Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

2022: Επτά πρόσωπα των Ιωαννίνων

Εικόνα του άρθρου 2022: Επτά πρόσωπα των Ιωαννίνων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/01/2023, 17:15
ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Η χρονιά που πέρασε, ήταν μια χρονιά κατά την οποία και οι Γιαννιώτες προσπάθησαν να βρουν τον βηματισμό τους μετά από δύο χρόνια πανδημίας με περιοριστικά μέτρα. Οι συνθήκες δεν ήταν και δεν είναι εύκολες για διάφορους λόγους για όσους προσπαθούν να δημιουργήσουν και να θέσουν τους στόχους τους. Ο «Τύπος Ιωαννίνων» επέλεξε επτά πρόσωπα της πόλης που εκτιμά ότι το 2022 έβαλαν το δικό τους λιθαράκι και σε κοινωνικό επίπεδο.

Αγγέλη Αγγελική, δικηγόρος και συγγραφέας

Η Αγγελική Αγγέλη φέτος βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το βιβλίο της «Ἐκ Ζαγορίου Ἐν Ζαγορίῳ. Η συμβολή των Ζαγορίσιων στην Επανάσταση του 1821: Λόγιοι, Έμποροι, Φιλικοί» (Εκδόσεις Οσελότος, 2021). Εκτός όμως από τη βράβευση, η Αγγελική Αγγέλη έβαλε ένα «σημάδι» στη διεπιστημονική έρευνα για την ιστορία του Ζαγορίου, ερανίζοντας και αξιολογώντας πηγές, πρόσωπα και πεπραγμένα. Πράγματα δηλαδή που έχουν μεν ξαναγίνει, αλλά η χρονική απόσταση από αυτά τα γραπτά που θεωρούνται δεδομένα και αξιόπιστα, έχει ήδη μεγαλώσει πολύ.


Γκόγκου Κατερίνα, παγκόσμια πρωταθλήτρια κωπηλασίας

Ένα κορίτσι που με πείσμα, πειθαρχία και σεμνότητα, ήρθε να αποδείξει ότι ο πρωταθλητισμός όχι μόνο στη γιαννιώτικη, αλλά και στην ελληνική κωπηλασία, έχει συνέχεια. Λίγους μήνες κλείσει τα 18 της χρόνια, η Κατερίνα Γκόγκου, μαθήτρια του Πρότυπου Λυκείου της Ζωσιμαίας Σχολής και αθλήτρια του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων, κατάφερε να πετύχει σημαντικές διακρίσεις στο σκιφ νεανίδων. Τέλη Μαΐου του 2022, πήρε το χρυσό μετάλλιο στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων-νεανίδων στο Βαρέζε Ιταλίας. Δύο μήνες μετά, στην ίδια πόλη, θα κατακτούσε το χρυσό στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων-νεανίδων. «Ήταν ένα όνειρο που δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα γίνει πραγματικότητα» ήταν η πρώτη της, αυθόρμητη αντίδραση.



Παπουτσής Παναγιώτης, φωτογράφος και κινηματογραφιστής

Ο  Παναγιώτης Παπουτσής και η ομάδα του φεστιβάλ «Φωτομετρία» φέτος καταφέραν κάτι ακόμα, εκτός από το να είναι το πιο «εξαγώγιμο» και γνωστό φεστιβάλ των Ιωαννίνων: το φεστιβάλ έχει το δικό του «σπίτι»,  στην οδό ΚΑ’ Φεβρουαρίου, έναν πολυχώρο που θέλει να είναι κάτι παραπάνω  από μια απλή «έδρα». Ο Παναγιώτης γεννήθηκε στα Γιάννενα, σπούδασε  Φωτογραφία, Διοίκηση Επιχειρήσεων, είναι MsC στην Διοίκηση Πολιτισμικών  Μονάδων και συνιδρυτής του διεθνούς φωτογραφικού Φεστιβάλ Φωτομετρία και του PPC (Photometria Photography Center). Επίσης, έχει ολοκληρώσει 2 ντοκιμαντέρ (Λάκμος, 2020 και Ο ήχος των χρωμάτων, 2022) τα οποία επιλέχθηκαν σε αρκετά φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα και το εξωτερικό και απέσπασαν τιμητικές διακρίσεις και βραβεία.


Παππάς Γιώργος, γιατρός

Ο  Γιώργος Παππάς ήταν γνωστός και πριν δημιουργήσει το πιο ενδιαφέρον και  ψύχραιμο «ημερολόγιο πανδημίας», γράφοντας συχνά-πυκνά στο facebook για την παράξενη φάση που ζήσαμε τα τελευταία 2,5 χρόνια. Είναι γιατρός στα  Γιάννενα, και επιπλέον, είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες», όπου ανθολογεί τα «πανδημικά κείμενα», με τον ίδιο ενδελεχή, ψύχραιμο, αλλά και ευχάριστο τρόπο.

Ο  Γιώργος Παππάς ζει και εργάζεται στα Γιάννενα ως παθολόγος. Απόφοιτος  και διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το  ερευνητικό του έργο σε θέματα ζωονόσων και ετοιμότητας αντιμετώπισης επιδημιών (φυσικών και προκλητών), είναι διεθνώς αναγνωρισμένο.

Στάρα Καλλιόπη, ερευνήτρια Πολιτισμικής Οικολογίας και συγγραφέας

Η Καλλιόπη Στάρα είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια Πολιτισμικής Οικολογίας, διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και συγγραφέας. Και ένας άνθρωπος που διατηρεί μια δυναμική σχέση με τη φύση, τον τόπο και τους ανθρώπους του και που δίνει έναν αγώνα για τη διατήρηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.

Ιδιαίτερα αξιόλογη ήταν η συμμετοχή της, πριν λίγα χρόνια, στην εργασία για τα ιερά δάση του Ζαγορίου και της Κόνιτσας, τα οποία έχουν ενταχθεί στο εθνικό ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Μέσα στο 2022, ήρθε μια σημαντική βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών για το έργο της «Τα δέντρα του τόπου μας» (εκδόσεις Αρτέον, 2021), μια έκδοση-αποτέλεσμα μιας πολύχρονης έρευνας.


Φλούδας Βασίλης, προϊστάμενος στο Τμήμα Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Δήμου Ιωαννιτών

Ο Βασίλης Φλούδας, στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι από τους ανθρώπους που προσπάθησε πολύ ώστε να συστηματοποιηθεί και να γίνει «εργαλείο» ο συμμετοχικός σχεδιασμός για στοχευμένες παρεμβάσεις στην πόλη. Το προσπάθησε αξιοποιώντας, αλλά και υπερβαίνοντας την επαγγελματική του ιδιότητα. Δημιούργησε έναν «χώρο συζήτησης» για θέματα που αφορούν τον δημόσιο χώρο όπως η χρήση του ποδηλάτου, και υπενθύμισε επί της ουσίας ότι το δημόσιο συμφέρον απαιτεί συμμετοχή, συζήτηση και συναπόφαση.


Χουβαρδάς Κώστας, γυμναστής

Ο Κώστας Χουβαρδάς κατάγεται από τη Μυτιλήνη και ζει στα Γιάννενα. Επίσης, είναι ένας από τους ανθρώπους που κυνήγησαν και πέτυχαν (ανεπίσημα ακόμα) ένα ρεκόρ Γκίνες: 7 μαραθώνιοι, σε 7 εβδομάδες, με χρόνο κάτω από 3 ώρες. Τον περασμένο Νοέμβριο, ολοκλήρωσε έναν απίθανο στόχο: Τερμάτισε στον Μαραθώνιο της Αθήνας, σε 2.54.21, «γράφοντας» έτσι μια σοβαρή υποψηφιότητα, για την είσοδο στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες. 



Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back