ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

78 χρόνια μετά: Οι μνήμες είναι ζωντανές

Εικόνα του άρθρου 78 χρόνια μετά: Οι μνήμες είναι ζωντανές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/10/2021, 16:17
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

78 χρόνια συμπληρώνονται από την ημέρα που οι ναζιστικές δυνάμεις σκόρπισαν τον θάνατο στους Λιγκιάδες.

Ο Δήμος Ιωαννιτών τίμησε σήμερα τη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας. Παρών και ο μοναδικός επιζών Παναγιώτης Μπαμπούσκας.

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, ο οποίος σημείωσε ότι στις 3 Οκτωβρίου του 1943 συντελέστηκε η ερήμωση ενός χωριού, των Λιγκιάδων, αλλά και το όνειδος ολόκληρου του δυτικού πολιτισμού.

«Τη μοιραία εκείνη μέρα του ‘43, εκτός από τους ‘μεγάλους πρωταγωνιστές’ και υπεύθυνους, που άλλωστε δεν ήταν και παρόντες,  υπήρχαν και ‘οι μικροί τροχοί’ ‘της  μηχανής του θανάτου’ και που, υποτίθεται, ήταν και ανεύθυνοι. Ήταν εκεί, καλοντυμένοι και σιδερόφρακτοι. ‘Αθώοι’ και ‘ανυποψίαστοι’. Ο επιλοχίας που σχεδίαζε, ο λοχίας που πρόσταζε, ο δεκανέας που διαμεσολαβούσε. Αλλά και η πληθώρα των στρατιωτών. Ήταν όλοι τους εκεί. Οι ‘μικροί τροχοί’ που ‘υπηρετούσαν’  με συνέπεια τη μηχανή του θανάτου. Που εκτελούσαν ‘ευσυνείδητα’ το ‘καθήκον’ τους. Και βιάζονταν ανυποψίαστοι να το τελειώσουν. Ήταν εκεί όλοι. Βολεμένοι στους εαυτούς τους» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ελισάφ.

Kαι συνέχισε: «Τι συνέβη και οι απλοί αυτοί ‘άνθρωποι’, ‘οι μικροί τροχοί της μηχανής του θανάτου’ έγιναν τέρατα. Και εξαφάνισαν μέσα σε μια μέρα, κάθε ίχνος, έστω και δισταγμού ακόμη, που θα υποδήλωνε ότι κάποτε ήταν και αυτοί άνθρωποι; Τι συνέβη και οι Λιγκιάδες παραδόθηκαν στη φωτιά και το τσεκούρι σε μια μέρα; Πού ακριβώς θα εντοπίσουμε την καταγωγική ρίζα αυτού του αποτρόπαιου μετασχηματισμού;

Στην ώρα προφανώς που οι γερμανοί πολίτες υιοθέτησαν το ανήκουστο και ανεύθυνο: Να πράττουν ελεύθερα το προαποφασισμένο. Ή, όπως περιεκτικά το διατύπωσε πρόσφατα ο Johann Chapoutot  με το βιβλίο του ‘Ελεύθερος να υπακούς: Το μάνατζμεντ από το ναζισμό μέχρι σήμερα’. Η ‘λογική’ του κοινωνικού δαρβινισμού, εμπλουτισμένη με στοιχεία ευγονισμού και ρατσισμού, οδήγησε την αποτρόπαια και απολιθωμένη σκέψη του παρανοϊκού δικτάτορα σ’ έναν κανόνα και εκείθεν στο δόγμα που οδήγησε στο θάνατο της σκέψης. Εκεί παίχτηκε και η μοίρα των Λιγκιάδων. Αλλά και του κόσμου όλου…».

«Με βάση την αρχή αυτή το χρέος του νέου αιώνα που ήδη διανύουμε, είναι να αντιστρέψουμε τη σειρά και αντί τα μέσα να υπηρετούν ανεύθυνα τους στόχους, να προτάξουμε τους στόχους που θα καλούνται να υπηρετούν τα μέσα της επιστήμης, της τεχνογνωσίας, της τεχνολογίας, αλλά και της δύναμης. Στόχους που συμφιλιώνουν την ομοιότητα με τη διαφορά, το ατομικό καλό με το συλλογικό καλό και εν τέλει το αληθινό με το καλό. Και αυτό είναι το διαρκές χρέος όλων μας. Ώστε να μην ξαναζήσουμε για μια ακόμη φορά Λιγκιάδες» κατέληξε ο δήμαρχος στην ομιλία του.

Στις εκδηλώσεις μνήμης παρέστησαν o υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης, η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο γενικός πρόξενος της Αλβανικής Δημοκρατίας στα Ιωάννινα, ο Διοικητής της 8ης Μεραρχίας, η επίτιμη Πρόξενος της Γερμανίας στην Ήπειρο, εκπρόσωποι μαρτυρικών χωριών, πολιτικών κομμάτων, της αστυνομίας, του στρατού και της πυροσβεστικής, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, περιφερειακών και δημοτικών παρατάξεων, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί, καθώς και περιφερειακοί σύμβουλοι και άλλοι.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3