Ο υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων με τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης μιλάει για τον τρόπο αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου και για την επόμενη μέρα στα πανεπιστήμια.
Μιλάτε συχνά για ένα «άλλο παραγωγικό μοντέλο» στην Ήπειρο: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του και πόσο ριζική η διαφορά από αυτό που ισχύει σήμερα;
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ένα κοστολογημένο και αξιόπιστο πρόγραμμα, για την καθιέρωση του αναπτυξιακού και κοινωνικού κράτους και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Στόχος μας είναι μια δυναμική οικονομία, που δεν θα περιορίζεται στη βραχυπρόθεσμη τουριστική ανάπτυξη και τις επενδύσεις στο real estate.
Με την ανακατεύθυνση των πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας, θέλουμε να υποστηρίξουμε τη στροφή στην καινοτομία, την ποιότητα και την υψηλή προστιθέμενη αξία, καθώς και να ενισχύσουμε την πράσινη μετάβαση για όλους και όλες, εμπλέκοντας στην παραγωγική δραστηριότητα τις χιλιάδες ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις των παραγωγικών κλάδων, οι οποίες παραμένουν δυστυχώς αποκλεισμένες από τη χρηματοδότηση, δημόσια και ιδιωτική, και παγιδευμένες στο γραφειοκρατικό δαίδαλο του πελατειακού και αγοραίου συστήματος που παλινόρθωσε η κυβέρνηση της Ν.Δ.
Αυτό που εννοούμε στον ΣΥΡΙΖΑ με την έννοια «άλλο παραγωγικό μοντέλο στην Ήπειρο» εδράζεται στην αξιοποίηση όλων των πλεονεκτημάτων της περιοχής μας και κυρίως του ανθρωπίνου δυναμικού της.
Οι Ηπειρώτες μαζί με όλους τους κατοίκους της Δυτικής Ελλάδας από την Καλαμάτα μέχρι την Δυτική Μακεδονία μπορούμε και πρέπει να διεκδικήσουμε από το aθηνοκεντρικό κράτος τη δημιουργία του Αδριατικού Διαδρόμου Μεταφορών των Δυτικών Βαλκανίων (Σιδηρόδρομος Υψηλών ταχυτήτων και αυτοκινητόδρομος) από το Κέντρο της Ευρώπης ως τη Ν-Δ Πελοπόννησο, ενώ η επέκταση της Ιόνιας οδού μέχρι την Κακαβιά είναι ένα έργο που δεν πρέπει να καταλήξει στις καλένδες.
Τα Γιάννενα και η Ήπειρος, μπορούν να γίνουν βασικός κόμβος των eυρωπαϊκών μεταφορών.
Για τον πρωτογενή τομέα και τα τρόφιμα, προτείνουμε ένα μοντέλο αγροτικής πολιτικής με τον παραγωγό στο επίκεντρο. Ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος δεν θα πρέπει να είναι ποτέ ξανά μόνος, αλλά πλαισιωμένος από έναν ισχυρό μηχανισμό για τη στήριξη του εισοδήματός του και τη δύσκολη μετάβαση στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επανατοποθετήσουμε την ελληνική αγροτική πολιτική σε όλη την αλυσίδα αξίας, τον τουρισμό, την εστίαση και τη βιομηχανία τροφίμων με θεσμοθέτηση κινήτρων απορρόφησης της παραγωγής και μείωση του αθέμιτου ανταγωνισμού μέσω προηγμένης ιχνηλάτησης.
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί σε κυβερνητική θέση, ποιες θα είναι οι πρώτες παρεμβάσεις στον πανεπιστημιακό χώρο; Τι θα γίνει με τους νόμους της κυβέρνησης ΝΔ;
Είναι γεγονός ότι ο χώρος των Πανεπιστημίων έχει δεχθεί πολλά πλήγματα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Πριν από έναν χρόνο σχεδόν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.
Οι πρωτοβουλίες αυτές, επιγραμματικά, είναι:
-«Διπλασιασμός του αριθμού μελών ΔΕΠ σε βάθος τετραετίας με 2.000 διορισμούς ανά έτος.
-Διπλασιασμός της χρηματοδότησης σε βάθος 4ετίας.
-Επαναφορά και αυστηρή τήρηση του Νόμου για την άμεση αναπλήρωση θέσεων μελών ΔΕΠ που συνταξιοδοτούνται.
-Αύξηση διοικητικού προσωπικού τουλάχιστον κατά 15%.
-Καθιέρωση της δυνατότητας ελεύθερης πρόσβασης στα Τμήματα των Πανεπιστημίων, των οποίων η ζήτηση και οι προσφερόμενες θέσεις το επιτρέπουν. Πιλοτικό πρόγραμμα ελεύθερης εισαγωγής από το Λύκειο για μία 5ετία, με επαναξιολόγηση του θεσμού.
-Δωρεάν λειτουργία/φοίτηση στα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ), κάλυψη με δημόσια δαπάνη των ανελαστικών τους εξόδων με 10 εκ. ευρώ ανά έτος.
-Ειδική χρηματοδότηση και στελέχωση των Πανεπιστημιακών Ερευνητικών Κέντρων.
- Διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης σε όλα τα Α.Ε.Ι..
-Κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.
-Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
-Αύξηση του φοιτητικού επιδόματος από 1.000 σε 1.500 ευρώ το χρόνο για 40.000 φοιτητές.
-Διαμόρφωση Εθνικού Σχεδίου Φοιτητικής Στέγης.
-Ανασύσταση του Υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με παραδείγματα και άλλων ευρωπαϊκών χωρών και ίδρυση Υπουργείου Πανεπιστημίων και Έρευνας».
Αναφορικά, τώρα, με το Νόμο «Κεραμέως» και το συγκεντρωτικό αντιδημοκρατικό μοντέλο διοίκησης των πανεπιστημίων που επιβλήθηκε, θα πρόσθετα ως σημαντικής προτεραιότητας πρωτοβουλία την επαναφορά όλων των ακαδημαϊκών και διοικητικών αρμοδιοτήτων στα εκλεγμένα όργανα των πανεπιστημίων όπως η Σύγκλητος και οι Συνελεύσεις των Τμημάτων.
Η επαναφορά των αρμοδιοτήτων αφορά στις αρχές της διαφάνειας και λογοδοσίας στο πλαίσιο ενός δημόσιου ιδρύματος. Σε καμία σύγχρονη δημοκρατία «εκλέγων και εκλεγόμενος» δεν είναι δυνατόν να είναι το ίδιο φυσικό πρόσωπο ή το ίδιο σώμα.
Σε μια από τις τοποθετήσεις σας έχει μιλήσει για «προσβασιμότητα στα μέσα παραγωγής και την πληροφορία». Μπορείτε να δώσετε ένα σχετικό παράδειγμα για το καθένα;
Ο τομέας της αγροδιατροφής αποτελεί ένα παράδειγμα. Η αγροδιατροφή είναι ένας σημαντικός πυλώνας της γεωργικής ανάπτυξης σε περιφερειακό επίπεδο με έμφαση στην ανάπτυξη της έρευνας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Τα παραδοσιακά προϊόντα αγροδιατροφής είναι ένας από τους σημαντικότερους εξαγωγικούς τομείς της Ηπείρου. Σήμερα στην αγορά τροφίμων υπάρχει ανεπάρκεια στην κάλυψη από εθνικές παραγωγές όπως π.χ. στη χοιροτροφία μόνο του 20% της ζήτησης και από την πτηνοτροφία του 90% αντίστοιχα. Η πρότασή μας περιλαμβάνει μέτρα όπως υποστήριξη της γεωργίας με νέες τεχνολογίες, δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την επιστροφή των νέων στην ύπαιθρο και τα χωριά, παραχώρηση γεωργικών εκτάσεων/μακροχρόνια ενοικίαση εγκαταλειμμένων εκτάσεων από το κράτος, προγράμματα μείωσης του κόστους παραγωγής, ενεργειακή αξιοποίηση κτηνοτροφικών αποβλήτων, πρόγραμμα επιδότησης αγροτικών μηχανημάτων κ.λπ.
Ένα νέο μοντέλο αγροτικής πολιτικής με τον παραγωγό στο επίκεντρο απαιτεί ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος να είναι πληροφορημένος και απαιτεί την επανατοποθέτηση της ελληνικής αγροτικής πολιτικής σε όλη την αλυσίδα αξίας, όπως προανέφερα.
Απαιτεί τη δυναμική παρακολούθηση των εισαγόμενων εισροών και των εξαγωγών προϊόντων, με διαρκές παρατηρητήριο τιμών και εξατομικευμένη στήριξη του παραγωγού σε όλα τα βήματά του και τη δημιουργία νέων αγορών.
Οι ανοιχτές τεχνολογίες και λογισμικά, ο ομότιμος τρόπος παραγωγής είναι μια ανερχόμενη τάση. Μπορεί να λειτουργήσει και εκτός ακαδημαϊκού χώρου;
Πράγματι, οι ανοιχτές τεχνολογίες και τα λογισμικά είναι μια ανερχόμενη τάση που κερδίζει διαρκώς έδαφος. Πρόκειται στην ουσία για ανοικτό λογισμικό, ανοικτό περιεχόμενο και ανοικτά δεδομένα με στόχο να συμβάλλουμε στη δημιουργία και τη συντήρηση κάθε κοινόχρηστου πόρου, με βασικά χαρακτηριστικά την αλληλεγγύη, τη συνεργασία, τη συμμετοχικότητα, την κοινοκτημοσύνη και την κοινωνική καινοτομία.
Προτεραιότητα για εμάς είναι οι ανοικτές τεχνολογίες να είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την Παιδεία, την Υγεία και τη Δημόσια Διοίκηση. Κατά τη γνώμη μου, η ουσία της ύπαρξης του ανοικτού λογισμικού, της ανοικτής τεχνολογίας και του ομότιμου τρόπου παραγωγής έχει δημιουργηθεί και υπάρχει για να λειτουργήσει και εκτός ακαδημαϊκού χώρου.
Πόσο λειτουργικός είναι ο τρόπος με τον οποίο συστήνεται το Πάρκο Έρευνας και Τεχνολογίας στην Ήπειρο; Μπορεί να αποτελέσει κομμάτι ενός ακαδημαϊκού «ιστού» με δημόσιο προσανατολισμό;
Το Πάρκο Έρευνας και Τεχνολογίας στην Ήπειρο είναι μια επένδυση που έρχεται ως απόρροια του υψηλού επιστημονικού επιπέδου που έχει αποκτήσει η περιοχή μας, λόγω της παρουσίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής το πανεπιστήμιο, ο μεγαλύτερος και μοναδικός ερευνητικός φορέας της Ηπείρου, δεν έχει κληθεί να συμμετέχει ενεργά στον σχεδιασμό και είναι υποχρεωμένο να παρακολουθεί τις εξελίξεις ως θεατής. Θα περιμέναμε να αξιοποιηθεί η εμπειρία των πολλών και σημαντικών ερευνητικών ομάδων τόσο σε θέματα οργάνωσης της έρευνας όσο και σε θέματα μεταφοράς της γνώσης και της καινοτομίας.
Τα Γιάννενα, με επίκεντρο το Πανεπιστήμιο και μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν την «ψυχή» αυτού του Πάρκου, με αιχμή του δόρατος το νέο έμψυχο και καταρτισμένο επιστημονικό δυναμικό. Σε αυτό το πλαίσιο, νομίζω πως μπορεί το Πάρκο Έρευνας και Τεχνολογίας να αποτελέσει μια δυναμική εικόνα του Πανεπιστημίου και του επιπέδου έρευνας που γίνεται στο Ίδρυμα αρκεί το ίδρυμα να συμμετέχει ενεργά έστω και τώρα.
Πώς προδιαγράφεται το μέλλον για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων;
Η ερώτησή σας, όπως αντιλαμβάνεστε έχει έντονη πολιτική χροιά. Την επομένη των εκλογών, με μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει έμφαση στον αμιγώς δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων. Έχω ξαναπεί και το λέω και με την ευκαιρία αυτή: Το δημόσιο Πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ισχυρό και να αναβαθμιστεί, καθώς αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης της κοινωνίας.
Είναι γεγονός, βέβαια, ότι τα τελευταία χρόνια, η οικονομική στήριξη των Πανεπιστημίων έχει περιορισθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα τα περισσότερα Ιδρύματα να δυσκολεύονται καθημερινά να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν αποτελεί εξαίρεση.
Η τριτοβάθμια εκπαίδευση, μετά από την παρατεταμένη οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις που αυτή επέφερε στη δομή και τη λειτουργία της, θα πρέπει να αποκτήσει ενιαία χαρακτηριστικά ενός ολοκληρωμένου και βιώσιμου οικοσυστήματος με διεπιστημονικό προσανατολισμό.
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διαθέτει σήμερα το κατάλληλο και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, μολονότι υπάρχει άμεση ανάγκη ενίσχυσής του, για την υποστήριξη της έρευνας και την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της σε όλους τους τομείς της περιφερειακής παραγωγής, καθώς και την υποστήριξη της τοπικής παραγωγικής βάσης στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα. Τέλος, η υποστήριξη κοινωνικών φορέων της περιοχής και η απάντηση σε κοινωνικές ανάγκες και δράσεις πολιτισμού έχουν το αποτύπωμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην πόλη και στην περιοχή.