ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

4 Ιουλίου 2023: Καταρρίφθηκε το παγκόσμιο ρεκόρ θερμοκρασίας

Εικόνα του άρθρου 4 Ιουλίου 2023: Καταρρίφθηκε το παγκόσμιο ρεκόρ θερμοκρασίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/07/2023, 23:28
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Το παγκόσμια ρεκόρ θερμοκρασίας καταρρίφθηκε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι οι θερμότερες ημέρες του τρέχοντος έτους είναι ακόμα μπροστά μας - και μαζί τους οι θερμότερες ημέρες που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του αέρα ήταν 17,18°C την Τρίτη, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Εθνικό Κέντρο Περιβαλλοντικών Προβλέψεων (NCEP) των ΗΠΑ, ξεπερνώντας το ρεκόρ των 17,01°C που είχε επιτευχθεί τη Δευτέρα.

Μέχρι τις αρχές αυτής της εβδομάδας, η θερμότερη ημέρα που είχε καταγραφεί ήταν το 2016, κατά τη διάρκεια του τελευταίου παγκόσμιου καιρικού φαινομένου Ελ Νίνιο, όταν η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έφτασε τους 16,92°C.

Την Τρίτη, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, η μετεωρολογική υπηρεσία του ΟΗΕ, επιβεβαίωσε ότι το Ελ Νίνιο επέστρεψε. Οι ειδικοί προέβλεψαν ότι, σε συνδυασμό με την αυξημένη θερμότητα από την ανθρωπογενή θέρμανση του πλανήτη, θα οδηγήσει σε περισσότερες θερμοκρασίες-ρεκόρ.

Διάφορα μέρη του κόσμου αντιμετωπίζουν κύματα καύσωνα. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε τον πιο θερμό Ιούνιο όλων των εποχών. Οι νότιες ΗΠΑ έχουν πνιγεί κάτω από έναν έντονο θερμικό θόλο τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής εορτής της 4ης Ιουλίου την Τρίτη. Σε τμήματα της Κίνας, συνεχίστηκε ένας διαρκής καύσωνας, με θερμοκρασίες άνω των 35C.

Στη Βόρεια Αφρική σημειώθηκαν θερμοκρασίες κοντά στους 50C, ενώ στη Μέση Ανατολή χιλιάδες άνθρωποι υπέφεραν από ασυνήθιστα καυτή ζέστη καθώς πραγματοποιούσαν το θρησκευτικό προσκύνημα Χατζ στη Σαουδική Αραβία.

Ακόμη και στην Ανταρκτική, όπου σήμερα είναι χειμώνας, καταγράφηκαν ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες. Η ερευνητική βάση Vernadsky της Ουκρανίας, στα αχανή παγωμένα νησιά της Αργεντινής ηπείρου, έσπασε πρόσφατα το ρεκόρ θερμοκρασίας του Ιουλίου με ένδειξη 8,7°C.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back