ΓΙΑΝΝΕΝΑ

4ο Δημοτικό Σχολείο: Παρέα με μια κεραία

Εικόνα του άρθρου 4ο Δημοτικό Σχολείο: Παρέα με μια κεραία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/01/2017, 12:34
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι σταθμοί βάσης των κεραιών κινητήςτηλεφωνίας συνεχίζουν να αποτελούν κόκκινο πανί για τις τοπικές κοινωνίες, όταν αυτές αντιλαμβάνονται την εγκατάστασή τους. 

Σε πολλές πόλεις της χώρας, ομάδες πολιτών συνεχίζουν να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη, όταν ιδίως πρόκειται για παράνομες κεραίες, ή να αντιδρούν έντονα. Τα περιθώρια για απομάκρυνση μιας κεραίας, όταν αυτή νόμιμη, είναι όμως πολύ στενά. Εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, οι κάτοικοι των Λακκωμάτων βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα, λόγω της εγκατάστασης μιας κεραίας, νόμιμης, στην περιοχή τους.

Είναι οι κεραίες σαν τους σκουπιδότοπους; Όλοι τις χρησιμοποιούμε, αλλά κανείς δεν τις θέλει δίπλα τους; Σε μεγάλο βαθμό, ναι. Το θέμα είναι όμως ότι τα μέτρα προφύλαξης του πληθυσμού από ενδεχόμενη επιβάρυνση της υγείας εξαιτίας της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, ακόμα και αν η σχέση αιτίας-αποτελέσματος δεν έχει βεβαιωθεί επιστημονικά πλήρως, σηκώνουν πολλή συζήτηση. Ιδίως όταν πρόκειται για την προστασία ευαίσθητων ομάδων, όπως είναι τα παιδιά. 

Στην περίπτωση των Λακκωμάτων, οι κάτοικοι υπογραμμίζουν τη γειτνίαση της εγκαταστημένης, μέσα στις γιορτές, κεραίας με το 4ο Δημοτικό Σχολείο. Η κεραία τοποθετήθηκε στην ταράτσα γειτονικής πολυκατοικίας. Ούτε δέκα μέτρα απόσταση! Οι οχλήσεις των κατοίκων προς την Περιφέρεια Ηπείρου είναι ουκ ολίγες. Η Περιφέρεια όμως σηκώνει τα χέρια ψηλά, καθώς πια δεν έχει καμία αρμοδιότητα επί του θέματος.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. που έχουν θεσπίσει αυστηρότερα όρια από τα οριζόμενα στη σχετική σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, προβλέπεται όριο εκπομπής το 70% των επιτρεπόμενων ορίων. Το όριο αυτό πέφτει στο 60% όταν η κεραία εγκαθίσταται δίπλα σε σχολεία, σε νοσοκομεία, σε γηροκομεία κ.λπ. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο ισχύων σήμερα νόμος 4070/2012 δεν καθορίζει ένα όριο ελάχιστης απόστασης κεραιών από σχολεία ή νοσοκομεία, αλλά απλά καθορίζει ότι, αν η κεραία βρίσκεται σε απόσταση έως 300 μέτρα από ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, τα όρια έκθεσης του κοινού στην ακτινοβολία δεν πρέπει να ξεπερνά το 60% των τιμών που καθορίζονται.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back