ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τραπεζοκαθίσματα… υπό μελέτη

Εικόνα του άρθρου Τραπεζοκαθίσματα… υπό μελέτη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/02/2024, 19:16
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Υπό σύνταξη βρίσκεται το νέο κανονιστικό πλαίσιο για τα τραπεζοκαθίσματα από τη δημοτική αρχή Ιωαννίνων. Η υπόθεση «τραπεζοκαθίσματα» ιδίως στους πεζόδρομους της πόλης, δεν είναι καθόλου εύκολη, καθώς μια δημοτική αρχή καλείται να βοηθήσει την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, αλλά και να διασφαλίσει το δικαίωμα προσβασισμότητας για όλους/ες.

Το ζήτημα του νέου κανονιστικού πλαισίου έθεσε στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία είναι συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής, ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα. Νέα Εποχή» Δημήτρης Παπαγεωργίου (ο οποίος είπε ότι η παράταξή του έχει έτοιμη μια κανονιστική).

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, στην τοποθέτησή του, αποδέχτηκε την πρόταση του κ. Παπαγεωργίου να υπάρξει μια επιτροπή στην οποία θα υπάρχουν εκπρόσωποι από όλες τις παρατάξεις. Σε πρώτη φάση, ζήτησε να υπάρξει ένα υπόμνημα από κάθε παράταξη προς τον αντιδήμαρχο Εμπορίου, Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας και Τουρισμού Χρήστο Τάτση.

Tρία ζητήματα φαίνεται ότι θα απασχολήσουν τη νέα κανονιστική απόφαση, τρία ζητήματα στα οποία φαίνεται ότι συμφωνούν τόσο η δημοτική αρχή όσο και η πρώην δημοτική αρχή. Το πρώτο αφορά την τήρηση της πρόβλεψης ότι στους πεζόδρομους θα πρέπει να υπάρχει ένας κενός χώρος πλάτους 3,5 μ. για τα οχήματα έκτακτης ανάγκης και τους πεζούς. Μάλιστα, όπως διαφάνηκε από τη συζήτηση, ο Δήμος Ιωαννιτών ελέγχεται από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας για την υπόθεση αυτή.

Το δεύτερο ζήτημα σχετίζεται με τις οδεύσεις για τα άτομα με προβλήματα όρασης. Όπως ειπώθηκε, σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι οδεύσεις πρέπει να είναι τοποθετημένες πια στο κέντρο ενός πεζόδρομου. Ο κ. Τάτσης θύμισε στον κ. Παπαγεωργίου ότι η «μετακίνηση» των οδεύσεων αποτελούσε και πρόταση του Σωματείου Εστιατορίων και Καφέ Μπαρ, στο οποίο ήταν πρόεδρος. Ο κ. Μπέγκας μίλησε, πάντως, για μια δύσκολη άσκηση, δεδομένου ότι απαιτείται αποξήλωση της κάθε όδευσης και επανακατασκευή της.

Το τρίτο ζήτημα αφορά την απόδοση στα καταστήματα του χώρου των 60 εκατ. από την πρόσοψη μέχρι τις οδεύσεις που υπάρχει σήμερα.

Ο Στέφανος Μάντζιος από την παράταξη «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» του Νίκου Γκόντα έθεσε την ανάγκη να μη γίνεται κατάληψη σε χώρους πρασίνου και σε δημόσιους χώρους, λέγοντας ότι «υπάρχουν περιπτώσεις που η Δημοτική Αστυνομία κλείνει τα μάτια».

Τέλος τοποθέτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, έκανε εκπρόσωπος κατοίκων των πεζόδρομων Σακκά-Ζυγομάλλη Μάρθα Θώμου, η οποία ανέφερε ότι «πρέπει να ακούγεται και η άποψη των κατοίκων για την αναθεώρηση της κανονιστικής και αύξηση των τραπεζοκαθισμάτων». Η κα Θώμου, μιλώντας για τους πεζόδρομους του εμπορικού κέντρου, ανέφερε ότι η περιοχή έχει πολλές κατοικίες, ότι υπάρχουν ιδιωτικά πάρκινγκ με δεκάδες θέσεις –και άρα κίνηση αυτοκινήτων- και ότι η απρόσκοπτη κίνηση των πεζών, λόγω των τραπεζοκαθισμάτων, δεν υφίσταται.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back