ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3Portes Gallery: «Ο Συγγραφέας του Τατουάζ»

Εικόνα του άρθρου 3Portes Gallery: «Ο Συγγραφέας του Τατουάζ»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/10/2024, 22:30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μέχρι τις 29 Οκτωβρίου, στην Gallery 3Portes, στην οδό Αραβαντινού 6, θα φιλοξενείται η έκθεση φωτογραφίας (κι όχι μόνο) «The Tattoo Writer (Ο συγγραφέας του τατουάζ)», στο πλαίσιο του Photometria Festival.

Το «The tattoo writer» είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα υπό την καθοδήγηση του γάλλου δημοσιογράφου Pascal Bagot, ειδικού στα τατουάζ στην Ιαπωνία, το οποίο βασίζεται στις φωτογραφίες του Akimitsu Takagi. Ο Akimitsu Takagi (1920-1995) ήταν ένας από τους σπουδαιότερους ιάπωνες συγγραφείς αστυνομικών ιστοριών του 20ού αιώνα. Τρελός για τα τατουάζ, κατέγραψε την underground σκηνή των τατουατζήδων και των τατουαρισμένων ανθρώπων στο Τόκιο τις δεκαετίες του 1950 και του 1960.

Ξεχασμένες στη βιβλιοθήκη του μυθιστοριογράφου και άγνωστες μέχρι την ανακάλυψή τους το 2017, οι φωτογραφίες αυτές τον καθιερώνουν ως έναν από τους σημαντικότερους μάρτυρες της ιστορίας του τατουάζ στην Ιαπωνία του 20ου αιώνα.

Το «The tattoo writer» είναι επίσης ένα βιβλίο (εκδόθηκε το 2022, επανεκδόθηκε το 2023) που συγκεντρώνει περισσότερες από 130 από αυτές τις φωτογραφίες.

Σε σημείωμά του ο Pascal Bagot έχει αναφέρει: «Έμεινα άναυδος. Στα 15 χρόνια που ασχολούμαι με το θέμα, δεν είχα συναντήσει ποτέ τέτοιες εικόνες. Τραβηγμένες μεταξύ 1955 και 1965, δείχνουν μερικούς από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες τατουάζ καθώς και τα εντυπωσιακά τατουάζ των πελατών τους, μοτίβα αναλλοίωτα από την αρχαιότητα, τότε που το Τόκιο ονομαζόταν Έντο, όπου η μορφή τέχνης απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Οι εικόνες αυτές έδωσαν μια εικόνα για μεγάλο μέρος της ιστορίας της τέχνης κατά τη διάρκεια του επόμενου αιώνα - ένας σκοταδισμός που οφείλεται στο ότι εξαναγκάστηκε να περάσει στην παρανομία, αφού είχε απαγορευτεί επίσημα στα τέλη του 19ου αιώνα».

Οι φωτογραφίες ταξιδεύουν για πρώτη φορά εκτός των συνόρων της Γαλλίας.

Την επιμέλεια της έκθεσης στην Gallery 3Portes έχει κάνει ο Παναγιώτης Παππάς.

Ωράριο λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 πμ - 14:00 μμ, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 18:00 - 20:00, Σάββατο 13:00 - 15:00 ή κατόπιν ραντεβού, για επίσκεψη εκτός ωραρίου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3