Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

27ο Δημοτικό: Ένα φωτεινό παράδειγμα

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/10/2016, 03:29
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στις 10 Οκτωβρίου, 1.500 από τα συνολικά 22.000 προσφυγόπουλα που βρίσκονται στην Ελλάδα, πήγαν σχολείο. Η Κόνιτσα ήταν μία από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που άνοιξε τα σχολεία της για 46 παιδιά. Τα υπόλοιπα 20.500 παιδιά περιμένουν ακόμα τη στιγμή που θα βάλουν την σχολική τσάντα τους στην πλάτη. Προς το παρόν, το υπουργείο δεν έχει ανακοινώσει πότε και σε ποιες σχολικές μονάδες θα ξεκινήσει η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.

Σε μια περίοδο λοιπόν που η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων βρίσκεται σε εκκρεμότητα και που τα ρατσιστικά αντανακλαστικά λειτουργούν μια χαρά ιδίως όταν βρίσκουν έδαφος, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 27ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων, στην Κιάφα, αποφάσισε να κάνει ένα βήμα πέραν των απαιτούμενων. Με έγγραφό του προς τα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών & Διοικητικής Μεταρρύθμισης στις 27 Οκτωβρίου, προτείνει να γίνει δομή υποδοχής εκπαίδευσης προσφύγων στο 27ο Δημοτικό Σχολείο. Παράλληλα, καλεί τον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου να πάρει μια ανάλογη θέση όπως και την Ένωση Γονέων Ιωαννίνων να μεριμνήσει για να προωθήσει αντίστοιχο αίτημα για δομή Γυμνασίου, υπενθυμίζοντας την Παγκόσμια Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού και όσα αυτά διακηρύττει για την υποχρεωτική και δωρεάν στοιχειώδη εκπαίδευση για όλους.

Ενδιαφέρον έχει ότι ο σύλλογος εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι έχει χαθεί πολύς χρόνος για τα προσφυγόπουλα και αναφέρει ότι θα πρέπει να γίνει άμεσα η ένταξη των παιδιών αυτών στη σχολική κοινότητα. «Βάζουμε ως στόχο την 20η Νοεμβρίου που είναι παγκόσμια ημέρα δικαιωμάτων του παιδιού, να έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες αποφάσεις, ώστε να πάνε σχολείο τα παιδιά που αναγκάζονται να ζουν σε αυτές τις συνθήκες είτε στον καταυλισμό της Κατσικάς είτε στις εγκαταστάσεις της πρώην ΕΜΑΚ» σημειώνει χαρακτηριστικά. Επίσης, θέτει και το δικαίωμα του κάθε παιδιού για πρόσβαση στην υγεία. Όπως αναφέρει, «τα παιδιά των προσφύγων-μεταναστών όσο και τα παιδιά που ήδη φοιτούν στα σχολεία, θα πρέπει να μπορούν και να πληρούν τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία, σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς και την υγειονομική κάλυψή τους».

Κατά πόσο θα μετρήσει η δήλωση-πρόταση αυτή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων σε πρακτικό επίπεδο μένει να φανεί. Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ)  για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, τα σχολεία, στα οποία θα λειτουργήσουν οι δομές με απογευματινό ωράριο, θα καθοριστούν βάσει και της εύλογης απόστασης -5 χιλιόμετρα το ανώτερο- από τα κέντρα φιλοξενίας. Αυτή την περίοδο, οι πρόσφυγες στα Γιάννενα βρίσκονται σε μια… μεταβατική περίοδο, με ορισμένους από αυτούς να έχουν εγκατασταθεί σε ξενοδοχεία της πόλης μέσω προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back