη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Θα έλεγα πως κάθε απόφαση έχει τα θετικά της και τα αρνητικά της.  Το ισοζύγιο θα φανεί την ημέρα των εκλογών. Πέρα από τα τυπικά που λέγονται ότι είναι δικαίωμα της προέδρου να καταρτίζει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αυτό που θέλω να πω, είναι ότι ως χώρος δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο πίσω, δεν πρέπει να δίνουμε μόνο μάχες χαρακωμάτων ή να καταβάλλουμε προσπάθειες πολιτικής δικαίωσης. Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησαν σε έναν μεγάλο βαθμό τις πολιτικές που χαράχτηκαν τα χρόνια 2009-2011. Αναμφίβολα αποτελεί μια πολιτική επιβεβαίωση για τον χώρο. 

Στο τέλος της διαδρομής αυτών των δέκα μνημονιακών χρόνων, φαίνεται πως ο μόνος χώρος που στάθηκε με νηφαλιότητα και που υποστήριξε τις επιλογές που κράτησαν όρθια την ελληνική κοινωνία, είναι ο δικός μας.



Οπότε θεωρείτε ότι το κόμμα σας δικαιούται μια νέα ευκαιρία;

Εκ των ουκ άνευ. Ο χώρος μας έχει πληρώσει υπέρμετρα ένα πολιτικό και κοινωνικό τίμημα σε σχέση με επιλογές που έγιναν ή με επιλογές που μας καταλογίζουν οι πολίτες και οι οποίες δεν αφορούν την ιστορική διαδρομή του κόμματος, αλλά αφορούν ίσως τη διαδρομή κάποιων στελεχών. Το ΚΙΝΑΛ διεκδικεί τη θέση του όχι μόνο για να γίνει  ένας ισχυρός παίχτης στην κεντρική πολιτική σκηνή αλλά για να δώσει μια νέα ευκαιρία στη χώρα. 

Νομίζω πως είναι πολύ σημαντικό να απορρίψουμε πολιτικές και πρακτικές που οδήγησαν το προηγούμενο διάστημα στην πόλωση, στον διχασμό, στον ευτελισμό της πολιτικής. Για την επόμενη μέρα, είμαστε η πιο νηφάλια πολιτική δύναμη και η πιο σοβαρή πολιτική φωνή. Προτάσσουμε ένα πρόγραμμα που δίνει διέξοδο. Μιλάμε για πραγματικά προβλήματα της χώρας χωρίς να λαϊκίζουμε και πιστεύουμε ακράδαντα ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Το πιο σημαντικό είναι να υπάρξει συνεννόηση στο πολιτικό σύστημα η οποία θα στηρίζεται σε δύο-τρεις βασικές επιλογές όπως πολιτική και κοινωνική αυτογνωσία, με απόρριψη του ανεύθυνου λαϊκισμού, και ανάγκη για περισσότερο δημοσιονομικό χώρο. 

Αν δεν καταφέρουμε ως χώρα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές να αποκτήσουμε περισσότερο δημοσιονομικό χώρο, αν δεν καταφέρουμε να αλλάξουμε τις δεσμεύσεις που έχουμε για τα πρωτογενή πλεονάσματα, τότε η ανάπτυξη της χώρας είναι υποθηκευμένη. Και εδώ δεν υπάρχει άλλη διέξοδος πέραν της συνεργασίας πολιτικών δυνάμεων που νοιάζονται για τη χώρα και τους νέους ανθρώπους, για την κοινωνία, και που δεν μεριμνούν μόνο για τη δική τους κομματική επιβίωση. Για το Κίνημα Αλλαγής είναι σημαντικό να δώσει ένα ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα και για την επόμενη μέρα.

Ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» στο επίπεδο συνεργασίας που περιγράφετε;

Η συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων στη χώρα είναι αναγκαία. Σε καμία περίπτωση όμως η συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων σε μείζονα ζητήματα, όπως ο δημοσιονομικός χώρος ή συνταγματική αναθεώρηση, δεν σημαίνει συγκυβέρνηση. Δεν πρόκειται να συγκυβερνήσουμε σε καμία περίπτωση ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε με τη ΝΔ. Γιατί  και τα δύο κόμματα είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Ο ένας εκπροσωπεί τον ανεύθυνο λαϊκισμό στη χώρα μας που τον πληρώσαμε πολύ ακριβά τα τελευταία τέσσερα πέντε χρόνια. Το 2019  βρισκόμαστε λίγο έως πολύ εκεί που βρισκόμασταν το 2015. Δεν λέω ότι έγιναν όλα καλά μέχρι το 2015. 

Αλλά από τότε έχουμε επιβαρυνθεί με ένα τραπεζικό σύστημα που έχει παραδοθεί σε ξένα funds και δεν έχουμε καμία δυνατότητα ελέγχου, υπάρχει πια μια ΔΕΗ η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης… Από την άλλη πλευρά, είναι η συντηρητική παράταξη της ΝΔ. Το θεωρώ... παράδοξο να κλείνει ένας κύκλος μνημονιακών ετών για να ξαναγυρίσουμε στην «πηγή του κακού».

 Ό,τι κι αν πει κάποιος για μας, η ΝΔ και οι βασικές της επιλογές την περίοδο 2004-2009 ήταν αυτές που οδήγησαν τη χώρα στη χρεωκοπία. Και δεν είναι μόνο η επιβάρυνση του δημόσιου χρέους ή τα τεράστια ελλείμματα που δημιουργήθηκαν την περίοδο 2007-2009, αλλά κυρίως η κατάρρευση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.  Αυτοί οι άνθρωποι που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο εκείνη την περίοδο, μέσα από διάφορες θέσεις, είναι αυτοί που μας υπόσχονται σήμερα να μας ξανασώσουν. .

Με δεδομένη την ενεργή παρουσία σας στην τοπική αυτοδιοίκηση, κατά τα μνημονιακά χρόνια, πιστεύετε ότι υπάρχει ένα μοντέλο διαχείρισης που θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην κεντρική διοίκηση;

Ναι υπάρχει. Είναι το υπόδειγμα που εμείς προτείνουμε ως Κίνημα Αλλαγής που βασίζεται στη συνεργασία και στη συνεννόηση αλλά και σε μια ξεκάθαρη στοχοθεσία. Πρέπει να εφαρμόζει κανείς ανάλογες πολιτικές για αυτό που θέλει να πετύχει. Και δεν αρκούν μόνο πολιτικές όπως η μείωση των φόρων. Τη μείωση των φόρων που σήμερα επαγγέλλεται η ΝΔ, τη ζήσαμε έντονα την περίοδο 2004-2009. Και αν δείτε τα στοιχεία, παρά τη μείωση των φόρων, δεν είδαμε ούτε ανάπτυξη ούτε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.  Η ανάπτυξη απαιτεί την κινητοποίηση του συνόλου των παραγωγικών δυνάμεων. Δεν αρκεί να έρθουν μία ή δύο επενδύσεις, που ασφαλώς πρέπει να έρθουν. Χρειάζεται η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα διευκολύνει την επιχειρηματικότητα. Συναντώ συνεχώς ανθρώπους που θέλουν να παράξουν και να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί αλλά δυστυχώς το κράτος είναι απέναντί τους. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν θα ανατραπεί αν υπάρξει μόνο μια μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Πρέπει να δούμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με τη σύμπραξη του πολιτικού συστήματος και του παραγωγικού δυναμικού.

Πρόσφατα επισκεφθήκατε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και ασκήσατε σκληρή κριτική για τις παρεμβάσεις στον χώρο της υγείας. Εκτιμάτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε τίποτα καλό;

Καταρχάς, νομίζω ότι καταβάλλεται μια τεράστια προσπάθεια από εργαζόμενους και γιατρούς σε όλες τις δομές  υγείας. Άνθρωποι που εργάζονται με αυταπάρνηση σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Όχι, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κάνει τίποτα. Υποτίθεται ότι άνοιξε το σύστημα υγείας για όλους τους ανθρώπους αλλά την ίδια στιγμή μείωσε την επιχορήγηση προς τον ΕΟΠΥΥ κατά 600 ή 700 εκατ. ευρώ ετησίως. Αναβάθμιση του συστήματος υγείας χωρίς περισσότερος πόρους, δεν αντιλαμβάνομαι πώς μπορεί να γίνει. 

Επίσης, τα τελευταία χρόνια, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας μειώθηκαν. Με όποιον τομέα και αν ασχολήθηκε η κυβέρνηση αυτή, τα αποτελέσματα είναι τραγικά. Σας είπα ήδη για τη ΔΕΗ και για το τραπεζικό σύστημα. Σχεδόν 250.000 συντάξεις βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν έφερε κάτι νέο, αλλά με την πολιτική του επιβάρυνε την ελληνική κοινωνία. Και την επόμενη μέρα, κάποιοι θα κληθούν να πάρουν σημαντικές αποφάσεις.  Εκεί λοιπόν θέλουμε να είναι πρωταγωνιστικός ο ρόλος του Κινήματος Αλλαγής. Εμείς θα συμμετέχουμε ή θα υποστηρίξουμε πολιτικές και προσπάθειες για μια καλύτερη δημόσια υγεία, δημόσια παιδεία και οικονομία.

Ως υποψήφιος βουλευτής, τι νομίζετε ότι πρέπει να αλλάξει στο νομό Ιωαννίνων;

Καταρχάς, πρέπει να αλλάξει η αντίληψη που έχουμε για έναν βουλευτή. Θα πρέπει να φύγουμε από τη λογική πως ο βουλευτής οποιουδήποτε κόμματος είναι αυτός που προωθεί τα ζητήματα της τοπικής κοινωνίας στην Αθήνα και που προσπαθεί μέσα από ένα λόμπι να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Οι βουλευτές -και οι πέντε που θα εκλεγούν- θα πρέπει να συμμετέχουν ενεργά στη συνδιαμόρφωση πολιτικών για την περιοχή. Και βάσει των πολιτικών που θα διαμορφώνονται από κοινού, θα υπάρχει και ένας απολογισμός ανά τακτά χρονικά διαστήματα ενώπιον της κοινωνίας. Πρέπει να φύγουμε πό τη λογική της λευκής επιταγής σε έναν βουλευτή ο οποίος μετά από τέσσερα χρόνια, έρχεται και ξαναζητά την ψήφο, ενώ στο μεσοδιάστημα προσπαθεί απλώς να εξυπηρετήσει σε προσωπικό επίπεδο κάποιους ανθρώπους. Είναι κάτι που δεν θέλω να κάνω, και δεν θα το κάνω.

Ως αυτοδιοικητικός έχω ζήσει πολλές φορές την προσχηματική στήριξη από βουλευτές ή πολιτικά κόμματα για τεράστια ζητήματα του Δήμου και του λεκανοπεδίου.

Τι άλλο πρέπει να γίνει;

Αυτό που ανέφερε η Φώφη Γεννηματά κατά την τελευταία της επίσκεψη στα Γιάννενα. Καμία από τις ελληνικές περιφέρειες δεν θα πρέπει να συγκαταλέγεται στη λίστα των πιο φτωχών περιφερειών της Ευρώπης. Θα πρέπει να δούμε έναν συγκεκριμένο «οδικό χάρτη» για τα Γιάννενα και την Ήπειρο γενικότερα, που θα μας οδηγήσει εκτός της λίστας των πιο φτωχών περιφερειών. Να δούμε πολιτικές που θα αναβαθμίζουν το παραγωγικό σύστημα της περιοχής. 

Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι υπάρχει μια συσσώρευση δραστηριοτήτων και ανθρώπινου δυναμικού στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. Οι περιοχές όμως εκτός λεκανοπεδίου, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα σε πολλά επίπεδα. Για να ξαναζωντανέψουν αυτές οι περιοχές, απαιτούνται ολοκληρωμένα προγράμματα παρέμβασης.  Είναι σημαντικό να υπάρξει μια ισόρροπη ανάπτυξη. Γι’ αυτό και είναι σημαντική η εκπροσώπηση του Κινήματος Αλλαγής στη Βουλή. Έχουμε μια παράδοση προσφοράς. 

Νομίζω πως δικαιούμαστε, όχι μόνο λόγω της προσφοράς μας, αλλά κυρίως λόγω του οράματός μας και του ορθού λόγου μας για την επόμενη μέρα, να  υπάρξει εκπροσώπηση του κόμματος στο κοινοβούλιο.

Σας ευχαριστούμε.

Κι εγώ.

Βαρβάρα Αγγέλη-Γιώργος Τσαντίκος

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back