ΓΙΑΝΝΕΝΑ

25η Μαρτίου 1944-2024: «80 χρόνια μετά»

Εικόνα του άρθρου 25η Μαρτίου 1944-2024: «80 χρόνια μετά»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/03/2024, 13:44
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ογδόντα χρόνια μετά τον εκτοπισμό των Εβραίων από την πόλη, η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων και η Epirus Memories διοργανώνει μια σειρά από εκδηλώσεις που θα γίνουν στα Γενικά Αρχεία του Κράτους-Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ηπείρου, στο Σουφαρί Σεράι.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Τετάρτη 20 Μαρτίου, στις 19.00

Παρουσίαση του βιβλίου «Το ρολόι του κάστρου χτύπησε τρεις φορές» (εκδόσεις Ισνάφι) του Βασίλη Σουλιώτη.

Ομιλητές: Νικόλαος Καρβούνης, φιλόλογος, Ευφροσύνη Θεοδωροπούλου, παιδαγωγός, Msc, Τζων Καλέφ Εζρά, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Βασίλης Σουλιώτης, μαθηματικός, συγγραφέας. Θα συντονίσει η καθηγήτρια Δήμητρα Εξάρχου-Τσουμελέκα. Μουσική επένδυση από το Ωδείο Ars Nova Νέες Τέχνες.

Δευτέρα 25 Μαρτίου, από τις 11.00 ως τις 20.00

«80 Χρόνια Μετά»

Ομαδική έκθεση οργανωμένη από την Epirus Memories, υπό την επίβλεψη της Adi Liraz.

-Έκθεση φωτογραφίας της Άρτεμις Αλκαλάη: «Γιαννιώτες εβραίοι επιζώντες του Ολοκαυτώματος»

-Παρουσίαση αποσπασμάτων του υπό υλοποίηση ντοκιμαντέρ του Χρύσανθου Κωνσταντινίδη για την καταστροφή της εβραϊκής κοινότητας Ιωαννίνων.

-Ηχητικό ντοκουμέντο με τις μαρτυρίες των Γιαννιωτών που περιέχονται στο βιβλίο του Christoph Schminck-Gustavus Μνήμες Κατοχής II, των εκδόσεων Ισνάφι.

-Βιντεοσκοπημένη παράσταση «Αναζητώντας την Νέλλυ»- Καλλιτεχνική εγκατάσταση- «Φορέματα Μνήμης» από την Adi Liraz.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιούνται δωρεάν ξεναγήσεις στη συναγωγή και στην εβραϊκή κοινότητα από την Epirus Memories σε συνεργασία με την Αλέγκρα Μάτσα. Τόπος συνάντησης: Στην είσοδο της έκθεσης.

Ώρες ανάγησης: 12.00 Εβραϊκά / 13.00 Αγγλικά / 14.00 Γερμανικά / 15.00 Ελληνικά. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης του κόσμου, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Δευτέρα 25 Μαρτίου, στις 13.00 και στις 17.00

Μαθητές της Α’ Λυκείου του 8ου ΓΕΛ Ιωαννίνων θα παρουσιάσουν το θεατρικό «Ο ξεριζωμός» υπό την καθοδήγηση των καθηγητών Κλαίρης Βενουζίου, Βασιλικής Ιωάννου και Θανάση Καρκαμπούνα. Η παρουσίαση θα γίνει στον αύλειο χώρο. Σε περίπτωση βροχής, θα γίνει εντός του Σουφαρί Σεράι. Διάρκεια παράστασης 8 λεπτά.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back