dodoni back
ΚΟΣΜΟΣ

Χωρίς συναίνεση για τις πατέντες

Εικόνα του άρθρου Χωρίς συναίνεση για τις πατέντες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/05/2021, 20:19
ΚΟΣΜΟΣ - ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Κατά τη συζήτηση της Τετάρτης στο ευρωκοινοβούλιο, σχετικά με τη διασφάλιση της παγκόσμιας διάθεσης εμβολίων, διαφάνηκε έλλειψη συναίνεσης όσον αφορά την προσωρινή άρση των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Αρκετοί ομιλητές κάλεσαν την Επιτροπή να υποστηρίξει την άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια κατά της νόσου COVID-19, χαρακτηρίζοντάς την ουσιαστικό βήμα για την επίσπευση των εμβολιασμών σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Από την άλλη, πολλοί ευρωβουλευτές υποστήριξαν ότι η άρση των πατεντών «μοιάζει καλή ιδέα χωρίς να είναι στην πραγματικότητα» σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, καθώς δεν θα επιτάχυνε την διανομή εμβολίων και θα έβλαπτε την καινοτομία.

Αντιθέτως, υποστήριξαν ότι η Επιτροπή θα πρέπει να ασκήσει πίεση για την εθελοντική χορήγηση δικαιωμάτων παράλληλα με την ανταλλαγή γνώσεων και τεχνολογίας, καθώς και με την επέκταση των εγκαταστάσεων παραγωγής στην Αφρική, μεταξύ άλλων περιοχών. Αυτός θα ήταν ο ταχύτερος τρόπος για να καταστεί δυνατή μια δικαιότερη παγκόσμια κατανομή των εμβολίων, τόνισαν.

Ευρωβουλευτές και από τις δύο πλευρές της συζήτησης επέκριναν τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο για το γεγονός ότι παρακρατούν υπερβολικό αριθμό εμβολίων σε μια περίοδο κατά την οποία οι φτωχότερες χώρες έχουν ελάχιστη ή μηδενική πρόσβαση σε αυτά. Μεταξύ των εταίρων της στον ανεπτυγμένο κόσμο, μόνο η ΕΕ έχει ήδη εξαγάγει περίπου το ήμισυ της παραγωγής της σε χώρες που έχουν ανάγκη, πρόσθεσαν.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και επίτροπος Εμπορίου Βάλντις Ντομπρόφσκις τόνισε ότι, αν και η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει το ζήτημα της άρσης των περιορισμών από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, οι λύσεις που προτείνει περιλαμβάνουν τον περιορισμό των εξαγωγικών περιορισμών, την επίλυση των εμποδίων στην παραγωγή, την εξέταση του ενδεχομένου της υποχρεωτικής αδειοδότησης, τις επενδύσεις στην παραγωγική ικανότητα στις αναπτυσσόμενες χώρες και την αύξηση των συνεισφορών στο σύστημα COVAX.

Αναμένεται να υποβληθεί ψήφισμα κατά τη σύνοδο της ολομέλειας στις 7-10 Ιουνίου.

Οι τοποθετήσεις των ομιλητών:

Augusto Santos Silva, Πορτογαλική Προεδρία

Valdis Dombrovskis, Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Esther de Lange (ΕΛΚ, Ολλανδία)

Iratxe García Pérez (Σοσιαλιστές, Ισπανία)

Dacian Cioloş (Renew, Ρουμανία)

Roman Haider (ID, Αυστρία)

Philippe Lamberts (Πράσινοι, Βέλγιο)

Geert Bourgeois (Συντηρητικοί, Βέλγιο)

Manon Aubry (Αριστερά, Γαλλία)

Και ολόκληρη τη συζήτηση.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3