ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τρεις γυναίκες, τρεις ευεργεσίες

Εικόνα του άρθρου Τρεις γυναίκες, τρεις ευεργεσίες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/04/2019, 16:46
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ελένη Ζωγράφου, Μερόπη Κοτρότσιου-Παπαθεοδώρου και Αγλαΐα Χαραλάμπους: Τρεις γυναίκες, η καθεμία σε διαφορετική εποχή, που άφησαν τη δική τους, ξεχωριστή σφραγίδα στον τομέα της κοινωνικής μέριμνας του Δήμου Ιωαννιτών.

Τη μνήμη των τριών αυτών γυναικών τίμησε ο Δήμος στην πέμπτη κατά σειρά εκδήλωση για τους ευεργέτες, η οποία έγινε την περασμένη Πέμπτη, υπό τον συντονισμό της εντεταλμένης για τα κληροδοτήματα δημοτικής συμβούλου Γωγώς Γιώτη.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρώην δήμαρχος Ιωαννίνων Αναστάσιος Παπασταύρος, ο οποίος  αναφέρθηκε  αναλυτικά στην οικογένεια των Ζωγράφων και συγκεκριμένα στον Χρηστάκη Β. Ζωγράφο από το Κεστοράτι της Βορείου Ηπείρου, εμβληματική μορφή της εποχής του. 

Ο μεγάλος ηπειρώτης ευεργέτης έστησε και προικοδότησε με πόρους  το Ζωγράφειο Λύκειο στην Κωνασταντινούπολη, ενίσχυσε οικονομικά τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ίδρυσε τα Ζωγράφεια Διδασκαλεία στο Κεστοράτι, κάλυψε τη δαπάνη ανέγερσης του κτιρίου της Ιερατικής Σχολής Νήσου Ιωαννίνων. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ευεργέτιδα της πόλης των Ιωαννίνων Ελένη Ζωγράφου, κόρη του Λύσανδρου Καυταντζόγλου και σύζυγο  του Σόλωνα Ζωγράφου, και στη διαθήκη της. Μέσω του κληροδοτήματος της Ζωγράφου, έγινε η ανέγερση του Ζωγράφειου Οίκου Ευγηρίας (με αρχιτέκτονα τον Αλέξανδρο Τομπάζη). Το οικόπεδο για την ανέγερση του Οίκου Ευγηρίας δώρισε στον Δήμο η Μερόπη Κοτρότσιου-Παπαθεοδώρου. 

Την εκδήλωση χαιρέτισε η αντιπρόεδρος του Ζωγράφειου Οίκου Ευγηρίας και δημοτική σύμβουλος Ντίνα Μπακόλα. 


«Σε ό,τι αφορά τον Ζωγράφειο Οίκο Ευγηρίας τον οποίο εκπροσωπώ, οφείλει την ύπαρξή του στην ευεργεσία της Ελένης Ζωγράφου και της Μερόπης Παπαθεοδώρου-Κοτρότσιου. Δεν λησμονούμε και δεν θα λησμονήσουμε ποτέ τη μεγάλη προσφορά αυτών των γυναικών. Αποτελεί για εμάς χρέος τιμής και συνείδησης να τις τιμούμε για πάντα, γιατί με το μεγάλο τους έργο στήριξαν τη λειτουργία ενός σπιτιού για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, που στη δύση της ζωής τους χρειάζονται τη φροντίδα μας» τόνισε. 

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο εκπρόσωπος του μητροπολίτη και εφημέριος της Ενορίας Σταυρακίου, Θεόκλητος, ενώ τοποθέτηση έκανε και η Λαμπρινή Μπάτση, αδελφή της διαθέτη. «Βρίσκομαι ανάμεσά σας σε αυτή την ξεχωριστή τελετή, όπου η πόλη μας θυμάται με ευγνωμοσύνη και τιμά ένα εκλεκτό τέκνο της, τη Μερόπη Παπαθεοδώρου-Κοτρότσιου καθώς κι άλλους σπουδαίους ευεργέτες της… Εύχομαι το παράδειγμά τους να ακολουθήσουν κι άλλοι στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε». Στη συνέχεια ο Β. Μητρόπουλος, τέως πρόεδρος της κοινότητας Σταυρακίου, αναφέρθηκε στην ευεργεσία της στο Σταυράκι και θύμισε ότι τιμήθηκε εν ζωή από τον τότε δήμαρχο Ιωαννίνων, Αναστάσιο Παπασταύρο. 

Η κ. Γιώτη μίλησε στη συνέχεια για το τρίτο τιμώμενο πρόσωπο, την Αγλαΐα Χαραλάμπους, υιοθετημένη, χωρίς συγγενείς, που διέθεσε την περιουσία της για την προικοδότηση άπορων ορφανών κοριτσιών. Παράλληλα, ανέλυσε το σκεπτικό της δημοτικής αρχής για την πρόσφατη υποβολή αίτησης στο Εφετείο για αλλαγή του σκοπού της διαθήκης.

«Οι ανάγκες μιας κοινωνίας διαμορφώνονται ανάλογα με τις εποχές. Εφόσον υπάρχει αδιάθετο ποσό και δεν υπάρχει ζήτηση για το αντίστοιχο βοήθημα, χρέος μας ήταν να εξετάσουμε άλλες κοινωνικές ομάδες και  σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες  προκειμένου να καλύψουμε ευπαθείς και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού. Στη συζήτηση που έγινε πρόσφατα στο Τριμελές Εφετείο οι προτάσεις μας για τη χορήγηση επιδόματος αφορούσαν άγαμη, διαζευγμένη ή χήρα μητέρα ως επίδομα ανατροφής τέκνων. Μετά από προσηλωμένη εξέταση και ενδελεχή έλεγχο η Διαχειριστική Επιτροπή Κληροδοτημάτων και η Οικονομική Επιτροπή προχώρησαν στα δέοντα. Ευελπιστούμε στη θετική κρίση της αίτησης», κατέληξε.


 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back