ΒΙΒΛΙΟ

10 βιβλία για τον Αύγουστο

Εικόνα του άρθρου 10 βιβλία για τον Αύγουστο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/07/2023, 11:59
ΒΙΒΛΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το βιβλιοπωλείο «Αναγνώστης» προτείνει 10 βιβλία για τον Αύγουστο. Ή και για όποιον άλλο μήνα θέλετε να τα διαβάσετε, δηλαδή…

1. Πες της (Χρήστος Οικονόμου-Πόλις) Η φετινή ελληνική θετική έκπληξη, είναι το βιβλίο του Χρήστου Οικονόμου, από τις εκδόσεις Πόλις.

2. Ο οβολός (Ηλίας Παπαδημητρακόπουλος-Κίχλη) Δώδεκα διηγήματα όπου το παρελθόν συναντάει το παρόν και επιστρέφουν, σχεδόν είκοσι χρόνια μετά την  πρώτη κυκλοφορία τους.

3. Τέκνο του Θεού (Κόρμακ μακ Κάρθυ-Gutenberg) Το τελευταίο (στα ελληνικά) βιβλίο του μεγάλου Κόρμακ μακ Κάρθι, είναι στην πραγματικότητα το τρίτο του, από το 1973 κιόλας: το Child of God κάνει βουτιά στο σκοτάδι της ανθρώπινης ψυχής, με το μοναδικό τρόπο του μακ Κάρθι.

 4. Όνειρα τραίνων (Ντένις Τζόνσον-Αντίποδες) Η ιστορία της ζωής ενός ανθρώπου, η οποία είχε ξεκινήσει με ένα δρομολόγιο του τραίνου που δεν μπορούσε να θυμηθεί, και τελείωσε την ώρα που καθόταν και περίμενε έξω από ένα τραίνο μέσα στο οποίο βρισκόταν ο Έλβις Πρίσλεϋ.

5. Ένα ατελείωτο ταξίδι (Κλαούντιο Μάγκρις-Καστανιώτης) ««Το Εγώ του ταξιδιώτηείναι μόλις κάτι περισσότερο από ένα βλέμμα, ένα κοίλο κέλυφος στο οποίο αποτυπώνεται η μορφή της πραγματικότητας, ένα δοχείο που υπερχειλίζει από τα πράγματα».

6. Αντιαφηγήσεις (Τζον Κίιν-Loggia) Οι Αντιαφηγήσεις προτείνουν διαφορετικές οπτικές γωνίες θέασης της ιστορίας, στη μικρή ή στη μεγάλη της κλίμακα, εμπλουτίζοντας ή αναπροσδιορίζοντας τη σχέση του αναγνώστη με τη (μαύρη) Ιστορία της Βόρειας Αμερικής.

7. Αιθέριοι κόσμοι (Τατιάνα Τόλσταγια-Loggia) Δεκαέξι διηγήματα αυτοβιογραφικά, πνευματώδη, ενίοτε λυρικά, διεισδυτικά, με καυστικό χιούμορ, αυτοσαρκασμό.

8. Πώς δουλεύει η λογοτεχνία (Τζέημς Γουντ-Αντίποδες) Ο Τζέημς Γουντ μιλά με ενθουσιασμό για θεμελιώδεις έννοιες της πεζογραφίας, για την αφήγηση και τον αφηγητή, τη σημασία της λεπτομέρειας, τους χαρακτήρες και το διάλογο, τη μορφή, το ρυθμό και τη μουσική, επιμένοντας ότι η λογοτεχνία είναι αυτό που βρίσκεται πιο κοντά στη ζωή.
9. Γεωπολιτική των τροφίμων και της γαστρονομίας  (Πιερ Ραφάρ-Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης)
Η τροφή ως μέσο επιβίωσης αλλά και ως εργαλείο ήπιας ή σκληρής ισχύος, οι προκλήσεις τις οποίες θέτει στην παραγωγή τροφίμων η κλιματική αλλαγή, η παγκόσμια ηγεμονία συγκεκριμένων εταιρειών ειδών διατροφής, ο ρόλος της τεχνολογίας τροφίμων, κ.α.

10. Τα εφτά φεγγάρια του Μάαλι Αλμέιντα (Σέχαν Καρουνατίλακα-Gutenberg) Βραβείο Μπούκερ 2022 για το μεταφυσικό θρίλερ που εξελίσσεται κάπου στα ‘90s, στη Σρι Λάνκα.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back