Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ξαφνικά βρώμικη πόλη τα Γιάννενα. Υπάρχει άμεση λύση;

Εικόνα του άρθρου Ξαφνικά βρώμικη πόλη τα Γιάννενα. Υπάρχει άμεση λύση;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/09/2019, 15:48
ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ «ΤΥΠΟ»

O πρώην αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Θανάσης Μανταλόβας, με επιστολή του στον "Τύπο Ιωαννίνων", γράφει για το θέμα των ημερών, την καθαριότητα, και καταθέτει την άποψή του για την επίλυση του ζητήματος.


Του Θανάση Μανταλόβα


Πιο βρώμικη από ποτέ είναι τις τελευταίες ημέρες η πόλη των Ιωαννίνων. Αδυναμία της νέας Δημοτικής Αρχής; Ξαφνική κατάρρευση του μηχανισμού καθαριότητας του Δήμου, όταν άντεξε ακόμη και στα πιο δύσκολα χρόνια του μνημονίου και των μεγάλων περικοπών;

Το θέμα απασχόλησε το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, λύση όμως δεν δόθηκε.

Η πρόταση της νέας Δημοτικής Αρχής για αποκομιδή των απορριμμάτων από ιδιώτες σε δύο επιπλέον Δημοτικές Ενότητες (Ανατολή, Πέραμα) οδηγεί στην άμεση επίλυση του προβλήματος;

Κατηγορηματικά όχι, γιατί:

  • Απαιτείται τουλάχιστον ένα τρίμηνο για την υλοποίηση των σχετικών διαγωνισμών και αν υπάρξουν ενστάσεις (σύνηθες φαινόμενο), τότε θα κάνουμε όχι μόνο Χριστούγεννα… αλλά και Πάσχα βιώνοντας την ίδια κατάσταση. Εκτός να επιλέξουν τη διαδικασία των απευθείας αναθέσεων, αλλά για πόσο διάστημα και με ποια κριτήρια; Δεν θα ήθελα σε  καμία περίπτωση να φανταστώ ότι πίσω από όλα αυτά υποκρύπτεται κάτι άλλο.  
  • Δημιουργεί ένταση μεταξύ εργαζομένων και Δημοτικής Αρχής που ασφαλώς θα έχει επιπτώσεις στην ποιότητα της αποκομιδής. Όποιος νομίζει κάτι διαφορετικό, ασφαλώς αυταπατάται.

Υπάρχει εναλλακτική πρόταση;  Που να επιλύει άμεσα το πρόβλημα;

Ασφαλώς ναι.

Χρειάζεται λογική, ξεκάθαρη στόχευση και άμεσες παρεμβάσεις…  και αν δεν γνωρίζει ακόμη η νέα Δημοτική Αρχή πως επιτυγχάνονται όλα αυτά ας ρωτήσει, δεν είναι κακό!

Η πρότασή της (που παρεμπιπτόντως δεν εγκρίθηκε) θα οδηγούσε στην απελευθέρωση τριών πληρωμάτων (τώρα απασχολούνται σε Ανατολή και Πέραμα) προκειμένου να ενισχυθεί ο μηχανισμός που είναι επιφορτισμένος με την αποκομιδή στην πόλη. Είναι τόσο δύσκολο να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες με τρόπο αποδοτικό, άμεσο και πιο οικονομικό;

Τι χρειάζεται;

  • Άμεση πρόσληψη εργατών καθαριότητας και οδηγών (τουλάχιστον εννιά) με δίμηνες συμβάσεις, ώστε να στελεχωθούν κατ’ αρχήν τα πληρώματα που θεωρεί αναγκαία η δημοτική αρχή. Οι διαδικασίες είναι εύκολες, μπορούν να «τρέξουν» γρήγορα και άμεσα να υπάρξει αντιμετώπιση του όποιου προβλήματος (έως το 1ο 15νθημερο Οκτωβρίου)
  • Ενεργοποίηση της διαδικασίας για πρόσληψη των προβλεπόμενων (τουλάχιστον 25)  από τον υφιστάμενο προϋπολογισμό, εργατών καθαριότητας και οδηγών με 8μηνες συμβάσεις. Η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων 2 μηνών.

Στο χρονικό πλαίσιο των επόμενων 10 μηνών υπάρχει η δυνατότητα συνολικής επαναξιολόγησης της κατάστασης, επιτυγχάνεται παράλληλα εργασιακή ειρήνη, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία οριστικής τοποθέτησης των πρόσφατα προσληφθέντων (διαγωνισμός 3Κ), ο εξοπλισμός της καθαριότητας δεν απαξιώνεται, τα απορρίμματα συλλέγονται με τον καλύτερο και οικονομικότερο τρόπο. Και καλά είναι να γνωρίζουν κάποιοι πως οι συμβασιούχοι τιμούν το δύσκολο μεροκάματό τους με τον καλύτερο τρόπο. 

Υπάρχει λοιπόν λύση και άμεση εκτός εάν περί άλλων τυρβάζουν οι νέοι ιθύνοντες! 

Σημείωση: Η νέα Δημοτική Αρχή στο πλαίσιο της πρότασής της πρότεινε τη χρηματοδότηση των νέων εργολαβιών αποκομιδής σε βάρος των υπαρχουσών πιστώσεων (1.07 εκατ €) που προορίζονται για τη μετεγκατάσταση του εργοταξίου. Αντί να ενισχύσουν το σχετικό κωδικό και να προχωρήσουν στη δημοπράτηση του έργου μέσα στο 2020, κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Μήπως σκοπεύουν να ματαιώσουν και αυτό το έργο; Απλώς να τους ενημερώσω ότι ανάπλαση του παραλίμνιου μετώπου χωρίς μετεγκατάσταση του εργοταξίου είναι… μια τρύπα στο νερό! 

ΣΧΟΛΙΑ
Σπυρος
Νωρίς το ξεχάσατε την απεργία πρόπερσι που παραλίγο να να μας φάνε τα τα ποντίκια κυριολεκτικά.
Nikos Dallas
Η αλαζονεία του ελισαφ είναι γνωστή τοις πάσι. Ήδη με το καλημερα δημιουργεί προβλήματα τα οποία λύνονται απλά. Άγνοια ή αρχομανια; Και τα δυο επικίνδυνα για την πόλη μας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back