δεη πισω tc1
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

120.000 ευρώ για το γεωπάρκο Βίκου-Αώου

Εικόνα του άρθρου 120.000 ευρώ για το γεωπάρκο Βίκου-Αώου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/06/2022, 21:11
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με το ποσό των 120.000 ευρώ χρηματοδοτεί καθένα από τα επτά γεωπάρκα του Ελληνικού Δικτύου των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Οι προγραμματικές συμβάσεις χρηματοδότησης υπεγράφησαν χτες κατά την έναρξη του 3oυ Συνεδρίου των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO της Ελλάδας και της Κύπρου, που πραγματοποιείται στα Γιάννενα, παρουσία του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Αμυρά, μεταξύ  των εκπροσώπων των γεωπάρκων και του γενικού διευθυντή του ΟΦΥΠΕΚΑ, Γιάννη Μητσόπουλου.

Πρόκειται για τα γεωπάρκα Ψηλορείτη, Σητείας, Βίκου-Αώου και Λέσβου, ακολουθεί το Γεωπάρκο Γρεβενών Κοζάνης, ενώ για την αντίστοιχη χρηματοδότηση των Γεωπάρκων Χελμού-Βουραικού και Κεφαλλονιάς-Αίνου δεν απαιτούνται συμβάσεις, δεδομένου ότι υπάγονται απευθείας στον ΟΦΥΠΕΚΑ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «για πρώτη φορά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με όχημα τον ΟΦΥΠΕΚΑ, αναλαμβάνει την προστασία και την οικονομική υποστήριξη των επτά αναγνωρισμένων Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO». Η χρηματοδότηση αφορά την κατασκευή και εγκατάσταση ενημερωτικών πινακίδων, τη δημιουργία θέσεων θέας, την αποκατάσταση και καθαρισμό των μονοπατιών εντός των γεωπάρκων, την εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων πληροφορικής και διαδραστικών εφαρμογών στα Κέντρα Ενημέρωσης των Γεωπάρκων και τη δημιουργία εκθέσεων. «Από τον σχεδιασμό μας δεν θα μπορούσε να λείπει η ανάπτυξη και η ανάδειξη των Παγκόσμιων Γεωπάρκων. Πρόκειται για θησαυρούς της ελληνικής φύσης και της γεωλογικής ιστορίας της χώρας που μπορούν να συμβάλλουν στη διεθνή προβολή της Ελλάδας και την ανάπτυξη του οικοτουρισμού» δήλωσε ο υφυπουργός κ. Αμυράς.

Ο φορέας διαχείρισης του γεωπάρκου Βίκου-Αώου είναι η αναπτυξιακή εταιρία «Ήπειρος».

Στην έναρξη του συνεδρίου, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και οι δήμαρχοι Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος και Κόνιτσας Νίκος Εξάρχου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3