ΓΙΑΝΝΕΝΑ

6,9 εκατ. ευρώ για το νέο κτίριο των πειραματικών δημοτικών σχολείων

Εικόνα του άρθρου 6,9 εκατ. ευρώ για το νέο κτίριο των πειραματικών δημοτικών σχολείων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/03/2024, 10:26
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ήταν τον Απρίλιο του 2021, όταν η προηγούμενη δημοτική αρχή υπέβαλε πρόταση για χρηματοδότηση 6,9 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» για τη μετεγκατάσταση των πειραματικών δημοτικών σχολείων Ιωαννίνων σε χώρο εντός της πανεπιστημιούπολης Ιωαννίνων.

Τρία χρόνια μετά, το υπουργείο Εσωτερικών είπε το «ναι». Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος είχε δεσμευτεί για την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» στον πρώην δήμαρχο Δημήτρη Παπαγεωργίου.

Την ένταξη του έργου έσπευσε να κάνει γνωστή, νωρίς το πρωί του Σαββάτου, με ανακοίνωσή της η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα. Η κα Κεφάλα, αφού ευχαριστεί θερμά τον κ. Λιβάνιο «για τη συνεργασία που είχαμε και σε αυτό το θέμα»…, μιλάει για την «τόλμη» της κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τολμά και υλοποιεί έργα, όπως το συγκεκριμένο που δίνουν νέες προοπτικές στην εκπαιδευτική διαδικασία αλλά παράλληλα εξυπηρετούν και την αποσυμφόρηση από μεγάλα σχολικά συγκροτήματα στον αστικό ιστό που υπολείπονται των βέλτιστων προδιαγραφών εκπαίδευσης» τονίζει στην ανακοίνωσή της.

Η ανέγερση βέβαια ενός σχολικού συγκροτήματος, είναι υποχρέωση της πολιτείας και όχι «τόλμη».

Τα δύο πειραματικά δημοτικά σχολεία με τους 300 μαθητές συνολικά στεγάζονται σήμερα στο μεγάλο κτιριακό συγκρότημα της πρώην Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας. Το ζήτημα της σχολικής στέγης στα Γιάννενα είναι μεγάλο. Η πρώην δημοτική αρχή αποφάσισε να δώσει προτεραιότητα στην ανέγερση μιας νέας σχολικής στέγης για τα πειραματικά δημοτικά σχολεία.

Προς την κατεύθυνση αυτή, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων παραχώρησε έκταση εντός της πανεπιστημιούπολης. Η μελέτη του Δήμου Ιωαννιτών (η οποία είχε ανατεθεί σε τεχνικό σύμβουλο) αφορά την κατασκευή κτιρίου, συνολικής επιφάνειας 3.000 τμ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back