Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

1.282 ευρώ για τους αντιδημάρχους

Εικόνα του άρθρου 1.282 ευρώ για τους αντιδημάρχους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/07/2016, 03:21
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κατά της μείωσης της μείωσης του μισθού των αντιδημάρχων ξεσπάθωσαν, τόσο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, όσο και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας. Στο καινούργιο πολυνομοσχέδιο ουσιαστικά προβλέπεται ότι θα πληρώνονται πλέον όλοι οι αντιδήμαρχοι, αλλά με σημαντική μείωση του μισθού τους μέχρι το μισό, ώστε να μην αυξηθεί η συνολική δαπάνη. Αυτό πρακτικά σημαίνει για τα Γιάννενα ότι ναι μεν θα πληρώνονται οι επτά αντιδήμαρχοι (ο Τάκης Νάστος έχει παραιτηθεί για διαδικαστικούς λόγους από το αξίωμα, αλλά κρατάει τις αρμοδιότητες), αλλά θα παίρνουν μικρότερο μισθό. Ο δήμος Ιωαννιτών υπάγεται στην κατηγορία αντιμισθίας των δημάρχων 4.275 ευρώ. Με τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου, οι αντιδήμαρχοι, επτά τον αριθμό, θα αμείβονται με 1.282 ευρώ το χρόνο. Όλες οι αποδοχές είναι μικτές. Σε αυτά, πρέπει να υπολογιστούν κρατήσεις ύψους 21,2% για να βγούνε οι καθαρές απολαβές. Μέχρι τώρα, οι τέσσερις αντιδήμαρχοι με δικαίωμα μισθού, παίρνουν το 50% του μισθού του δημάρχου.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας είπε χτες κατά τη σύνοδο των ΦΟΔΣΑ ότι οι μισθοί θα περιοριστούν στα 600-700 ευρώ, μάλλον όμως παραπέμποντας στη γενική εικόνα γιατί κάτι τέτοιο δεν ισχύει για το δήμο Ιωαννίνων τουλάχιστον σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου. Στο ίδιο κλίμα, για «500 ευρώ» μίλησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ο οποίος επίσης προΐσταται ενός δήμου όπου οι αποδοχές είναι κάτι παραπάνω από σεβαστές, ειδικά σε καιρό που οι μισθοί των εργαζόμενων κυριολεκτικά ρημάζονται. Υπάρχουν όμως όντως περιπτώσεις σε μικρότερους δήμους, όπου οι αντιδήμαρχοι θα πρέπει να αρκεστούν σε μικρότερους μισθούς. Υπενθυμίζεται ότι οι αιρετοί-δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν δικαίωμα επιλογής και θα πρέπει να παίρνουν το μισθό του αιρετού. Αυτό, αυτόματα κάνει τις θέσεις αιρετών ελάχιστα δελεαστικές. Φυσικά, όλη η συζήτηση ενώ ο βασικός μισθός είναι σε… βαραθρώδη σημεία, μοιάζει μάλλον συντεχνιακή, έστω και αν οι αιρετοί έχουν σημαντικές δόσεις δίκιου. Όπως άλλωστε έχουν και οι εργαζόμενοι άλλων κλάδων που βλέπουν τους μισθούς τους να μειώνονται.

Κατά τα λοιπά, θα αυξηθούν οι απολαβές των προέδρων των δημοτικών συμβουλίων, με τον κρατούντα τη θέση στα Γιάννενα να παίρνει 1.710 ευρώ, πάντα μικτά. Τέλος, επανέρχονται οι αποζημιώσεις των δημοτικών υπαλλήλων θα παίρνουν το 1% της αντιμισθίας του δημάρχου Αθηναίων, μέχρι 4 συνεδριάσεις το μήνα. Πρακτικά, θα έχουν λαμβάνειν έως 170 περίπου ευρώ το μήνα.

Οι τελευταίες πληροφορίες πάντως λένε ότι η κυβέρνηση θα κάνει πίσω και δεν θα φέρει προς ψήφιση τις διατάξεις. Άγνωστο παραμένει αν θα τις βελτιώσει ή δεν θα αλλάξει το καθεστώς.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back