ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τρίτη και τελευταία…

Εικόνα του άρθρου Τρίτη και τελευταία…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/12/2020, 22:42
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τη νέα, τρίτη κατά σειρά, παράταση (μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου) για το πρόγραμμα «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19», που χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020», προσπαθεί να αιτιολογήσει, με ανακοίνωσή της, η Περιφέρεια Ηπείρου.

Η Περιφέρεια Ηπείρου αναφέρει ότι ο λόγος της νέας παράτασης –αυτή τη φορά- είναι ένα αίτημα που έχει υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ένταξη κι άλλων Κ.Α.Δ. στο πρόγραμμα, χωρίς να αναφέρει ποιες επαγγελματικές κατηγορίες αφορούν αυτοί οι Κ.Α.Δ. Βέβαια, την ίδια ώρα σημειώνει ότι «δεν έχει υπάρξει απάντηση από την Ε.Ε.» και διαβεβαιώνει ότι πρόκειται για την τελευταία παράταση.

Από τις 13 Περιφέρειες, οι 7 έχουν κλείσει ήδη το πρόγραμμα και βρίσκονται σε φάση αξιολόγησης των αιτήσεων. Οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων για τα υπόλοιπα προγράμματα λήγουν από 4 έως 15 Δεκεμβρίου, ενώ η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που «άνοιξε» το πρόγραμμα πιο αργά από όλες, μέσα στον Νοέμβριο, έχει δώσει προθεσμία μέχρι τον Μάρτιο του 2021…

Η περιφερειακή αρχή Ηπείρου επισημαίνει επίσης ότι ο τρόπος καταβολής της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης όπως και ο χρόνος λειτουργίας των επιχειρήσεων που δύνανται να ενταχθούν στο πρόγραμμα, έχουν εγκριθεί από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορούν όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

Το μείζον θέμα, όπως έχει γράψει ουκ ολίγες φορές ο «Τύπος Ιωαννίνων», είναι ότι το πρόγραμμα αυτό έχει τη μορφή της άμεσης ενίσχυσης του κεφαλαίου κίνησης και όχι τη μορφή επένδυσης και στοχεύει στην ενίσχυση της ρευστότητας για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Σημειωτέον δε ότι το πρόγραμμα σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από την πανδημία μέσα στο καλοκαίρι, πριν έρθει ακόμα η δεύτερη καραντίνα. Και προφανώς, ο στόχος της ενίσχυσης της ρευστότητας μπορεί να μην έχει κανένα νόημα σε λίγους μήνες για πολλές επιχειρήσεις.

Γύρω από αυτό το πρόγραμμα, και στην Ήπειρο υπάρχει εκ των πραγμάτων μεγάλη κινητικότητα, με λογιστικά, μελετητικά και οικονομοτεχνικά γραφεία να καταθέτουν χιλιάδες αιτήσεις εκ μέρους επιχειρήσεων που ελπίζουν στην επιχορήγηση ύψους από 2.000 έως 15.000 ευρώ.

Το μεγάλο ζήτημα που υπάρχει, ωστόσο, είναι πόσο γρήγορα μπορούν (ή αντέχουν) οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου να εξετάσουν τις αιτήσεις όχι μόνο λόγω του όγκου τους αλλά και των παράλληλων αξιολογήσεων που «τρέχουν» από διάφορα επενδυτικά σχέδια. Οπότε ένα χρονοδιάγραμμα, έστω ενδεικτικό, της όλης διαδικασίας, θα ήταν χρήσιμο για να αποφεύγονται οι ποικίλες εκτιμήσεις της αγοράς.

Τέλος, η περιφερειακή αρχή, σε πολιτικό επίπεδο, προσπαθεί να αναδείξει τον ρόλο της στη στήριξη των επιχειρήσεων μέσω διάφορων προγραμμάτων. Βέβαια, με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης κάθε άλλο παρά θετικός ήταν στην αρχή.

Στην ανακοίνωση, σημειώνεται: «Η περιφερειακή αρχή έχει αποδείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για τη στήριξη των επιχειρήσεων, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας διάφορα προγράμματα ενίσχυσης τους, υπερβαίνοντας στα περισσότερα κατά πολύ τους αρχικούς προϋπολογισμούς. Αντίστοιχη είναι και η εξέλιξη του προγράμματος για τη στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid -19, του οποίου ο αρχικός προϋπολογισμός αυξήθηκε κατά 50% ανερχόμενος πλέον σε 45 εκ. ευρώ, δεσμεύοντας πόρους του ΕΣΠΑ από την τρέχουσα, αλλά και την επόμενη προγραμματική περίοδο».

Η αύξηση του προϋπολογισμού επήλθε και μετά τις πιέσεις του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back