Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Θ. Μπέγκας: «Η δημοτική αρχή φιμώνει την αντιπολίτευση»

Εικόνα του άρθρου Θ. Μπέγκας: «Η δημοτική αρχή φιμώνει την αντιπολίτευση»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/09/2022, 16:45
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ιδιαίτερα εκτενής ήταν η συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής της Ενότητας Πολιτών Θωμά Μπέγκα, στην οποία μίλησε για αρκετά θέματα.

Όπως εξήγησε ο κ. Μπέγκας, η εκτενής διατύπωση θέσεων για τα ζητήματα στα οποία αναφέρθηκε, έχει να κάνει με τη θέση αρχής της παράταξης, για τον τρόπο επικοινωνίας με τους πολίτες, αλλά και το γεγονός, όπως είπε, ότι η δημοτική αρχή «μεθοδικά και συστηματικά, επιδιώκει την πλήρη απαξίωσή του δημοτικού συμβουλίου, με πλήρη ευθύνη του προέδρου του σώματος αλλά και του δημάρχου».

Συγκεκριμένα, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι χρησιμοποίησε ως πρόσχημα τον κανονισμό για να «φιμώσει την αντιπολίτευση», βάζοντας στο τέλος της συνεδρίασης τα προ ημερησίας, αλλά και την απόφαση για θέμα που είχε αναγγελθεί ως ενημέρωση.

Σημειώνεται ότι η δημοτική αρχή καλεί ξανά δημοτικό συμβούλιο με τηλεδιάσκεψη στις 3 Οκτωβρίου.

Ο κ. Μπέγκας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη διαχείριση απορριμμάτων, λέγοντας ότι ο ΦΟΔΣΑ έπραξε τα νόμιμα, σχετικά με την αίτηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αλλά οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής ψήφισαν λευκό «και την ίδια ώρα με άκρατο λαϊκισμό ρωτούσαν τη διοίκηση του φορέα τι θα γίνει με το πρόστιμο του διαιτητικού δικαστηρίου, αντί να ρωτήσουν αυτόν που ευθύνεται για την επιβολή του, διακηρύσσοντας ότι δεν θα επιτρέψουν να πληρώσει ούτε ένα ευρώ ο γιαννιώτης πολίτης».

Για τα led, ο κ. Μπέγκας κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι τρία χρόνια μετά δεν έχει αλλάξει «ούτε μια λάμπα» και πως ο διαγωνισμός που διαφημίστηκε ως ιδιαίτερα συμφέρων (αφού ακυρώθηκε η διαδικασία που είχε ξεκινήσει επί δικής του θητείας), είναι τελικά ασύμφορος, λόγω των εξής: Διαγωνισμός με μια εταιρία που πρόσφερε έκπτωση μόλις 1% (ενώ Δήμος και Περιφέρεια υπόσχονταν πολύ μεγαλύτερη), εξοικονόμηση κόστους που θα είναι μικρότερο από το ποσό που θα εισπράξει η εταιρία (15 εκατ. έναντι 19 εκατ. ευρώ σε 12 χρόνια).

«Δεν μπορώ να φανταστώ, μιας και βρισκόμαστε σε προεκλογικό έτος, τι μαγείρεμα θα γίνει στον προϋπολογισμό για να μην υπάρξει αύξηση δημοτικών τελών και στη συνέχεια, ποια βαριά κληρονομιά θα κληθεί να αντιμετωπίσει η επόμενη δημοτική αρχή», είπε ο κ. Μπέγκας.

Για τα ζητήματα καθημερινότητας, ο επικεφαλής της παράταξης καταλόγισε αποτυχία στο θέμα της καθαριότητας, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι η πόλη ήταν το καλοκαίρι «δύσοσμη από άκρη σε άκρη», με ογκώδη αντικείμενα σε διάφορα σημεία κ.α.  Είπε δε ότι η δημοτική αρχή καθυστερεί πολύ στην προμήθεια υλικών. Χαριτολογώντας είπε ότι «η δημοτική αρχή αποφάσισε να αντιμετωπίσει το ενεργειακό κόστος βυθίζοντας στο σκοτάδι το δήμο μας».

Κατηγόρησε επίσης τις τοπικές αρχές, αλλά και στο Υπουργείο Τουρισμού ότι επιδεικνύουν ολιγωρία στο θέμα της έλευσης πτήσεων στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, υποδεικνύοντας τη σχέση των Ιωαννίνων με τον αρμόδιο υπουργό Μεταφορών της Κύπρου Γιάννη Καρούσο (πρώην δημάρχου Αγίας Νάππας), που θα πρέπει να εκμεταλλευτεί η περιοχή για να συνδεθεί αεροπορικά με την Κύπρο.

Για την οδό Ανεξαρτησίας, ο κ. Μπέγκας ζήτησε από τη δημοτική αρχή να ενημερώσει για τα αποτελέσματα της δοκιμαστικής πεζοδρόμησης», καταλογίζοντας ευθύνες για το «διχασμό» που επικρατεί στο δρόμο, αλλά και για το «ημιτελές έργο» του open mall.

Ακόμα, αναφέρθηκε στην κατάσταση στο Πνευματικό Κέντρο και στον ΣΥΔΛΙ, υπενθυμίζοντας ότι επί θητείας της Ενότητας Πολιτών είχαν τακτοποιηθεί τα ληξιπρόθεσμα (σ.σ. με την κρατική επιχορήγηση) αλλά τώρα, τα χρέη για την ενέργεια συσσωρεύονται πάλι.

Τέλος, μίλησε για τρία ζητήματα γενικής επικαιρότητας, καταδικάζοντας τις υποκλοπές, «μια ενέργεια που δεν συνάδει με τη δημοκρατία και την προστασία, στο πλαίσιο αυτής, της ιδιωτικότητας της έκφρασης», πρόσθεσε ότι η παράταξη καταδικάζει κάθε μορφή βίας, ειδικά αν αυτή στρέφεται ενάντια στις γυναίκες, τα δικαιώματα, την ελευθερία και την ισότητα, με αφορμή τα γεγονότα στο Ιράν και εξέφρασε την ανησυχία για την εκλογική νίκη της ακροδεξιάς στην Ιταλία. «Αν αυτό σημαίνει ότι το αβγό του φιδιού εκκολάπτεται ξανά απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση από το δημοκρατικό τόξο και βαθύ προβληματισμό για τα μελλούμενα», είπε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back