Oikonomou pisoi
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Υποψίες «νοθείας» για το 46% του εισαγόμενου μελιού στην ΕΕ

Εικόνα του άρθρου Υποψίες «νοθείας» για το 46% του εισαγόμενου μελιού στην ΕΕ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/03/2023, 11:55
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η ΕΕ εισάγει περίπου το 40% της κατανάλωσης μελιού της, καθιστώντας την τον δεύτερο μεγαλύτερο εισαγωγέα στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η έρευνα της υπηρεσίας έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, δείχνει ότι από τα 320 δείγματα που ελέγχθηκαν πρόσφατα σε δεκαέξι κράτη μέλη, περίπου το 46% είναι ύποπτα για παρέκκλιση από τους κανόνες της ΕΕ. Αυτό είναι πολύ υψηλότερο από το 14% που καταγράφηκε στην τελευταία μελέτη το 2015-1017.

Ο μεγαλύτερος αριθμός ύποπτων αποστολών προερχόταν από την Κίνα (74%), αν και το μέλι που προερχόταν από την Τουρκία είχε το υψηλότερο σχετικό ποσοστό ύποπτων δειγμάτων (93%). 

Το μέλι που εισήχθη από το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ακόμη υψηλότερο ποσοστό ύποπτων δειγμάτων (100%), πιθανότατα αποτέλεσμα του μελιού που παράγεται σε άλλες χώρες και αναμειγνύεται περαιτέρω στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από την επανεξαγωγή του στην ΕΕ.

Περισσότεροι από τους μισούς επιχειρηματίες (57%) εξήγαγαν παρτίδες μελιού που ήταν ύποπτες για νοθεία με ξένα σάκχαρα και περισσότεροι από το 60% των επιχειρηματιών εισήγαγαν τουλάχιστον μία ύποπτη παρτίδα.

«Το μέλι περιέχει φυσικά ζάκχαρα και, σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, πρέπει να μένει αγνό: Δεν μπορεί να υπάρχει νερό ή φτηνά σιρόπια ζάχαρης που προστίθενται τεχνικά για να αυξηθεί ο όγκος», υπενθυμίζει η Olaf.

«Παρότι ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι μικρός, τέτοιες πρακτικές εξαπατούν τους καταναλωτές και αποθαρρύνουν τους τίμιους παραγωγούς λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού», τονίζει η OLAF.

Μέχρι σήμερα, 44 επιχειρήσεις της ΕΕ έχουν ερευνηθεί και σε επτά έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Οι εγκληματολογικές έρευνες που διεξήχθησαν από τα κράτη μέλη και την OLAF με βάση επιτόπια επιθεώρηση, δειγματοληψία και προσεκτική εξέταση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των τηλεφωνικών αρχείων κατέδειξαν τη συνενοχή μεταξύ εξαγωγέων και εισαγωγέων και τις ακόλουθες αθέμιτες πρακτικές:

  • χρήση σιροπιών ζάχαρης για τη νοθεία του μελιού και τη μείωση της τιμής του, τόσο σε χώρες εκτός ΕΕ όσο και στο έδαφος της ΕΕ
  • αναλύσεις σε διαπιστευμένα εργαστήρια για την προσαρμογή των μειγμάτων μελιού/ζάχαρης ώστε να αποφεύγεται ο ενδεχόμενος εντοπισμός από τους πελάτες και τις επίσημες αρχές πριν από τις εισαγωγές
  • χρήση πρόσθετων και χρωστικών ουσιών για τη νόθευση της πραγματικής προέλευσης του μελιού
  • απόκρυψη της πραγματικής γεωγραφικής προέλευσης του μελιού με την παραποίηση των πληροφοριών ιχνηλασιμότητας και την αφαίρεση της γύρης.

Με βάση τα ανωτέρω, υπάρχει ισχυρή υποψία ότι ένα μεγάλο μέρος του μελιού που εισάγεται από χώρες εκτός ΕΕ και το οποίο το European Commission's Joint Research Centre έκρινε ύποπτο για νοθεία, παραμένει στην αγορά της ΕΕ και δεν εντοπίζεται.

Πηγή: food.ec.europa.eu

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back