ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2023

Θ. Οικονόμου: «Ειρηνική επίλυση διαφορών» με τους γείτονες

Εικόνα του άρθρου Θ. Οικονόμου: «Ειρηνική επίλυση διαφορών» με τους γείτονες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/05/2023, 21:37
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2023 - ΕΚΛΟΓΕΣ

Με ανακοίνωσή του για τα ελληνοτουρκικά ζητήματα, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο νομό Ιωαννίνων, Θανάσης Οικονόμου, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι πρωταρχικό ζήτημα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, είναι η «προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας» και η «ειρηνική επίλυση διαφορών με τους γείτονές της, στη βάση του διεθνούς δικαίου».

Για τα ελληνοτουρκικά καθαυτά, αναφέρει ότι «η πρωτοφανής ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει η Τουρκία, ως συνέπεια και των πολύνεκρων σεισμών, και η αλληλεγγύη που επέδειξε η Ελλάδα, δημιουργούν μια νέα δυναμική που πρέπει να αξιοποιηθεί».

Ο κ. Οικονόμου θεωρεί ότι χρειάζεται «επανεκκίνηση των συνομιλιών για στρατιωτικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης» και των διερευνητικών συνομιλιών, με απώτερο στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

«Οριοθέτηση των θαλάσσιων οικονομικών ζωνών, κι όχι γενικά των θαλάσσιων ζωνών» συμπληρώνει, με διάλογο που θα βασίζεται «σε σαφείς κόκκινες γραμμές: την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και το αναφαίρετο δικαίωμα αμυντικής προάσπισής της και ιδίως των ελληνικών νησιών. Η προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, στη βάση του διεθνούς δικαίου».

Τέλος, σημειώνει ότι φέτος η πολιτική ηγεσία δεν πήγε για το «καθιερωμένο Πάσχα στα νησιά» και ότι αυτό «ίσως, αυτό δηλώνει έμμεσα την οπισθοχώρηση των ελληνικών θέσεων και την αποδοχή των τουρκικών θέσεων περί αποστρατικοποίησης των νησιών».

Καταλήγει τονίζοντας ότι «ανασυγκρότηση του κράτους δεν γίνεται με τον Μητσοτάκη να υπονομεύει την δημοκρατία, παρακολουθώντας τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων και πολιτικούς  αντιπάλους» και πως μόνο ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να φέρει «δημοκρατική, πατριωτική και οικονομική αναγέννηση».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back