ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τρεις γειτονιές και ένας… «συμμετοχικός» προβληματισμός

Εικόνα του άρθρου Τρεις γειτονιές και ένας… «συμμετοχικός» προβληματισμός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/01/2024, 22:51
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας-Τμήμα Ηπείρου έχει υπογράψει εδώ και μήνες μνημόνιο συνεργασίας και συναντίληψης με τον Δήμο Ιωαννιτών, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αποστολής «100 κλιματικά ουδέτερες Ευρωπαϊκές Πόλεις έως το 2030».

Υπό τη σκέπη αυτού του μνημονίου, το ΤΕΕ-Τμήμα Ηπείρου προχώρησε στον ορισμό ομάδων μηχανικών ανά τομέα (γειτονιά) της πόλης. Οι περιοχές, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «προέκυψαν σε συνέχεια συμμετοχικών διαδικασιών με τους πολίτες και τους φορείς της πόλης». Ποιες περιοχές είναι αυτές; Η περιοχή από το Άλσος μέχρι το Γηροκομείο, η περιοχή από το Τζαμί της Καλούτσιανης μέχρι την Πλατεία Σαπουντζάκη με τους κάθετους δρόμους και η περιοχή του Κάστρου. Το Τεχνικό Επιμελητήριο επιδιώκει να μελετήσει τις περιοχές αυτές και να καταθέσει τις σχετικές του προτάσεις για την ανάπλασή τους στον Δήμο Ιωαννιτών.

Το ΤΕΕ σημειώνει δε ότι, σε συνεργασία με τον Δήμο, αποφασίστηκε να οριστεί ως πρώτη γειτονιά παρέμβασης η περιοχή από το Άλσος μέχρι το Γηροκομείο Ιωαννίνων. Τα μέλη που θα αποτελέσουν την πρώτη ομάδα εργασίας, είναι: Θεόδωρος Χολέβας, αρχιτέκτονας μηχανικός, Κωνσταντίνος Παντούλας, ηλεκτρολόγος μηχανικός, Δημήτρης Τσουμάνης, πολιτικός μηχανικός, και Τριαντάφυλλος Μιχαηλίδης, μηχανικός Χωροταξίας & Πολεοδομίας.

Η ανακοίνωση αυτή του ΤΕΕ προκάλεσε την κατάθεση μιας σειράς ερωτημάτων από τον νεοσύστατο σύλλογο για την προάσπιση του δημόσιου χώρου «Κοινά Ιωαννίνων». Επί της ουσίας, τα «Κοινά Ιωαννίνων» αναρωτιούνται ποιες συμμετοχικές διαδικασίες (τις οποίες επικαλείται το ΤΕΕ) ακολουθήθηκαν. Για παράδειγμα, πότε και πού προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν φορείς και πολίτες, με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν οι γειτονιές κ.λπ.

Παράλληλα, ο σύλλογος δεν αφήνει ασχολίαστο το γεγονός ότι το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΤΕΕ και του Δήμου Ιωαννιτών δεν έχει δημοσιευτεί. Σχολιάζει επίσης και το ότι δεν έχει δημοσιευτεί ούτε τι περιλαμβάνει το κλιματικό σύμφωνο. Καταλήγει δε ότι θα επιδιώξει συνάντηση με εκπροσώπους του ΤΕΕ-Τμήμα Ηπείρου και με τον Δήμο Ιωαννιτών για να ενημερωθεί σχετικά.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back