Oikonomou pisoi
ΒΙΒΛΙΟ

7+1 βιβλιοπροτάσεις για το Πάσχα

Εικόνα του άρθρου 7+1 βιβλιοπροτάσεις για το Πάσχα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/04/2022, 22:46
ΒΙΒΛΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έρχονται Πάσχα και βιβλία, γιατί ως γνωστόν τα καλύτερα δώρα, είναι τα βιβλία. Ο Τύπος Ιωαννίνων και το βιβλιοπωλείο Αναγνώστης, προτείνουν οκτώ βιβλία, το ένα εξ αυτών παιδικό, γι αυτές τις γιορτές

Η τυραννία της αξίας-Μ. Sandel (Πόλις)


Τι έγινε με το «κοινό καλό»; Η επιτυχία και το κέρδος στην εποχή μας δεν είναι απλά «στόχοι» αλλά και εκδικητικά, εις βάρος αυτών που «μένουν πίσω», επιτεύγματα. Ο Σαντέλ προτείνει εδώ έναν εναλλακτικό τρόπο προσέγγισης της επιτυχίας, που αναδεικνύει τον ρόλο της τύχης στις ανθρώπινες υποθέσεις, ενθαρρύνει μια ηθική της σεμνότητας και της αλληλεγγύης, και είναι πιο ανοιχτός σε μια πολιτική που υπηρετεί την έννοια του κοινού καλού.


Καμένο χαρτί-Γκράχαμ Γκριν (Πόλις)

Ο Γκριν εξιστορεί έναν διάσημο αρχιτέκτονα που ανάρρωσε μεν από τη λέπρα (στο Βελγικό Κονγκό παρεμπιπτόντως), αλλά έχασε το ενδιαφέρον του για τη ζωή. Ο Γκριν σε ένα από τα όχι πιο γνωστά δημιουργήματά του, αλλά ίσως σε μια από τις πιο ενδελεχείς λογοτεχνικές αποτυπώσεις για το άγνωστο, το υπερβατικό και το ανθρώπινο.


Το χιόνι των Αγράφων-Π. Χατζημωϋσιάδης (Κίχλη)

Ο Παναγιώτης Χατζημωϋσιάδης, που τα φοιτητικά του χρόνια τα πέρασε στα Ιωάννινα, γράφει για την Ταξιαρχία Αόπλων της Ρούμελης που ξεκίνησε, ως δύναμη εφεδρείας, να διασχίσει τα Άγραφα και να φτάσει στον ΔΣΕ, στην Μακεδονία. Το αποτέλεσμα ήταν τραγικό. Το σπονδυλωτό μυθιστόρημα του Χατζημωϋσιάδη, περιγράφει την ιστορία τους.


Αυτοπροσωπογραφία με ρώσικο πιάνο-Β. Βιντράτσεκ (Αντίποδες)

Σε ένα καφέ της Βιέννης, ένας συγγραφέας συναντά έναν παράξενο κύριο, τον ηλικιωμένο Ρώσο Σουβόριν. Ο Σουβόριν, κάποτε διεθνούς φήμης πιανίστας στη Σοβιετική Ένωση, βάζει ένα πρόωρο τέλος στην καριέρα του όταν αναπτύσσει μια έντονη αποστροφή για τον ήχο του χειροκροτήματος.


Μικρές αυτοκρατορίες-Χρ. Αστερίου (Πόλις)

Άλλη μια πρόταση από την ελληνική πεζογραφία: Ο Χρήστος Αστερίου διηγείται την ιστορία της καπνοβιομηχανίας Muratti, καταφεύγοντας σε επιστολές, σε ημερολογιακές καταγραφές, σε δικαστικά έγγραφα.


Διασχίζοντας τη νύχτα-Η. le Corre (εκδόσεις του 21ου)

Γαλλικό νουάρ, το πιο ανεβασμένο λογοτεχνικό είδος αυτή τη στιγμή: Η Λουίζ ανατρέφει μόνη το γιο της τον Σαμ, ο παλιός της σύντροφος την παρενοχλεί και την κακοποιεί, και μια μέρα ο δρόμος της θα διασταυρωθεί με του αστυνόμου Ζουρντάν.


Η ελληνική επανάσταση-Mark Mazower (Aλεξάνδρεια)

Ο κορυφαίος ιστορικός της ακαδημαϊκής εποχής μας περιγράφει το πανόραμα της ελληνικής επανάστασης του ’21, ειδομένη με τα μάτια των πρωταγωνιστών της, αλλά και τη διαμόρφωση των πρώτων πολιτικών τάσεων στην Ελλάδα και τελικά, τον αγώνα για «να γίνει το ρωμαίικο».


…και ένα παιδικό:

Το ουρανοκατέβατο-Αφοί Φαν (Μεταίχμιο)

Έφτασε ουρανοκατέβατο μια Πέμπτη. Κανένα από τα έντομα δεν ξέρει από πού ήρθε ή τι είναι. Κάποια λένε ότι είναι ένα αυγό. Άλλα, μια τσίχλα. Ό,τι κι αν είναι όμως, έπεσε κοντά στο σπίτι της Αράχνης, οπότε κι αυτή είναι σίγουρη ότι της ανήκει.Η Αράχνη οργανώνει ολόκληρη έκθεση για να έρθουν έντομα από παντού να δουν το… Θαύμα. Θέλει το καλό τους. Τι κι αν χρεώνει εισιτήριο; Τι κι αν οι ουρές που σχηματίζονται είναι τεράστιες; Τι κι αν κανείς δεν καταφέρνει πια να το δει;
Τα πράγματα όμως θα αλλάξουν όταν ένα παράξενο πλάσμα κλέβει το ουρανοκατέβατο…

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back