ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Θα έχει ρεύμα η Δουρούτη…

Εικόνα του άρθρου Θα έχει ρεύμα η Δουρούτη…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/06/2018, 19:23
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κάποτε (όχι πολλά χρόνια πίσω) υπήρχε η χωματερή της Δουρούτης. Σήμερα, ο Δήμος Ιωαννιτών φιλοδοξεί τον χώρο του πρώην ΧΑΔΑ (Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων), η αποκατάσταση της οποίας έγινε τα τελευταία χρόνια με 4 εκατ. ευρώ μέσω Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), να το μετατρέψει σε ένα περιβαλλοντικό πάρκο, έναν επισκέψιμο τόπο για εκπαιδευτικούς λόγους. Την πολιτική αυτή έρχεται να την ενισχύσει με ένα σημαντικό περιβαλλοντικό βήμα: την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το βιοαέριο του πρώην ΧΑΔΑ.

Το δικαίωμα εκμετάλλευσης του βιοαερίου η ΔΕΥΑΙ το έχει παραχωρήσει σε ιδιώτη για 20 χρόνια. Η σχετική σύμβαση με την ανάδοχο εταιρία, την Ηλέκτωρ (θυγατρική του «Άκτορα») υπογράφηκε την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τη σύμβαση, το έργο που πρέπει να γίνει για την εκμετάλλευση του βιοαερίου, απαιτεί μια επένδυση εκ μέρους της αναδόχου εταιρίας 907.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, απαιτείται η κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 425 KW, καθώς και απαραίτητων συνοδών εγκαταστάσεων.

«Μιλάμε για ένα εγχείρημα πρωτοποριακό για τη ΔΕΥΑΙ καθώς δεν έχει ξαναγίνει κάτι παρόμοιο» δήλωσε ο δήμαρχος Ιωαννίνων και πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Θωμάς Μπέγκας σε συνέντευξη Τύπου έχοντας δίπλα του τον αντιπρόεδρο της επιχείρησης Μάκη Χρυσοστόμου και την υπεύθυνη του τμήματος επιχειρησιακού σχεδιασμού Πόπη Σηφακάκη.

Πέραν του αναμφίβολου περιβαλλοντικού οφέλους, υπάρχει και ένα μικρό οικονομικό όφελος για τη ΔΕΥΑΙ. Η σύμβαση προβλέπει ότι το 3% από τον μηνιαίο ακαθάριστο κύκλο εργασιών της αναδόχου εταιρίας (από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας) θα καταβάλλεται στη ΔΕΥΑΙ. Το 3% εκτιμάται από 15.000-20.000 ευρώ ετησίως.

Ένα έμμεσο οικονομικό όφελος, όπως συμπλήρωσε ο κ. Χρυσοστόμου, είναι ότι η ανάδοχος εταιρία θα έχει την ευθύνη συντήρησης και λειτουργίας ολόκληρου του χώρου του πρώην ΧΑΔΑ ως περιβαλλοντικό πάρκο.

Για τη ΔΕΥΑΙ, ωστόσο, το μεγαλύτερο όφελος είναι η τεχνογνωσία. Η όλη δουλειά που έγινε για την προετοιμασία της οικονομοτεχνικής μελέτης από την επιχείρηση και της λειτουργίας της νέας μονάδας στην πρώην χωματερή, θα αποτελέσει «οδηγό που πρέπει να γίνει και στον ΧΥΤΑ Ελληνικού, όπου εκεί το παραγόμενο βιοαέριο είναι σε αρκετά μεγαλύτερες ποσότητες» όπως είπε ο κ. Μπέγκας. Πρόσθεσε δε ότι «οφείλουμε ως δημοτική αρχή να βρίσκουμε σύγχρονα εργαλεία που θα ωφελήσουν άμεσα ή έμμεσα τους πολίτες μας. Αυτό κάναμε στη ΔΕΥΑΙ, αυτό θα γίνει και στον ΧΥΤΑ όπου το όφελος θα είναι το μικρότερο κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων». Ήδη, σύμφωνα με τον Δήμο Ιωαννιτών, ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων Ιωαννίνων έχει πάρει τη σχετική απόφαση για συνεργασία με τη ΔΕΥΑΙ στο ζήτημα της αξιοποίησης του βιοαερίου του ΧΥΤΑ Ελληνικού.


* Φωτογραφία αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back