Oikonomou pisoi
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

1.000 «όχι» στο νόμο για τα πανεπιστήμια

Εικόνα του άρθρου 1.000 «όχι» στο νόμο για τα πανεπιστήμια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/06/2022, 11:03
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Το νομοσχέδιο που προωθεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν τυγχάνει αποδοχής στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

Τώρα, έρχεται μια επιστολή 978 (μέχρι τις 18/6) πανεπιστημιακών από όλα τα ιδρύματα της χώρας, που απαντούν επώνυμα στην αντίστοιχη επιστολή της κας Κεραμέως και απορρίπτουν τα επιχειρήματά της και το νόμο.

Μία χιλιάδα Ελλήνων πανεπιστημιακών, από όλα τα ΑΕΙ της χώρας,  50 από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, απαντούν επωνύμως στην επιστολή που απηύθυνε η Υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως σε όλους τους διδάσκοντες και διδάσκουσες των ελληνικών ΑΕΙ με τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

«Εφόσον ψηφιστεί ο νέος νόμος, αλλάζει δραματικά το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο κλείνοντας τις πόρτες του στα παιδιά εκείνα που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν. Οι φοιτητές και φοιτήτριες δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να φοιτήσουν σε δωρεάν μεταπτυχιακά. Οι ρυθμίσεις που ‘απελευθερώνουν’ τις μεταπτυχιακές σπουδές προβλέπουν ότι τα μεταπτυχιακά προγράμματα δεν χρηματοδοτούνται πλέον από το Υπουργείο Παιδείας και το διδακτικό έργο των μελών ΔΕΠ δεν τα περιλαμβάνει. Επομένως θα είναι αδύνατο να είναι βιώσιμα όσα μεταπτυχιακά δεν θα έχουν δίδακτρα» αναφέρουν οι πανεπιστημιακοί, αντικρούοντας τα επιχειρήματα Κεραμέως.

Αναφέρουν επίσης ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο έχει υπαρκτά προβλήματα που όμως «δεν μπορούν να  λυθούν ούτε με τον αυταρχισμό και την επιβολή ενός καθεστώτος αστυνόμευσης, ούτε με τη συνεχή συκοφάντηση του θεσμού αλλά και όσων τον υπηρετούν. Και προφανώς δεν μπορούν να λυθούν με τον στραγγαλισμό της δημοσιονομικής βάσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα».

Καταλήγουν ως εξής: «Λυπούμαστε που χάνεται άλλη μία ευκαιρία μεταρρύθμισης της ανώτατης εκπαίδευσης. Δυστυχώς σχεδιάστηκε ερήμην και εναντίον της ακαδημαϊκής κοινότητας. Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε το έργο μας με αξιοπρέπεια και αίσθημα ευθύνης, υπηρετώντας το δημόσιο πανεπιστήμιο και τις αξίες της δημοκρατικής παιδείας και ζητάμε, έστω την ύστατη στιγμή, να αποσυρθούν όλες οι διατάξεις που υπονομεύουν το μέλλον της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back